Blog > Komentarze do wpisu
Rolada szpinakowa z łososiem

Niedawno byłam na imprezie, na której podano roladę szpinakową z serem. Niestety przepis był nieosiągalny. Było to danie popisowe pewnego lokalu i nie zdradzono jak się to robi. Tamta rolada miała kształt trójkątny, a farsz był dość słony, więc domyślam się, że był z sera typu Feta. W farszu były kawałki czerwonej papryki. Całość miała wygląd bardzo ciekawy.

Szukałam w internecie przepisów rolady szpinakowej i znalazłam, nawet kilka. Moje poszukiwania doprowadziły do próby. Myślę, że bardzo udanej. Goście byli zachwyceni.

Oto rolada, którą ja przygotowałam.

Rolada szpinakowa z łososiem

* 1 opakowanie mrożonego szpinaku;
* 2 ząbki czosnku;
* 1 łyżeczka masła;
* 4 jajka;
* 1 łyżka mąki;
* dwa serki Almette śmietankowe plus 4 ząbki czosnku;
* łosoś w plastrach 400g,


Na patelni podsmażamy z masłem szpinak i czosnek (2 ząbki), sól, pieprz. odsączamy na sitku i studzimy. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy żółtka i mąkę, całość dodajemy delikatnie do szpinaku i mieszamy. Wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 20 min. w 190 st. Serek mieszamy z przeciśniętymi 4 ząbkami czosnku. Przestygnięty placek smarujemy serkiem, można posypać koperkiem i na to układamy łososia tak aby pokrył całość. Zwijamy jak roladę i zawijamy ściśle w folię do żywności. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Ładnie wygląda i świetnie smakuje.

Niedługo wypróbuję wersję z nadzieniem z serka z chrzanem i szynką zamiast łososia.

poniedziałek, 06 grudnia 2010, teresakopec

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2010/12/06 09:50:58
Wygląda rewelacyjnie, wypróbuję w najbliższym czasie, bo uwielbiam ryby i "jem oczami".Wielkie dzięki za podzielenie się przepisem.Pozdrowienia
-
2010/12/06 12:35:24
Jeśli to smakuje tak jak wygląda to moje gratulacje -niestety moi nie chcą jeść szpinaku. może taka rolada by ich przekonała.
-
2010/12/06 13:00:33
Jakos bardziej elegancko wygląda ta Twoja . Musze przetestować , bo wygląda bosko.
-
2010/12/06 21:07:11
Pięknie się prezentuje... a, że uwielbiam szpinak to muszę wypróbować. Dzięki za przepis :)
-
2010/12/07 15:30:04
Prezentuje się fantastycznie, dzięki za przepis :)
Pozdrawiam
-
Gość: Joanna, 178.182.29.41.nat.umts.dynamic.eranet.pl
2010/12/13 17:21:30
no nie!!!!
ile ja się naszukałam tego przepisu.........a tu na tacy podany, żeby jeszcze go kto chciał w ciemno brać i robić...............
uwierzcie, że pychota, aż mi ślinka do kostek kapie ;))
stokrotnie Ci dziękuję, spisuję i do dzieła :))))
-
Gość: celcia, 78.9.31.3*
2012/03/14 19:50:16
jak długo moze leżec w lodowce?
-
Gość: angel2006, 89-70-18-127.dynamic.chello.pl
2012/06/25 12:30:02
Jeśli ktoś nie lubi nie lubi szpinaku,można ten sam farsz zawinąć w naleśniki,również bardzo smaczne
-
Gość: Trimel, aasd154.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/07/11 08:18:42
Twoja roladka wygląda ( i zapewne smakuje ) o niebo lepiej, niż ta " oryginalna ", zresztą trójkąt to mniej sympatyczna figura niż koło :)
-
Gość: , adfr74.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/01/26 15:58:50
wczoraj jadłam na imprezie była pyszna a dziś odszukałam przepis w sobotę pojawi się na pewno na moim stole
mail: teresakopec@gazeta.pl