Trochę kuchni, trochę pasji. Blog o tym co sprawia mi przyjemność.
poniedziałek, 02 kwietnia 2018
Ślimaki z ciasta francuskiego z białą kiełbasą

Ślimaki z ciasta francuskiego z białą kiełbasą

 


 

Składniki

  • 400 g surowej białej kiełbasy
  • 275 g ciasta francuskiego
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju Kujawski z czosnkiem i bazylią
  • 1 łyżka świeżego majeranku lub łyżeczka suszonego
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki

dodatkowo:

  • 1 jajko rozkłócone z łyżką mleka
  • suszony majeranek do posypania

Przygotowanie

Cebulę obrać, drobno posiekać, zeszklić na oleju. Kiełbasę wycisnąć z osłonek do miski. Dodać zeszkloną cebulę, paprykę i majeranek, bardzo dokładnie wymieszać.

Rozwinąć ciasto francuskie, rozłożyć na nim równą warstwę mięsnego farszu. Zwinąć roladę wzdłuż dłuższego boku. Zawinąć w papier do pieczenia, schłodzić w lodówce przez 15 minut.

Schłodzoną roladę pokroić w grube plastry. Ślimaki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Brzegi posmarować jajkiem rozkłóconym z mlekiem i posypać majerankiem.

Ślimaki wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 25 minut w 190°C. Podawać na ciepło lub na zimno.

Smacznego!

Przepis pochodzi stąd.

| < Kwiecień 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
Tagi


ZABAWY BLOGOWE