Trochę kuchni, trochę pasji. Blog o tym co sprawia mi przyjemność.
poniedziałek, 09 października 2017
Ciasto bananowe

Szybkie ciasto bananowe. Mocno czekoladowe, łatwe ciasto.

Czekoladowe, wilgotne i błyskawiczne w wykonaniu. Najlepiej mieć w domu bardzo dojrzałe banany, mogą być takie z poczerniałą skórką. Przepis jest banalny. Blendujemy składniki mokre, mieszamy suche. Łączymy całość w komplet i do piekarnika.



 

Ciasto bananowe

składniki ( na małą keksówkę ok. 10x25 cm) : 
- dwa mocno dojrzałe banany ( mogą być z poczerniałą skórką) 
-  3/4 szklanki ( ok.160 ml) ciepłego mleka
- 1/4 szklanki stopionego masła lub oleju
- 2 jajka
- szklanka mąki ( 170 g) 
- 4 czubate łyżki ciemnego kakao
- 2/3 szklanki cukru ( 180 g) 
- kilka kropli esencji waniliowej lub łyżka cukru waniliowego
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- dwie garście ulubionych bakalii ( u mnie żurawina i rodzynki)  
polewa:
- pół tabliczki gorzkiej czekolady (przynajmniej 50 % zawartości kakao)
- łyżeczka masła
- 3 łyżki gorącego mleka.
Piekarnik ustawić na 180 st., formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Banany pokroić i mocno zblendować w wysokim naczyniu. Dodać wszystkie mokre składniki: mleko, masło lub olej, jajka, zmiksować na jednolitą masę. Wszystkie składniki suche - mąkę, kakao, cukier, sodę i proszek zmieszać w dużej misce. Dolać do nich masę z bananami, bakalie i całość wymieszać krótko łyżką (nie mikserem) ale nie bardzo porządnie, mogą pozostać grudki. 
Przelać do formy i wstawić do całkowicie nagrzanego piekarnika. Piec ok. 40 - 50 minut, patyczek od szaszłyka wsadzony do ciasta musi być po wyjęciu suchy, nieoklejony. 

Czekoladę połamać na kawałki, wrzucić do małego rondelka lub miseczki, podgrzewać nad naczyniem z gotująca się wodą. Dodać masło, mleko, mieszać do połączenia składników. Gdyby polewa była zbyt gęsta, dodać więcej mleka. 

Przepis pochodzi z tego bloga



13:24, teresakopec , wypieki
Link Dodaj komentarz »
sobota, 07 października 2017
Ogród kości

Ogród kości

Czasy współczesne. Julia Hamill dokonuje makabrycznego odkrycia na terenie nowo nabytej posiadłości w Massachusetts - wykopuje czaszkę kobiety noszącą nieomylne ślady popełnionej zbrodni. Odpowiedzi na pytanie, kim jest zamordowana, należy szukać w innej epoce.
Boston, rok 1830. Norris Marshall, ubogi student medycyny zarabiający na utrzymanie i czesne uczestnictwem w ponurym procederze handlu zwłokami, staje się głównym podejrzanym w sprawie serii mordów. Straszliwie okaleczone ciała dwóch pielęgniarek i lekarza zostają znalezione w pobliżu szpitala uniwersyteckiego. Aby dowieść swojej niewinności Norris musi odszukać jedynego świadka, który widział zabójcę - piękną szwaczkę z bostońskich slumsów przekonaną, że będzie następną ofiarą... Aby udowodnić swoją niewinność, sprzymierza się z Rose Connolly, która jako jedyna widziała mordercę. Przeczesują miasto i wpadają na trop potwora, który czeka na kolejną okazję do krwawej zbrodni. 
czwartek, 05 października 2017
Mleczna kanapka

 

MLECZNA KANAPKA

Składniki:
Ciasto

  • 6 jajek
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju

Krem

  • 0,5 szklanki mleka
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 1/2 szklanki cukru
  • 350 g masła w temperaturze pokojowej

