Trochę kuchni, trochę pasji. Blog o tym co sprawia mi przyjemność.
wtorek, 22 maja 2018
Sałatka z makaronu

Składniki:

  • szynka 20 dag

  • jajka 3 szt

  • kukurydza w puszce(mała puszka) 1 szt

  • majonez

  • sól do smaku

  • pieprz do smaku

  • makaron 1opakowanie (najlepszy w kształcie ziaren ryżu)

  • ser żółty
  • szczypiorek

 

Wykonanie:

Makaron ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Jajka ugotować na twardo, a następnie pokroić w kosteczkę. Szynkę również pokroić w kosteczkę.  Kukurydzę odcedzić z zalewy. Gdy makaron wystygnie wszystkie składniki razem wymieszać. Majonez można wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawić do smaku pieprzem oraz solą i dodać do reszty składników. Wszystko razem dokładnie wymieszać i sałatkę odstawić do lodówki do schłodzenia.



piątek, 06 kwietnia 2018
Różowe jajka w sosie jogurtowo-koperkowym

Różowe jajka w sosie jogurtowo-koperkowym to prosta przystawka na wielkanocny stół. Intensywny, różowy kolor zapewnia jajkom długie leżakowanie w koncentracie soku z buraka lub barszczu. Takie kolorowe jaja pięknie się prezentują i smakują znacznie lepiej niż te z samym majonezem.



Różowe jajka w sosie jogurtowo-koperkowym:

  • ok. 5-6 jajek
  • koncentrat buraczany lub koncentrat barszczu w butelce
  • 6-7 łyżek jogurtu naturalnego
  • 2-3 łyżki dobrej jakości majonezu
  • 1 mały pęczek koperku
  • 1 łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny
  • szczypta soli i pieprzu
  • do przybrania: plasterki rzodkiewki
  • do przybrania: rzeżucha

Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo. Po ugotowaniu moczymy je w zimnej wodzie do wystudzenia, aby łatwiej się obierały. Obieramy je ze skorupek i zalewamy koncentratem buraczanym / barszczem – im dłużej będą się w nim moczyć, tym bardziej intensywny kolor uzyskamy – najlepiej moczyć je kilka godzin lub całą noc. Jogurt mieszamy z majonezem, sokiem z cytryny, posiekanym koperkiem  oraz szczyptą soli i pieprzu. Wykładamy sos na talerz. Wyjęte z koncentratu jajka wycieramy i kroimy na połówki. Układamy na sosie. Ozdabiamy rzeżuchą i rzodkiewką.

Zamiast sosu koperkowego można zrobić sos czosnkowy lub chrzanowy, czyli dodać 2 - 3 ząbki zgniecionego czosnku lub trochę chrzanu ze słoiczka.

Uwaga: Jajka układamy na sosie przed podaniem – gdy zostawimy je tak np. na noc, sos może zafarbować.



poniedziałek, 02 kwietnia 2018
Ślimaki z ciasta francuskiego z białą kiełbasą

Ślimaki z ciasta francuskiego z białą kiełbasą

 


 

Składniki

  • 400 g surowej białej kiełbasy
  • 275 g ciasta francuskiego
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju Kujawski z czosnkiem i bazylią
  • 1 łyżka świeżego majeranku lub łyżeczka suszonego
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki

dodatkowo:

  • 1 jajko rozkłócone z łyżką mleka
  • suszony majeranek do posypania

Przygotowanie

Cebulę obrać, drobno posiekać, zeszklić na oleju. Kiełbasę wycisnąć z osłonek do miski. Dodać zeszkloną cebulę, paprykę i majeranek, bardzo dokładnie wymieszać.

Rozwinąć ciasto francuskie, rozłożyć na nim równą warstwę mięsnego farszu. Zwinąć roladę wzdłuż dłuższego boku. Zawinąć w papier do pieczenia, schłodzić w lodówce przez 15 minut.

Schłodzoną roladę pokroić w grube plastry. Ślimaki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Brzegi posmarować jajkiem rozkłóconym z mlekiem i posypać majerankiem.

Ślimaki wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 25 minut w 190°C. Podawać na ciepło lub na zimno.

Smacznego!

Przepis pochodzi stąd.

piątek, 22 grudnia 2017
Perliczka pieczona

Pyszna na świąteczny obiad.

Kiedy mój mąż zobaczył w sklepie tuszkę perliczki nie zastanawiał się tylko ją kupił. Za to ja miałam zagwozdkę, bo nigdy nie przyrządzałam perliczki, nigdy też jej  nie jadłam. No i oczywiście poszukałam w necie i znalazłam kilka przepisów.

