Trochę kuchni, trochę pasji. Blog o tym co sprawia mi przyjemność.
czwartek, 29 kwietnia 2010
Kolorowo w ogrodzie

Jest bardzo kolorowo w ogrodzie.

Zakwitły fioletowe irysy.

Paproć jest ślicznie się zieleni.

Kolorowo też w domu.

 

18:38, teresakopec , ogród
Link Komentarze (2) »
Jajka faszerowane pieczarkami

Jajka faszerowane pieczarkami

Niby nic nadzwyczajnego, a jednak smakują wszystkim.

Składniki: 6 jajek, 15 dag pieczarek, łyżka oliwy z oliwek, 1 cebula, sól, pieprz, pęczek szczypiorku lub  natki pietruszki czy koperku, majonez, czerwona papryka, ogórek konserwowy i liście sałaty do dekoracji.

Przygotowanie: jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i przekrawamy
wzdłuż na pół. Łyżeczką wyjmujemy żółtka. Oczyszczone pieczarki drobniutko kroimy (ja ścieram na tarce o grubych oczkach). Podsmażamy na tłuszczu posiekaną cebulę i dodadajemy do niej przygotowane pieczarki. Dusimy, aż odparuje się wytworzony płyn, następnie  studzimy. Można na czas studzenia przełożyć na sitko, by reszta płynu odciekała. Pieczarki i żółtka przepuszczamy przez maszynkę do mięsa z drobnym sitkiem. Dodajemy do smaku sól, pieprz, drobno posiekany szczypiorek, natkę pietruszki lub koper. Do masy dodajemy łyżkę majonezu i całość dokładnie mieszamy. Masą napełniamy puste białka, najlepiej łyżeczką lub za pomocą szprycy. Połówki nafaszerowanych jajek układamy na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty, przybieramy czerwoną papryką, plasterkiem konserwowanego ogórka, zieloną pietruszką. Smacznego!

Warzywa z dipami

Składniki

Różne warzywa np. papryka czerwona, zielona, żółta, świeży ogórek, seler naciwy, marchewka, rzodkiewka, kalarepka itp.

Warzywa umyć i ewentualnie obrać (marchew i kalarepkę), pokroić w paski.

Dip czosnkowy i dip pikantny

Kremowy twarożek naturalny i gęsty jogur naturalny wymieszać ze sobą. To jest baza do dipów. Teraz należy podzielić na dwie części. Do pierwszej dodać posiekany szczypiorek i zmiażdzony ząbek czosnku (można więcej jeśli lubimy smak ostrzejszy), pieprz, sól i zioła do smaku. Do drugiej części dajemy 2 - 3 łyżki ostrego keczupu, ostrą paprykę lub chilli, pieprz, sól.

Smaczne i zdrowe.

środa, 28 kwietnia 2010
Urodziny koleżanki

Urodziny to zwyczaj świątecznego obchodzenia (czasami hucznego) rocznicy dnia, w którym ktoś się urodził. Zwykle wiąże się ze składaniem życzeń i wręczaniem prezentów jubilatowi.

Obchodzenie urodzin wywodzi się z religii starożytnego Rzymu, jest to święto ku czci Geniusza. Z tego powodu było pierwotnie tępione przez chrześcijan, którzy zamiast tego woleli obchodzić imieniny i rocznicę śmierci.

Tradycyjnym elementem obchodów urodzin w kulturze europejskiej jest tort urodzinowy, który ozdobiony jest specjalnymi świeczkami w liczbie odpowiadającej wiekowi jubilata. Jubilat ma za zadanie zdmuchnąć świeczki, najlepiej wszystkie za jednym razem. Innym zwyczajem jest śpiewanie jubilatowi specjalnej piosenki - w Polsce jest to "Sto lat".

Tak na temat urodzin pisze Wikipedia.

 

Ja dziś wybieram się na urodziny mojej koleżanki. Oto księga, którą dla niej zrobiłam.

czwartek, 22 kwietnia 2010
Tulipany i narcyzy

Wiosna w ogrodzie. Pięknie i kolorowo.

Oczywiście nie tylko tulipany i narcyze kwitną. Kwitnie forsycja, szafirki, żonkile, bratki, fiołki, barwinek. Kwiaty są już na drzewach owocowych, szczególnie obficie kwitną czereśnie i śliwy. Jabłonie też lada dzień otworzą pąki. Oby tylko aura sprzyjała...

13:00, teresakopec , ogród
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 19 kwietnia 2010
Krem chrzanowy

Czas na potrwawy wielkanocne już minął. Ale właśnie dziś zostałam zapytana - jak robiłam krem chrzanowy, więc podaje przepis.

KREM CHRZANOWY

5 lub 6 jajek ugotowanych na twardo

mały słoik tartego chrzanu

majonez

Jajka ścieram na tarce i mieszam z chrzanem. Do masy dodaję majonez. Jeżeli krem ma być bardzo ostry majonezu daję mniej, a jeśli ma być łagodniejszy to więcej. Po prostu trzeba spróbować i sprawdzić czy smak jest odpowiedni.

Po wymieszaniu przekładam do słoika i zakręcam, żeby nie wietrzał.

wtorek, 13 kwietnia 2010
Wiosna w ogrodzie

Wiosna już na dobre rozgościła się w naszym ogrodzie. I bardzo się z tego cieszę, bo to moja ulubiona pora roku. Bardzo lubię, jak rośliny budzą się do życia, zakwitają kwiaty.

Nawet jeż się obudził i rozgląda się za czymś smacznym. Mam nadzieję, że zostanie w naszym ogródku.

 

10:41, teresakopec , ogród
Link Komentarze (1) »
| < Styczeń 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tagi


ZABAWY BLOGOWE