Trochę kuchni, trochę pasji. Blog o tym co sprawia mi przyjemność.
piątek, 06 kwietnia 2018
Różowe jajka w sosie jogurtowo-koperkowym

Różowe jajka w sosie jogurtowo-koperkowym to prosta przystawka na wielkanocny stół. Intensywny, różowy kolor zapewnia jajkom długie leżakowanie w koncentracie soku z buraka lub barszczu. Takie kolorowe jaja pięknie się prezentują i smakują znacznie lepiej niż te z samym majonezem.



Różowe jajka w sosie jogurtowo-koperkowym:

  • ok. 5-6 jajek
  • koncentrat buraczany lub koncentrat barszczu w butelce
  • 6-7 łyżek jogurtu naturalnego
  • 2-3 łyżki dobrej jakości majonezu
  • 1 mały pęczek koperku
  • 1 łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny
  • szczypta soli i pieprzu
  • do przybrania: plasterki rzodkiewki
  • do przybrania: rzeżucha

Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo. Po ugotowaniu moczymy je w zimnej wodzie do wystudzenia, aby łatwiej się obierały. Obieramy je ze skorupek i zalewamy koncentratem buraczanym / barszczem – im dłużej będą się w nim moczyć, tym bardziej intensywny kolor uzyskamy – najlepiej moczyć je kilka godzin lub całą noc. Jogurt mieszamy z majonezem, sokiem z cytryny, posiekanym koperkiem  oraz szczyptą soli i pieprzu. Wykładamy sos na talerz. Wyjęte z koncentratu jajka wycieramy i kroimy na połówki. Układamy na sosie. Ozdabiamy rzeżuchą i rzodkiewką.

Zamiast sosu koperkowego można zrobić sos czosnkowy lub chrzanowy, czyli dodać 2 - 3 ząbki zgniecionego czosnku lub trochę chrzanu ze słoiczka.

Uwaga: Jajka układamy na sosie przed podaniem – gdy zostawimy je tak np. na noc, sos może zafarbować.



Na urodziny maluszków

Na trzecie urodziny dla bliźniąt powstały takie karteczki.

 

 

 

 

I druga para kartek z tej samej okazji.

 

 

 

 

 

| < Kwiecień 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
Tagi


ZABAWY BLOGOWE