Trochę kuchni, trochę pasji. Blog o tym co sprawia mi przyjemność.
czwartek, 28 grudnia 2017
Poinsecja, gwiazda betlejemska, wilczomlecz nadobny

To nazwy jednej rośliny, ta właśnie była tematem grudniowej ZABAWY Kwiatowy rok u Kasi.

Tym razem miałam mało czasu na wyszycie tego kwiatka, dlatego padło na mały wzorek.

Haftu jeszcze nie zagospodarowałam, ale powstanie z nim karteczka na następne Święta Bożego Narodzenia, czasu mam dużo- prawie rok.

I tak oto wykonałam zadanie, wyszyłam hafty z 11 miesięcy ( brakło tylko goździka).

Styczeń - róża.

Luty - narcyz lub żonkil.

Marzec - tulipan.

Kwiecień - bratki.

Maj - bez.

Czerwiec - goździk.

Brak haftu.

Lipiec - maki.

Sierpień - margaretki.

Wrzesień - słoneczniki.

Październik - orchidea.

Listopad - gerbera.

Grudzień - poinsecja.

I tak oto zakończyłam Kwiatowy Rok. Dziękuję Kasi za wspaniałą zabawę, dzięki temu powstały fajne hafty i kilka kartek.

17:57, teresakopec , moje hafty
Link Komentarze (1) »
sobota, 23 grudnia 2017
Świąteczne życzenia
 
W Wigilię Bożego Narodzenia Gwiazda Pokoju niech nam drogę wskaże. Zapomnijmy o uprzedzeniach, otwórzmy pudła słodkich marzeń. Niechaj Aniołki z Panem Bogiem, jak Trzej Królowie z darami swymi, staną cicho za Twoim progiem, by spełnić to, co dotąd było snami. Ciepłem otulmy naszych bliskich i uśmiechnijmy się do siebie. Świąt magia niechaj zjedna wszystkich, niech w domach będzie Wam jak w niebie...
 
W małym Świętym Dziecku Bóg daje nam Zbawienie. Niech Gwiazda Betlejemska zwiastuje nam w sercu na nowo tę Dobrą Nowinę, niech się rozraduje serce i uwierzy Jezusowi.

06:57, teresakopec , życzenia
Link Komentarze (1) »
piątek, 22 grudnia 2017
Perliczka pieczona

Pyszna na świąteczny obiad.

Kiedy mój mąż zobaczył w sklepie tuszkę perliczki nie zastanawiał się tylko ją kupił. Za to ja miałam zagwozdkę, bo nigdy nie przyrządzałam perliczki, nigdy też jej  nie jadłam. No i oczywiście poszukałam w necie i znalazłam kilka przepisów.

Pieczona perliczka

1 perliczka ok 1200 g
2 l solanki
300 g boczku surowego
1 jabłko
kilka śliwek suszonych
szczypta majeranku
szczypta pieprzu świeżo zmielonego 

Tuszkę perliczki oczyść z resztek upierzenia, starannie opłucz. Przygotuj solankę. 4 czubate łyżki soli rozpuść w 2 litrach zimnej wody. (łatwiej rozpuścić sól w niewielkiej ilości wrzątku, i dopiero wówczas połączyć z zimną wodą)Zanurz perliczkę w zimnej solance tak, by była całkowicie przykryta roztworem. Pozostaw w chłodnym miejscu na kilka, a nawet kilkanaście godzin. Po tym czasie wyjmij tuszkę z solanki, osącz i jeszcze schowaj do lodówki na 4-6 godz. 