Pieczona perliczka

1 perliczka ok 1200 g
2 l solanki
300 g boczku surowego
1 jabłko
kilka śliwek suszonych
szczypta majeranku
szczypta pieprzu świeżo zmielonego 

Tuszkę perliczki oczyść z resztek upierzenia, starannie opłucz. Przygotuj solankę. 4 czubate łyżki soli rozpuść w 2 litrach zimnej wody. (łatwiej rozpuścić sól w niewielkiej ilości wrzątku, i dopiero wówczas połączyć z zimną wodą)Zanurz perliczkę w zimnej solance tak, by była całkowicie przykryta roztworem. Pozostaw w chłodnym miejscu na kilka, a nawet kilkanaście godzin. Po tym czasie wyjmij tuszkę z solanki, osącz i jeszcze schowaj do lodówki na 4-6 godz. 

 Umyte jabłko pokrój na kawałki. Wnętrze perliczki natrzyj niewielką szczyptą majeranku, a następnie wypełnij przygotowanym jabłkiem i kilkoma suszonymi śliwkami.
Boczek pokrój w cienkie plastry, obłóż nimi wierzch perliczki, obwiąż grubą białą nitką (ja to zrobiłam niewprawnie, ale najważniejsze, że boczek do końca pieczenia przetrwał na perliczce). Tak przygotowaną tuszkę umieść w naczyniu do zapiekania, posyp pieprzem i odrobiną soli, pamiętając, że mięso jest już nasiąknięte solą. Podlej niewielką ilością wody (ok 50-70 ml ). Przykryj pokrywką lub folią aluminiową.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 230 stopni. Po ok. 20 min. zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz ok. półtorej godziny, od czasu do czasu polewając pieczeń wytworzonym sosem. Na ostatnie 20 minut odkryj i pozwól, by boczek lekko się zrumienił. By to przyspieszyć, włącz termoobieg.

Gdy perliczka już pięknie upieczona, wyjmij ją z piekarnika, ponownie przykryj i pozwól jej odpocząć jakieś 15- 20 minut. Po upływie tego czasu usuń sznurowanie i poćwiartuj mięso. Taki ptaszek najlepszy jest zaraz po upieczeniu. Odgrzewany nie będzie już tak soczysty.

Smacznego.

PRZEPIS z tego bloga.

niedziela, 10 grudnia 2017
Krokiety z pieczarkami i serem żółtym

Składniki

Ciasto na naleśniki:


1 szklanka mleka
pół szklanki wody gazowanej
2 jajka
około 1 szklanka mąki pszennej
szczypta proszku do pieczenia
sól do smaku


Farsz:
pół kilo pieczarek
1 cebula
sól, pieprz
10 dag sera żółtego


Dodatkowo:
olej do smażenia
2 jajka do panierki
bułka tarta do panierowania 

Wykonanie:

Składniki na ciasto zmiksować, dać tyle mąki aby nie było zbyt rzadkie i gęste.Odstawić na pół godziny. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i smażyć cieniutkie naleśniki.

Pieczarki obrać, umyć i drobno pokroić, cebulę drobno pokroić i dodać do pieczarek. Dusić do miękkości na odrobinie oleju, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wystudzić. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wymieszać z pieczarkami.

  

Na upieczone naleśniki nakładamy farsz i składamy krokiety. Panierujemy w jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy krokiety z obu stron po kilka minut.



Smacznego!

czwartek, 07 grudnia 2017
Kotlety schabowe z serem z piekarnika

Jeżeli znudziły się Wam tradycyjne schabowe, polecam ten przepis. Nie jest skomplikowany, a kotlety zupełnie inne niż zazwyczaj.


Składniki:

500 g  schabu  - 6 kotletów ( 3 porcje)
3 plastry szynki (lub tyle aby przykryć plaster mięsa)
3 plastry żółtego sera
kilka półplasterków cebuli
3 łyżki keczupu
pietruszka
sól pieprz

Przygotowanie:
Schab umyć, osuszyć, pokroić na kotlety - 6 sztuk. Każdy kotlet rozbić tłuczkiem.  Położyć obok siebie trzy kotlety posolić i popieprzyć. Na każdym ułożyć po 1 plaster szynki, posmarować keczupem, na to cebula, plaster sera, natka, przykryć kotletem posypanym pieprzem. Kotlety spiąć na brzegach ze sobą wykałaczkami tak aby nie rozpadły się podczas smażenia. Posolić i popieprzyć na zewnątrz.  Na patelni, rozgrzać oliwę, obsmażyć mięso z obu stron na rumiano. Obsmażone kotlety przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na patelnię dać pokrojoną cebulę i chwilę podusić, dodać 3 - 4 łyżki keczupu. Uduszoną cebulę nałożyć na kotlety. Naczynie przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na 45 minut. Podawać natychmiast.

 


Smacznego!

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 13
| < Wrzesień 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Tagi


ZABAWY BLOGOWE