Trochę kuchni, trochę pasji. Blog o tym co sprawia mi przyjemność.
czwartek, 04 lutego 2010
Ustawiłam się w kolejce

Ustawiłam się w kolejce. Cukierasy rozdaje Marzena z Tęczowechwile.blox.

 

Do wygrania jest:
-zestaw Tatty Teddy (schemat, mulina, igła)
-zestaw kolorowych kartoników do robienia kartek (16 sztuk w 8 kolorach)
-zestaw do scrapbookingu -urodziny
-6 mulin firmy DMC w kolorach tęczy
-notes walentynkowy z misiem
-oraz mnóstwo elementów scrapowych
(kwiatki, gwiazdki, choinki,różyczki,kielichy,stópki,ludziki, motylki,kokardki, kurczaki, króliczki, tasiemki, pieski, misie, kotki, listki serduszka, gołąbki ...

http://teczowechwile.blox.pl/2010/01/Candy-na-start.html#ListaKomentarzy

wtorek, 02 lutego 2010
Czekanie na wiosnę

Tegoroczna sroga zima, chyba wszystkim dała się we znaki. Ja nigdy nie lubiłam zimy. Choć muszę przyzać, że ta mimo, że śnieżna i mroźna, nawet była dość przyjemna. Myślę, że wyjazd w Bieszczady to spowodował. Jednak już tęsknię do wiosny.  Z tej tęsknoty powstały bibułkowe krokusy. Może spowodują, że czekanie na wiosnę będzie przyjemniejsze.


czwartek, 28 stycznia 2010
Bieszczadzki pasztet

Dlaczego pasztet bieszczadzki? Tak go nazwałam, bo upiekłam go na wzór tego, który jadłam w Bieszczadach. Bardzo mi smakował.

Składniki:

ok 2 kg mięsa (ponad kilogram musi być mięsa dość tłustego np. podgardle, podroby - aby pasztet nie był suchy), 20 dag wątroby, 1/2 kg marchewki, 1 por, 1 seler, 5 ząbków czosnku, 3 duże cebule, 2 zwykłe bułki, 3 jajka, wegeta, pieprz, sól, 3 listki laurowe, ziele angielskie

Wykonanie:
Mięso i warzywa (bez czosnku) włożyć do garnka, dodać przyprawy i gotować do miękkości. Wątróbkę oddzielnie usmażyć, tak by nie była krwista. Mięso po ugotowaniu oddzielić od kości. W rosole (tym co pozostał po ugotowaniu mięsa) namoczyć bułki. Mięso, wątróbkę, warzywa, czosnek i bułki zmielić w maszynce. Do zmielonej masy dodać 3 jajka i doprawić wegetą, pieprzem, dodać zmieloną gałkę muszkatałową. Doprawić do smaku.

Przygotować foremki do pieczenia. Ja piekłam w keksówkach. Foremki wysmarować smalcem, wysypać bułką tartą. Na dnie ułożyć kilka plasterków schłodzonej słoniny.

Do foremki włożyłam warstwę masy pasztetowej, na niej wysypałam wyłuskane orzechy laskowe, znowu warstwę pasztetu. Teraz dałam orzechy włoskie, które przykryłam kolejną warstwą masy pasztetowej. Wierzch wyrównałam i solidnie wysypałam ziarnem słonecznika. Tak przygotowany upiekłam.

Smacznego.

 

Zimno

Nadal sroga zima, jest duży mróz, a dziś jeszcze wieje niemiły wiatr i sypie śnieg. Ale cóż wymagać jest styczeń. Żeby te zimne dni były milsze na stole kwitną żółciutkie żonkilki.

Robótki też powstają. Sytuacja zmusiła mnie do zrobienia czarnej czapki i szalika dla synowej. Zrobiłam nawet dwie czapki.

Na takie zimno czapka i szalik przydadzą się.

poniedziałek, 25 stycznia 2010
Wypieki

Wypieki, jednak nie moje tylko zięcia. W sobotę kuchnię zawładnął Marcin. Ja tylko za jego pozwoleniem zrobiłam kilka zdjęć. Upiekł chleb i makowca. Muszę przyznać wszystko udało mu się doskonale.

Oto zdjęcia.

Upieczony chleb.

Tak wyglądał po przekrojeniu. A smakował wyśmienicie.

Teraz zdjęcia wykonane podczas przygotowywania makowca drożdżowego.

I upieczony makowiec.

Makowiec też smaczny.

sobota, 23 stycznia 2010
Jastrząb

Na dzisiejszym spacerze zrobiłam fotkę jastrzębiowi. Ptak siedział na gałęzi dość daleko, więc nie jest to najlepsze zdjęcie.

Jastrząb – długość ciała 50–60 cm, rozpiętość skrzydeł 100–120 cm. Samica tego gatunku jest wyraźnie większa od samca i jest wielkością zbliżona do myszołowa. Samiec jest niewiele większy od samicy krogulca. Skrzydła jastrzębia są stosunkowo krótkie i zaokrąglone, ogon jest długi. Dorosłe ptaki są gęsto ciemnoszaro prążkowane na białym tle. Charakterystyczny sposób latania – po szybkich uderzeniach skrzydłami następuje krótkie szybowanie – sprawia, że jastrząb jest łatwy do rozpoznania. Ptak ten jest gatunkiem osiadłym i możemy obserwować go przez cały rok.

 

16:21, teresakopec , wycieczki
Link Dodaj komentarz »
| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tagi


ZABAWY BLOGOWE