Polewa

  • 60 g mlecznej czekolady
  • 60 g gorzkiej czekolady
  • 80 g masła

Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę pod koniec ubijania dodać cukier i cały czas ubijać, następnie dodać żółtka i olej. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia i cały czas miksując dodawać do masy, aż do połączenia składników.
Prostokątną blachę do pieczenia (o wymiarach 22×33 cm) wyłożyć papierem i przełożyć do niej ciasto. Ciasto piec w temp. 170 stopni przez około 25 minut. Upieczone ciasto wystudzić i przekroić na dwa blaty.
Mleko wlać do rondelka, dodać cukier i podgrzewać mieszając do momentu gdy cukier się rozpuści. Wystudzić. Masło zmiksować na puszystą masę, a następnie dodać zimne mleko z cukrem, chwilę miksować i dodać mleko w proszku. Miksować do uzyskania jednolitej masy.
Mleczną masę wyłożyć na jeden blat ciasta i przykryć drugim blatem. Wstawić do lodówki na czas przygotowania polewy.
Połamane czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem masła. Polewę wyłożyć na ciasto i wyrównać.
Ciasto przechowywać w lodówce. Choć po kilku godzinach w lodówce masa dość stwardnieje (z powodu masła), wystarczy wyjąć ciasto 2 godziny przed planowanym podaniem.

Smacznego!

16:06, teresakopec , wypieki
Link Komentarze (1) »
niedziela, 01 października 2017
Po warsztatach z Gosią

Na wczorajszych warsztatach z Gosią powstały turkusowe karteczki.

Nie byłabym sobą, gdybym po powrocie nie zrobiła kolejnej karteczki i oto wszystkie trzy.

A teraz po jednej.

A teraz ta, którą zrobiłam sama w domu.

Warsztaty były świetne, miła atmosfera, w super miłym towarzystwie, w uroczym miejscu w Stalowej Woli -KWIATY ZE SMAKIEM. Dla uczestniczek były słodkości, dyplomy i cudowny klimat. Dziękuję Gosiu za wszystko.

A na koniec dosłałyśmy takie dyplomy.

 

Zapisz

Rusałka Admirał

Mnóstwo motyli lata koło mojego balkonu. To Rusałki.

Rusałka admirał - Vanessa atalanta

Rusałki należą do najpiękniejszych motyli, które odwiedzają nasze ogrody. Wiele z nich to bardzo pospolite motyle, dzięki którym ogród staje się o wiele ciekawszy. Uprawa odpowiednich roślin kwitnących sprawi, że rusałek w ogrodzie przybędzie, a wśród nich nie zabraknie także rusałki admirał. Wspomniany motyl jest wyjątkowy, różniący się od zdecydowanej większości rusałek ze względu na swój wędrowniczy tryb życia.

W Polsce występuje kilka tysięcy motyli w tym zaledwie kilkadziesiąt gatunków może stać się ozdobą słonecznego ogrodu. Z pewnością do elity motyli należy jeden z największych polskich motyli dziennych rusałka admirał, zaliczana do rodziny rusałkowatych (Nymphalidae). Rusałkowate obejmują wiele barwnych motyli, z których część bardzo często spotykana jest w ogrodach. Do rusałkowatych poza rusałką admirał zaliczymy rusałkę pawik, rusałkę pokrzywnik, rusałkę żałobnik, rusałkę wierzbowiec, rusałkę ceik, rusałkę kratkowiec, rusałkę osetnik. 

Systematyka

Rusałka admirał zaliczana jest do rodziny rusałkowatych Nymphalidae. Jest gatunkiem reprezentującym rodzaj Vanessa. Innym przedstawicielem tego rodzaju jest  rusałka osetnik Vanessa cardui.

Czy wiesz że …

Rusałka pochodzi od łacińskiego słowa rosalia. W mitologii słowiańskiej terminem rusałka określano boginie, które najczęściej przybierały postać pięknych kobiet.

