Trochę kuchni, trochę pasji. Blog o tym co sprawia mi przyjemność.
Blog > Komentarze do wpisu
Gołąbki z nadzieniem ziemniaczanym

Gołąbki z nadzieniem ziemniaczanym - smak Podkarpacia.

 

Podczas jednej z wycieczek, w okolicę Sanoka, miałam okazję zjeść tę potrawę. Bardzo mi smakowała. Wczoraj robiłam tradycyjne gołąbki z nadzieniem z ryżu i mięsa i zostały mi sparzone liście kapusty (zazwyczaj zostaje mi farsz). Pomyślałam, że skoro liście już przygotowane to zrobię farsz z ziemniaków, których zazwyczaj w domu nie brakuje. I tak po raz pierwszy zrobiłam te gołąbki.

 

 

Składniki:

  • 1 duża główka kapusty,
  • pół litra wywaru,
  • 1 kg ziemniaków surowych,
  • 50 dag ziemniaków ugotowanych,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki smalcu,
  • 1- 2 jaja,
  • sól, pieprz

Wykonanie: Z kapusty wyciąć głąb i sparzyć ją w osolonej wodzie. Oddzielić liście, ściąć grube nerwy liściowe. Wykonać nadzienie. Przyrumienić na tłuszczu cebulę. Zetrzeć na drobnej tarce ziemniaki, lekko je osączyć. Dodać ugotowane zmielone i wystudzone ziemniaki, jajo, zrumienioną cebulę, sól, pieprz i wszystko dokładnie połączyć. Nakładać nadzienie na liście, zawijać zamykając brzegi rulonu. Układać do brytfanny lub rondla z grubym dnem, pamiętając, aby pierwszą warstwę ułożyć nieco luźniej, a powierzchnię przykryć kilkoma listkami kapusty. Zalać wrzącym, dobrze osolonym wywarem, szczelnie przykryć. Wstawić do nagrzanego piekarnika lub dusić na płycie kuchennej . Gdy będą miękkie podawać z sosami: cebulowym, pomidorowym, pieczarkowym lub zrumienioną cebulką.

Gołąbki to bardzo popularna potrawa w naszym regionie. Sparzone liście kapusty można nadziewać farszami z kasz ugotowanych na sypko np.: ryżem, kaszą gryczaną, kaszą jęczmienną, które są połączone ze zrumienioną cebulą, duszonym lub gotowanym mięsem, suszonymi lub świeżymi grzybami. Chcąc sparzyć liście młodej kapusty, należy dodać do wody, oprócz soli, odrobinę kwasku cytrynowego - co zapobiegnie rozgotowaniu liści. Często, do duszenia gołąbków, gospodynie dodają słodką śmietankę, co czyni je bardziej delikatnymi i soczystymi.


Przepis: Ewa Ciuła, Lipowice (Beskid Dukielski)

PRZEPIS STĄD.




 

Zapisz

sobota, 19 sierpnia 2017, teresakopec
Serdecznie pozdrawiam Tenia.

Polecane wpisy

  • Kulinarny wpis

    Pasta z dyni do chleba. Zdjęcie pasty na swoim blogu pokazała BOŻENKA sam P RZEPIS bardzo mi się spodobał, więc kupiłam dynię i sprawdziłam czy ta pasta będzi

  • Leczo z cukinii z pieczarkami

    Leczo z cukinii z pieczarkami, ale bez mięska. Bardzo smaczne i na czasie. Składniki: 2 małe cukinie duża czerwona papryka 2 cebule 2 - 3 pomidory kilka dużych

  • Sezon na cukinie

    Skoro jest sezon na cukinie dziś placki z cukinii. Placki z cukinii Składniki: cukinia- 2 średnie szt. cebula- 1 szt. czosnek- 2 ząbki jajka- 2 szt. szklan

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2017/08/20 09:23:12
Coś zupełnie niespotykanego. Świetna inspiracja :)
-
Gość: sister-is-me, *.hsd1.fl.comcast.net
2017/09/04 02:57:11
Tez robilam , wyszly wysmienicie !


ZABAWY BLOGOWE