Trochę kuchni, trochę pasji. Blog o tym co sprawia mi przyjemność.
środa, 12 maja 2010
W domu i w ogrodzie

Kwiaty w domu - amarylis.

Begonia.

Wilczomlecz nazywany koroną cierniową.


W ogrodzie żółte iryski, pełniki, białe i kolorwe bzy, rododendrony, azalie i wiele innych.


18:31, teresakopec , ogród
Link Komentarze (1) »
wtorek, 04 maja 2010
Mniszek lekarski

Mniszek lekarski.

 

Nazwa łacińska: Taraxacum

 

officinale


Występowanie: Rejony z klimatem suboceanicznym


Cechy charakterystyczne:


- wysokość do 20 cm, łodyga owłosiona u dołu, na dole zielona, wyżej brunatna, zawiera sok mleczny
- liście podłużne, lśniące, zebrane w rozetę
- kwiaty obupłciowe, żółte, języczkowate, proste, zebrane w koszyczku, kwitną od kwietnia do lipca
- owoce w kształcie niełupek, kolor szary, żeberkowane, nasiona w owocostanie (dmuchawiec)
- korzeń gruby, długi, prosty

Systematyka:

Domena         jądrowce
Królestwo     rośliny
Podkrólestwo     naczyniowe
Nadgromada     nasienne
Gromada     okrytonasienne
Klasa         Rosopsida
Rząd         astrowce
Rodzina     astrowate
Rodzaj         mniszek
Gatunek     mniszek lekarski

Zastosowanie: Roślina lecznicza

Działanie: Moczopędne, pomaga przy schorzeniach układu zółciowego, pokarmowego, podnosi odporność prganizmu. Wykorzystwany przy leczeniu  miażdzycy, cukrzycy, otyłości. Pomaga w zwiększeniu sprawności seksualnej u ludzi.

Ja zrobiłam miodek z mlecza. Na wielu blogach znalazłam przepisy. Sama korzystałam z tego http://zpierwszegotloczenia.pl/przepisy/miodek-z-mniszka-lekarskiego/.

poniedziałek, 03 maja 2010
Moje tulipany

Po raz kolejny chwalę się moimi tulipanami. Te wcześniejsze już przekwitają, późniejsze właśnie się rozwijają.  Szkoda, że tak krótko można się cieszyć tymi pięknymi kwiatami.

16:13, teresakopec , ogród
Link Komentarze (2) »
czwartek, 29 kwietnia 2010
Kolorowo w ogrodzie

Jest bardzo kolorowo w ogrodzie.

Zakwitły fioletowe irysy.

Paproć jest ślicznie się zieleni.

Kolorowo też w domu.

 

18:38, teresakopec , ogród
Link Komentarze (2) »
Jajka faszerowane pieczarkami

Jajka faszerowane pieczarkami

Niby nic nadzwyczajnego, a jednak smakują wszystkim.

Składniki: 6 jajek, 15 dag pieczarek, łyżka oliwy z oliwek, 1 cebula, sól, pieprz, pęczek szczypiorku lub  natki pietruszki czy koperku, majonez, czerwona papryka, ogórek konserwowy i liście sałaty do dekoracji.

Przygotowanie: jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i przekrawamy
wzdłuż na pół. Łyżeczką wyjmujemy żółtka. Oczyszczone pieczarki drobniutko kroimy (ja ścieram na tarce o grubych oczkach). Podsmażamy na tłuszczu posiekaną cebulę i dodadajemy do niej przygotowane pieczarki. Dusimy, aż odparuje się wytworzony płyn, następnie  studzimy. Można na czas studzenia przełożyć na sitko, by reszta płynu odciekała. Pieczarki i żółtka przepuszczamy przez maszynkę do mięsa z drobnym sitkiem. Dodajemy do smaku sól, pieprz, drobno posiekany szczypiorek, natkę pietruszki lub koper. Do masy dodajemy łyżkę majonezu i całość dokładnie mieszamy. Masą napełniamy puste białka, najlepiej łyżeczką lub za pomocą szprycy. Połówki nafaszerowanych jajek układamy na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty, przybieramy czerwoną papryką, plasterkiem konserwowanego ogórka, zieloną pietruszką. Smacznego!

Warzywa z dipami

Składniki

Różne warzywa np. papryka czerwona, zielona, żółta, świeży ogórek, seler naciwy, marchewka, rzodkiewka, kalarepka itp.

Warzywa umyć i ewentualnie obrać (marchew i kalarepkę), pokroić w paski.

Dip czosnkowy i dip pikantny

Kremowy twarożek naturalny i gęsty jogur naturalny wymieszać ze sobą. To jest baza do dipów. Teraz należy podzielić na dwie części. Do pierwszej dodać posiekany szczypiorek i zmiażdzony ząbek czosnku (można więcej jeśli lubimy smak ostrzejszy), pieprz, sól i zioła do smaku. Do drugiej części dajemy 2 - 3 łyżki ostrego keczupu, ostrą paprykę lub chilli, pieprz, sól.

Smaczne i zdrowe.

środa, 28 kwietnia 2010
Urodziny koleżanki

Urodziny to zwyczaj świątecznego obchodzenia (czasami hucznego) rocznicy dnia, w którym ktoś się urodził. Zwykle wiąże się ze składaniem życzeń i wręczaniem prezentów jubilatowi.

Obchodzenie urodzin wywodzi się z religii starożytnego Rzymu, jest to święto ku czci Geniusza. Z tego powodu było pierwotnie tępione przez chrześcijan, którzy zamiast tego woleli obchodzić imieniny i rocznicę śmierci.

Tradycyjnym elementem obchodów urodzin w kulturze europejskiej jest tort urodzinowy, który ozdobiony jest specjalnymi świeczkami w liczbie odpowiadającej wiekowi jubilata. Jubilat ma za zadanie zdmuchnąć świeczki, najlepiej wszystkie za jednym razem. Innym zwyczajem jest śpiewanie jubilatowi specjalnej piosenki - w Polsce jest to "Sto lat".

Tak na temat urodzin pisze Wikipedia.

 

Ja dziś wybieram się na urodziny mojej koleżanki. Oto księga, którą dla niej zrobiłam.

| < Wrzesień 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Tagi


ZABAWY BLOGOWE