 Umyte jabłko pokrój na kawałki. Wnętrze perliczki natrzyj niewielką szczyptą majeranku, a następnie wypełnij przygotowanym jabłkiem i kilkoma suszonymi śliwkami.
Boczek pokrój w cienkie plastry, obłóż nimi wierzch perliczki, obwiąż grubą białą nitką (ja to zrobiłam niewprawnie, ale najważniejsze, że boczek do końca pieczenia przetrwał na perliczce). Tak przygotowaną tuszkę umieść w naczyniu do zapiekania, posyp pieprzem i odrobiną soli, pamiętając, że mięso jest już nasiąknięte solą. Podlej niewielką ilością wody (ok 50-70 ml ). Przykryj pokrywką lub folią aluminiową.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 230 stopni. Po ok. 20 min. zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz ok. półtorej godziny, od czasu do czasu polewając pieczeń wytworzonym sosem. Na ostatnie 20 minut odkryj i pozwól, by boczek lekko się zrumienił. By to przyspieszyć, włącz termoobieg.

Gdy perliczka już pięknie upieczona, wyjmij ją z piekarnika, ponownie przykryj i pozwól jej odpocząć jakieś 15- 20 minut. Po upływie tego czasu usuń sznurowanie i poćwiartuj mięso. Taki ptaszek najlepszy jest zaraz po upieczeniu. Odgrzewany nie będzie już tak soczysty.

Smacznego.

PRZEPIS z tego bloga.

czwartek, 21 grudnia 2017
Lampioniki po raz drugi

Lampioniki szybko się szydełkuje, więc znowu wydziergałam.

17:40, teresakopec , szydełkowe
Link Komentarze (1) »
Makowiec sypany

Tym przepisem zainteresowała mnie moja siostra. Poszukałam w necie i znalazłam PRZEPIS. I oto jest, i muszę przyznać smaczny makowiec i praktycznie bez roboty.

Składniki: (forma 21 x 21 cm lub tortownica 23-24 cm)

  • 1 puszka masy makowej  850 g
  • 400 g herbatników kakaowych
  • 250 g masła
  • 2 gruszki lub 2 jabłka
  • 100 g rodzynek

Polewa:

  • 100 g białej czekolady
  • 200 g śmietanki 30%
  • 1 czubata łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 50 ml wody ( u mnie 25 ml wody, 25 ml soku z cytryny )



Sposób przygotowania:

Masło dobrze schłodzić. Rodzynki namoczyć w alkoholu. Użyłam  bakalii, które zostały mi z NALEWKI BOŻONARODZENIOWEJ. Herbatniki drobno pokruszyć za pomocą wałka do ciasta lub blendera. Gruszki lub jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do masy makowej dodać starte owoce oraz odsączone rodzynki. Całość wymieszać. Tak przygotowaną masę podzielić na 3 części, natomiast masło na 4 i pokruszone herbatniki na 4 części.

Dno tortownicy lub formy wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie rozsypać jedną część herbatników, na herbatniki zetrzeć jedną część masła i rozłożyć część masy makowej. Tak postępować do wykończenia składników. Ostatnią warstwę powinny stanowić herbatniki plus starte masło.

Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 35 minut w temp. 200 C. Gdyby wierzch bardzo się rumienił, przykryć folią aluminiową.

Ciasto wystudzić. Posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Można też przygotować polewę czekoladową.

Polewa: Żelatynę zalać mieszanką wody i soku. Odstawić do napęcznienia. Czekoladę i śmietankę rozpuścić w kąpieli wodnej. Żelatynę podgrzać i zamieszać, by się dobrze rozpuściła. Wlać do gorącej czekolady. Energicznie wymieszać. Odstawić, by polewa nieco zgęstniała. Polać ciasto i odstawić do całkowitego zgęstnienia.

Ciasta nie przechowywać w lodówce.

Smacznego!


Jest jeszcze czas, by taki makowiec przygotować na nadchodzące święta.

15:50, teresakopec , wypieki
Link Komentarze (1) »
środa, 20 grudnia 2017
Choinki dwie

Zrobiłam kolejne choinki, tym razem w niebieskich kolorach.

Choinki zostały podarowane i bardzo się podobały.

| < Luty 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        
Tagi


ZABAWY BLOGOWE