Stadia rozwojowe rusałki admirał

Tak jak inne motyle także rusałka admirał zanim zachwyci nas skrzydlatą formą, przechodzi kilka stadiów rozwoju. Pierwszym z nich jest jajo. Dorosłe motyle składają jaja pojedynczo na liściach żywicielskich roślin takich jak np. pokrzywa. Jaja barwy zielonej. Z jaj wylęgają się gąsienice, które żerują na roślinie żywicielskiej, po czym przechodzą w stadium poczwarki, w którym przepoczwarzają się w pięknego motyla.

Dorosły motyl zachwyca barwnymi oraz dużymi skrzydłami. Ich rozpiętość może przekraczać nawet 60 mm. Motyl składa się z głowy, tułowia z nogami i skrzydłami oraz odwłoku. Pokarm pobiera za pomocą rozwijanej ssawki.

Skrzydła czarne, na  przednich skrzydłach  znajduje się  pomarańczowo- czerwona przepaska oraz białe plamy w górnej części. Tylnie skrzydła z pomarańczowym paskiem na brzegu dolnej części. Po złożeniu skrzydeł rusałka admirał nie jest już tak zjawiskowa, barwy są bardziej stonowane, mniej wyraziste.



Rusałka admirał motylem wędrownym

Vanessa atalanta to motyl wyjątkowy, który przybywa do nas późną wiosną (maj- czerwiec) z cieplejszych regionów Europy- z basenu Morza Śródziemnego. Składają jaja na pokrzywie i już w czerwcu można zaobserwować pierwsze gąsienice, które przeobrażą się w motyle, dając początek nowemu pokoleniu. Gąsienice drugiego pokolenia żerują na roślinach żywicielskich w sierpniu i wrześniu, a motyle drugiego pokolenia ukazują się we wrześniu i październiku.

Na okres zimy większość motyli migruje na południe. Część motyli zimuje w Polsce, możemy spotkać je m.in. na strychu oraz w budynkach gospodarskich itp. 

Czym żywi się rusałka admirał ?

Gąsienica żeruje na wybranych roślinach żywicielskich, do których zaliczymy przede wszystkim pokrzywę zwyczajną, pokrzywę żegawkę, a także chmiel zwyczajny, czasem ostrożeń.

Rusałka admirał w stadium imago żywi się słodkim sokiem z przejrzałych owoców m.in.  śliwek i gruszek.

Występowanie

Rusałka admirał występuje w dużej części świata, obejmuje  Palearktykę, a więc bardzo rozległą krainę zoogeograficzną obejmującą m.in. Europę, Afrykę Północną, Azję Mniejszą.
W Polsce gatunek pospolity,  występujący m.in. w ogrodach, sadach, na łąkach, skrajach lasów.

Rusałka admirał w ogrodzie

Ogrody i sady to miejsca , w których bardzo często możemy podziwiać rusałkę admirał. Aby zaglądały do nas częściej, należy zapewnić im pożywienie, zarówno dla stadium gąsienicy oraz owada dorosłego. Warto, aby w okolicach ogrodu, a także w samym ogrodzie, gdzieś w wybranych słonecznych zakątkach znalazła miejsce pokrzywa, która stanowi podstawową roślinę żywicielską. Drzewa owocowe to kolejny warunek, dający nam pewność, że rusałka zawita także do naszego zielonego azylu.

Poza pożywieniem, ogród powinien być słoneczny,  ciepły, osłonięty przed wiatrem. Nie powinno w nim zabraknąć także zakątków półcienistych.

Pielęgnując ogród pamiętajmy, że na pokrzywach mogą znajdować się jaja motyla, gąsienice oraz poczwarki, tak więc nie stosujmy chemii, która może nas pobawić licznej obecności motyli nie tylko rusałki admirał.
     
Tekst: Grzegorz Bogucki

WIADOMOŚCI STĄD

14:03, teresakopec , ogród
Link Dodaj komentarz »
środa, 27 września 2017
Świąteczny album

Album wykonany na warsztatach z Dorotą.

17:42, teresakopec , albumy
Link Komentarze (2) »
| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tagi


ZABAWY BLOGOWE