Trochę kuchni, trochę pasji. Blog o tym co sprawia mi przyjemność.
niedziela, 17 września 2017
Przygotowane na zimę

 

Papryka marynowana

 

 

Zalewa (uniwersalna):

5 szklanek wody

1 szklanka octu 10%

2 kopiaste łyżki soli

1,5 szklanki cukru

Do słoików wkładam oczyszczoną i pokrojoną paprykę surową. Gotuję zalewę i wlewam do słoików. Do każdego słoika daję ząbek czosnku, listek laurowy, po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, i troszkę nasion gorczycy. Słoki zakręcam i pasteryzuję około 15 minut od zagotowania wody.

 

Czerwona kapusta na zimę

1 główka czerwonej kapusty (około 1,5 kg)

2 duże cebule

2 duże jabłka

1,5 l wody

3/4 szklanki wody

15 dag cukru

1,5 łyżki soli

Poszatkowaną kapustę włożyć do dużego garnka, dodać wszystkie pozostałe składniki i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować około 15 minut. Kapustę włożyć do słoików razem z zalewą. Pasteryzować 15 minut. 

| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Tagi


ZABAWY BLOGOWE