Trochę kuchni, trochę pasji. Blog o tym co sprawia mi przyjemność.
środa, 22 kwietnia 2009
Piękne wiosenne niebo.

Aż chce się żyć jak patrzy się na takie widoki.

08:18, teresakopec
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 20 kwietnia 2009
Wiosna w ogrodzie

Tak pięknie kwitną kwiaty w ogrodzie.

13:15, teresakopec , ogród
Link Dodaj komentarz »
Wiosna w doniczkach

Zakwitły Amarylisy

Oraz Skrętniki

 

 

niedziela, 19 kwietnia 2009
Świąteczne pasztety

Świąteczne wegetariańskie pasztety były motorem napędowym założenia bloga.

 

 

Pasztet z selera


2 duże selery, 2 cebule, 2/3 kostki margaryny, 3/4 szklanki wody, 2 kostki bulionu grzybowego, 3 ząbki czosnku, 1 szklanka bułki tartej, 4 jajka.

Selery obrać pokroić na kilka części, cebulę posiekać, dodać margarynę, wodę, czosnek w całości. Całość gotować około 1 godzinę często mieszając. Po ugotowaniu wyjąć seler, zetrzeć na jarzynowej tarce, po czy wrzucić go do wywary. Dodać bułkę tartą i żółtka, wycisnąć czosnek, lekko posolić. Dodać łyżkę ziół prowansalskich i pieprz do smaku. Ubić pianę z białek i dodać do masy. Wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą foremkę. Piec około godziny w 180 stopni C.

 

 

 

Pasztet z marchwi



1kg marchewki, 1/2 szkl. bulionu warzywnego, 3 jajka, 10 dag sera żółtego, ostrego utartego na tarce, 3 łyżki masła, 2-3 łyżki bułki tartej, ciasto kruche lub francuskie(moje było francuskie), można dodać np. posiekanych orzechów laskowych (ja nie dałam). Przyprawy : kolendra mielona, sól, pieprz, wegeta.

Marchew obrać, włożyć do osolonego wrzątku. Gotować około 10 minut.Odcedzić. W rondlu stopić masło, włożyć pokrojone w grube plastry marchewki. Zalać gorącym bulionem , dodać przyprawy i dusić na małym ogniu i odparować. Przestudzone zmiksować. Dodać ser, bułkę, orzechy. Doprawić solą i pieprzem.Wbić 2 jajka, 1 żółtko. Wyrobić masę. Dodać ubitą pianę z białka. Formę wysmarować masłem, wyłożyć ciastem napełnić masą marchewkową. Przykryć ciastem lub obłożyć mini marchewkami z puszki. Piec około pół godziny w gorącym piekarniku.
Smaczny i na gorąco, i na zimno.

 

1 ... 221 , 222 , 223
 
| < Marzec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Tagi


ZABAWY BLOGOWE