Trochę kuchni, trochę pasji. Blog o tym co sprawia mi przyjemność.
Blog > Komentarze do wpisu
Kulinarny wpis

Pasta z dyni do chleba.

Zdjęcie pasty na swoim blogu pokazała BOŻENKA sam PRZEPIS bardzo mi się spodobał, więc kupiłam dynię i sprawdziłam czy ta pasta będzie smakowała mojej rodzinie. No i muszę przyznać, jest dobra.

Ulubiona pasta z dyni i suszonych pomidorów

  • Czas przygotowania: 15 minut + 45 minut czekania

Składniki na jeden duży słoik:

1 kg dyni Hokkaido, ewentualnie dyni piżmowej
olej
sól

1/2 cebuli
oliwa
szczypta soli

1 ząbek czosnku
3 – 4 łyżki posiekanej pietruszki
szczypta płatków chili

2 – 3 łyżki oliwy
1 1/2 łyżki octu balsamicznego
5 suszonych pomidorów
sól i czarny pieprz

Przygotowanie:
  1. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Dynię pokroić na ćwiartki, przy pomocy łyżki wydłubać pestki, posmarować olejem, oprószyć solą i wsunąć do piekarnika. Piec przez 40 – 45 minut do momentu, aż będzie bardzo miękka.
  2. Upieczoną dynię wyjąć na blat i chwilę studzić. W tym czasie cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać.
  3. Na patelni lekko rozgrzać oliwę, dodać cebulę, szczyptę soli i podsmażać przez 1 – 2 minuty, do momentu, aż zmięknie. Wtedy dodać posiekany czosnek, poczekać 10 sekund, po czym dodać posiekaną pietruszkę oraz płatki chili i smażyć ostatnie 10 sekund.
  4. Upieczoną dynię włożyć do miski, dodać oliwę, ocet balsamiczny, suszone pomidory sól oraz czarny pieprz i dokładnie zblendować na gładką pastę. Do takiej pasty dodać zawartość patelni wraz z aromatyczną oliwą i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą, a potem schłodzić w lodówce, żeby się przegryzła. Dobra na każdym pieczywie i o każdej porze dnia.

Porady:

  • Do tego przepisu najlepiej nadaje się dynia Hokkaido, ewentualnie może być to dynia piżmowa. Ta pierwsza jest gęsta, zwarta i mączysta, dzięki czemu pasta ma odpowiednią gęstość. Używając zwyczajnej dyni olbrzymiej otrzymacie zupę krem.
  • Dynię Hokkaido dobrze piecze się w skórze i blenduje razem ze skórą, która po upieczeniu jest miękka i smaczna.
  • Dynię wystarczy podzielić na ćwiartki, pokrojona w kostkę może być za sucha i niewystarczająco aromatyczna.
  • Zamiast octu balsamicznego można dodać sok z cytryny.

Ja do swojej pasty dałam więcej cebuli i czosnku, bo moja rodzina lubi smak tych warzyw.



Kanapeczki z pastą dyniową pyszne.

 

Czasem tak bywa, że coś z obiadu zostanie, szkoda tego wyrzucić i wtedy robi się kolejny zupełnie inny obiad. Tak właśnie było i tym razem. Wczorajsze ugotowane ziemniaki i mięso z rosołu, no i mamy knedle z farszem mięsnym.

A żeby nie było nudno to zrobiłam jeszcze surówkę z marchewki, selera i jabłka.

Obiad był bardzo smaczny.

 

piątek, 03 listopada 2017, teresakopec
Serdecznie pozdrawiam Tenia.

Polecane wpisy

  • Gołąbki z nadzieniem ziemniaczanym

    Gołąbki z nadzieniem ziemniaczanym - smak Podkarpacia. Podczas jednej z wycieczek, w okolicę Sanoka, miałam okazję zjeść tę potrawę. Bardzo mi smakowała. Wczor

  • Leczo z cukinii z pieczarkami

    Leczo z cukinii z pieczarkami, ale bez mięska. Bardzo smaczne i na czasie. Składniki: 2 małe cukinie duża czerwona papryka 2 cebule 2 - 3 pomidory kilka dużych

  • Sezon na cukinie

    Skoro jest sezon na cukinie dziś placki z cukinii. Placki z cukinii Składniki: cukinia- 2 średnie szt. cebula- 1 szt. czosnek- 2 ząbki jajka- 2 szt. szklan

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2017/11/03 21:46:20
Witaj! Z dynią, to szalała moja córka w ubiegłym roku, ale jakoś się u nas nie przyjęła, choć placek dyniowy smakował.Przepisu na pastę jednak nie znałam, a w tym roku dyni nie ma. Ja dziś robiłam sałatkę z kalafiora, przepis z internetu, ale nie zachwycił. Pozdrawiam ciepło!


ZABAWY BLOGOWE