Trochę kuchni, trochę pasji. Blog o tym co sprawia mi przyjemność.
sobota, 19 sierpnia 2017
Gołąbki z nadzieniem ziemniaczanym

Gołąbki z nadzieniem ziemniaczanym - smak Podkarpacia.

 

Podczas jednej z wycieczek, w okolicę Sanoka, miałam okazję zjeść tę potrawę. Bardzo mi smakowała. Wczoraj robiłam tradycyjne gołąbki z nadzieniem z ryżu i mięsa i zostały mi sparzone liście kapusty (zazwyczaj zostaje mi farsz). Pomyślałam, że skoro liście już przygotowane to zrobię farsz z ziemniaków, których zazwyczaj w domu nie brakuje. I tak po raz pierwszy zrobiłam te gołąbki.

 

 

Składniki:

  • 1 duża główka kapusty,
  • pół litra wywaru,
  • 1 kg ziemniaków surowych,
  • 50 dag ziemniaków ugotowanych,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki smalcu,
  • 1- 2 jaja,
  • sól, pieprz

Wykonanie: Z kapusty wyciąć głąb i sparzyć ją w osolonej wodzie. Oddzielić liście, ściąć grube nerwy liściowe. Wykonać nadzienie. Przyrumienić na tłuszczu cebulę. Zetrzeć na drobnej tarce ziemniaki, lekko je osączyć. Dodać ugotowane zmielone i wystudzone ziemniaki, jajo, zrumienioną cebulę, sól, pieprz i wszystko dokładnie połączyć. Nakładać nadzienie na liście, zawijać zamykając brzegi rulonu. Układać do brytfanny lub rondla z grubym dnem, pamiętając, aby pierwszą warstwę ułożyć nieco luźniej, a powierzchnię przykryć kilkoma listkami kapusty. Zalać wrzącym, dobrze osolonym wywarem, szczelnie przykryć. Wstawić do nagrzanego piekarnika lub dusić na płycie kuchennej . Gdy będą miękkie podawać z sosami: cebulowym, pomidorowym, pieczarkowym lub zrumienioną cebulką.

Gołąbki to bardzo popularna potrawa w naszym regionie. Sparzone liście kapusty można nadziewać farszami z kasz ugotowanych na sypko np.: ryżem, kaszą gryczaną, kaszą jęczmienną, które są połączone ze zrumienioną cebulą, duszonym lub gotowanym mięsem, suszonymi lub świeżymi grzybami. Chcąc sparzyć liście młodej kapusty, należy dodać do wody, oprócz soli, odrobinę kwasku cytrynowego - co zapobiegnie rozgotowaniu liści. Często, do duszenia gołąbków, gospodynie dodają słodką śmietankę, co czyni je bardziej delikatnymi i soczystymi.


Przepis: Ewa Ciuła, Lipowice (Beskid Dukielski)

PRZEPIS STĄD.




 

Zapisz

piątek, 18 sierpnia 2017
Podwójne podziękowania

Podwójne podziękowanie, bo dla rodziców Państwa Młodych.

Pani Młodej podziękowania podobają się, a czy rodzicom się spodobają - nie wiem?

środa, 16 sierpnia 2017
Sierpniowe bombki

Kolejne bombki w zabawie MARZENIA HAFCIARSKIE u mnie jak do tej pory w czerwonym kolorze.

Jak na razie tylko wyszyte, ale pewnie w najbliższym czasie zabiorę się za wykańczanie.

I jeszcze skrzacik, który nie był obowiązkowy.

poniedziałek, 14 sierpnia 2017
Nasiona chia – 7 niezwykłych korzyści

 

Nasiona chia są bez wątpienia bardzo popularne. Oprócz tego, co można usłyszeć od celebrytów i osób zainteresowanych zdrowym odżywianiem, należy także wiedzieć, że nasiona chia naprawdę mają wiele właściwości zdrowotnych i korzystnie wpływają na zdrowie.

W dzisiejszym artykule chcemy powiedzieć czym są nasiona chia i dlaczego warto włączyć  je do swojej diety.

Nasiona chia: cudowne i przepyszne

Słowo “chia” to pochodzi z języka Majów i oznacza “siłę”. Od tysięcy lat te nasiona były używane w Ameryce Centralnej jako podstawowe pożywienie. Jest to związane z wysoką ilością witamin, kwasów tłuszczowych omega-3 i minerałów zawartych w nasionach chia.

Choć nasiona chia były pierwotnie częścią diety Majów i Azteków, obecnie są spożywane na całym świecie i zdobyły szczególną popularność wśród sportowców. Dobra wiadomość jest taka, że ten produkt jest nie tylko odżywczy, ale również nie zmienia smaku potraw – możesz dodawać go zarówno do słodkich, jak i słonych rzeczy!

Typowe przepisy na śniadanie, deser lub obiad mogą zawierać te małe, bezglutenowe nasiona, aby dodać do posiłku niesamowitą ilość błonnika i przeciwutleniaczy.

Oto kilka ciekawych faktów o tym super-zbożu przygotowanych przez Amerykańskie Towarzystwo Odżywiania:

  • Zawiera pięć razy więcej wapnia niż mleko (jest idealne dla osób, które nie tolerują laktozy lub dla wegan).
  • Zawiera trzy razy więcej przeciwutleniaczy niż jagody.
  • Jest trzykrotnie bogatsze w żelazo niż szpinak (jest idealne dla osób cierpiących na anemię).
  • Zawiera więcej białka niż warzywa.
  • Zawiera dwa razy więcej błonnika niż owies (zalecane dla osób cierpiących na zaparcia).
  • Dostarcza dwa razy więcej potasu niż banan (co pomaga zapobiegać skurczom).



