Trochę kuchni, trochę pasji. Blog o tym co sprawia mi przyjemność.
wtorek, 02 maja 2017
Filety z udek po cygańsku

Filety z udek po cygańsku


Składniki:

  • 500 g filetów z udek kurczaka
  • 2 cebule
  • 8 szt. suszonych śliwek
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 2 łyżki keczupu
  • 3/4 szkl. wody 
  • sól
  • papryka słodka 
  • oliwa (lub masło klarowane)


Wykonanie:

  • Udka doprawić solą i papryką, następnie obsmażyć z dwóch stron na oliwie/maśle. Podsmażone mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego.

 

 

 

  • Na tej samej patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać śliwki, powidła śliwkowe i keczup. Dolać wodę wymieszać i dusić przez kilka minut.

 

 

  • Powstały sos przelać do naczynia żaroodpornego. Mięso powinno być przykryte sosem.

 

  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 50 minut.

 

Smacznego.



| < Maj 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tagi


ZABAWY BLOGOWE