Wiele korzyści z nasion chia

Zdążyliśmy już wiele powiedzieć o cechach charakterystycznych tego cudownego nasiona, ale spożywając nasiona chia możesz skorzystać nie tylko z ich właściwości odżywczych.

Przyjrzyjmy się bliżej innym korzyściom z jedzenia nasion chia:

Zmniejsza chęć do podjadania



Jeśli popołudniami nachodzi Cię niekontrolowana potrzeba zjedzenia czegoś słodkiego lub słonego, spróbuj zjeść łyżkę nasion chia.

  • Zapewniają niesamowite poczucie sytości, a przy tym są łatwe do strawienia.
  • Zalecamy spożywanie nasion chia do śniadania, aby Twój żołądek był pełny przez kilka godzin.
  • Można je wymieszać z jogurtem, mlekiem lub nawet sokiem pomarańczowym.

Nawodnienie

Czy jesteś osobą, która zazwyczaj niewiele pije w ciągu dnia? Przyczyną może być to, że o tym zapominasz lub nie przepadasz za piciem dużej ilości wody. W tym przypadku jedz nasiona chia, ponieważ pomagają nawodnić organizm.

Są także doskonałe przed ćwiczeniami lub podczas bardzo intensywnego dnia.

 

Zmniejsza ból stawów

Zawarte w nasionach chia kwasy tłuszczowe omega-3 mają właściwości przeciwzapalne. Właśnie dlatego te nasiona są idealne jeśli bolą Cię stawy.   

Azteccy wojownicy używali tego zboża na przykład do leczenia urazów kolan. Jeśli cierpisz na zapalenie stawów lub na chorobę zwyrodnieniową stawów, radzimy spożywać na śniadanie nasiona chia. 

Ochrona przed toksynami

Życie w mieście może powodować wiele problemów zdrowotnych. Przyczyną jest nie tylko stres, ale również zanieczyszczenia. Jeśli dodasz do tego dym tytoniowy i promienie UV, konsekwencje mogą być  bardzo szkodliwe.

Nasiona chia mogą Cię ochronić przed tymi toksynami.

W jaki sposób? Poprawiają zdrowie skóry, tworzą warstwę ochronną przeciwko szkodliwemu promieniowaniu słońca i wzmacniają płuca.

Zawierają ogromny ładunek energetyczny

Czy ostatnimi czasy odczuwasz zmęczenie, nie masz siły i masz trudności z koncentracją? Jeśli tak, czas rozważyć dodanie nasion chia do swojej diety. Pomogą Ci stać się bardziej aktywną już od wczesnych godzin porannych.

Dodatkowo mogą zapewnić Ci brakującą dawkę energii, ponieważ zawierają więcej białek i potasu niż większość owoców i warzyw. Są idealne na poniedziałek!

Zwiększają masę mięśniową

 

Inna korzyść z jedzenia nasion chia jest związana z energią. Kiedy ćwiczysz i chcesz zbudować więcej masy mięśniowej, czasami może przyjść Ci na myśl sięgnięcie po chemiczne suplementy, które nie są dobre dla zdrowia lub mają negatywne skutki uboczne.

Rewelacyjnym naturalnym zamiennikiem jest chia, ponieważ pomaga w regeneracji tkanek i wspiera wzrost masy mięśniowej. Dodaj te nasiona do smoothie lub soków przed pójściem na siłownię lub po powrocie z niej.

Pomagają schudnąć

Jedną z głównych korzyści z nasion chia jest to, że pomaga zrzucić zbędne kilogramy. Dzieje się tak dzięki zawartemu w nich błonnikowi i ich zdolności do kontrolowania apetytu.  Po kontakcie z wodą te nasiona zwiększają swoją objętość aż 10-krotnie. Nie martw się – nie jest to nic złego. Przez wiele godzin nie będziesz czuła głodu!

Więcej korzyści z nasion chia

Jakby tego było mało, można wymieniać dalsze właściwości nasion chia:

  • Eliminują płyny i toksyny (to pomaga zapobiegać utlenianiu komórkowemu).
  • Regulują florę jelitową,
  • Zmniejszają niepokój (to pomaga się zrelaksować).
  • Zwalczają cellulit.
  • Przyspieszają metabolizm i spalanie tłuszczu.

Aby skorzystać ze wszystkich korzyści nasion chia, przed spożyciem zalecamy namoczenie ich w wodzie. Jedna łyżka stołowa nasion na szklankę wody to idealna ilość.

Następnie dodaj je do dowolnego jedzenia lub napoju i voila!

Artykuł pochodzi stąd .

08:41, teresakopec , zdrowie
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 13 sierpnia 2017
Leczo z cukinii z pieczarkami

Leczo z cukinii z pieczarkami, ale bez mięska. Bardzo smaczne i na czasie.

 

Składniki:

2 małe cukinie

duża czerwona papryka

2 cebule

2 - 3 pomidory

kilka dużych pieczarek

3 ząbki czosnku

sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Na niewielkiej ilości oleju udusić pokrojoną w piórka cebulę. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i dusić razem.

Dodać cukinię pokrojoną w drobną kostkę.

Dusić razem. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić i dodać do garnka z potrawą. Nadal dusić.

Obrać pieczarki, pokroić i osobno podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.

Pieczarki dodać do lecza i razem jeszcze chwilę pogotować. Dodać do smaku sól i pieprz, ewentualnie ulubione zioła. Na końcu dodać posiekany czosnek.

Podawać z pieczywem lub ziemniakami.

Smacznego.

sobota, 12 sierpnia 2017
Ślubnych ciąg dalszy

Kopertówek ślubnych dalszy ciąg.

Dla Agnieszki i Michała.

Druga kopertówka.

I jeszcze jedna.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 239
| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Tagi


ZABAWY BLOGOWE