Trochę kuchni, trochę pasji. Blog o tym co sprawia mi przyjemność.
niedziela, 10 grudnia 2017
Krokiety z pieczarkami i serem żółtym

Składniki

Ciasto na naleśniki:


1 szklanka mleka
pół szklanki wody gazowanej
2 jajka
około 1 szklanka mąki pszennej
szczypta proszku do pieczenia
sól do smaku


Farsz:
pół kilo pieczarek
1 cebula
sól, pieprz
10 dag sera żółtego


Dodatkowo:
olej do smażenia
2 jajka do panierki
bułka tarta do panierowania 

Wykonanie:

Składniki na ciasto zmiksować, dać tyle mąki aby nie było zbyt rzadkie i gęste.Odstawić na pół godziny. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i smażyć cieniutkie naleśniki.

Pieczarki obrać, umyć i drobno pokroić, cebulę drobno pokroić i dodać do pieczarek. Dusić do miękkości na odrobinie oleju, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wystudzić. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wymieszać z pieczarkami.

  

Na upieczone naleśniki nakładamy farsz i składamy krokiety. Panierujemy w jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy krokiety z obu stron po kilka minut.



Smacznego!

czwartek, 07 grudnia 2017
Kotlety schabowe z serem z piekarnika

Jeżeli znudziły się Wam tradycyjne schabowe, polecam ten przepis. Nie jest skomplikowany, a kotlety zupełnie inne niż zazwyczaj.


Składniki:

500 g  schabu  - 6 kotletów ( 3 porcje)
3 plastry szynki (lub tyle aby przykryć plaster mięsa)
3 plastry żółtego sera
kilka półplasterków cebuli
3 łyżki keczupu
pietruszka
sól pieprz

Przygotowanie:
Schab umyć, osuszyć, pokroić na kotlety - 6 sztuk. Każdy kotlet rozbić tłuczkiem.  Położyć obok siebie trzy kotlety posolić i popieprzyć. Na każdym ułożyć po 1 plaster szynki, posmarować keczupem, na to cebula, plaster sera, natka, przykryć kotletem posypanym pieprzem. Kotlety spiąć na brzegach ze sobą wykałaczkami tak aby nie rozpadły się podczas smażenia. Posolić i popieprzyć na zewnątrz.  Na patelni, rozgrzać oliwę, obsmażyć mięso z obu stron na rumiano. Obsmażone kotlety przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na patelnię dać pokrojoną cebulę i chwilę podusić, dodać 3 - 4 łyżki keczupu. Uduszoną cebulę nałożyć na kotlety. Naczynie przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na 45 minut. Podawać natychmiast.

 


Smacznego!

niedziela, 19 listopada 2017
Zapiekanka

Zostało mi sporo wędliny po imprezie i nie wiedziałam, co z nią zrobić, bo za 2 dni nie będzie się już nadawała do jedzenia. Myślałam i wymyśliłam, że zrobię zapiekankę.

Na dnie, wysmarowanego tłuszczem naczynia do zapiekania ułożyłam pokrojone w plasterki ziemniaki, które posypałam przyprawą do ziemniaków.

Na ziemniakach znalazła się wędlina pokrojona w drobną kostkę, którą wcześniej chwilę podsmażyłam na patelni.

Na tej samej patelni podsmażyłam cebulę i przyprawiłam ją majerankiem. I to była trzecia warstwa zapiekanki.

Na cebulę wyłożyłam pokrojoną  czerwoną paprykę.

I kolejną warstwę z ziemniaków.

Znowu posypałam przyprawą i zalałam rozbełtanym jajkiem ze śmietaną. Tu pasowałby żółty ser, ale nie miałam.

Całość zapiekałam około godziny w piekarniku.

I gotowe.

Obiad mam smakował. Ale następnym razem ziemniaki pokroję w cieńsze plasterki.

A wędliny jeszcze zostało, jutro też trzeba coś z niej zrobić, może jajecznicę lub pizzę.

piątek, 03 listopada 2017
Kulinarny wpis

Pasta z dyni do chleba.

Zdjęcie pasty na swoim blogu pokazała BOŻENKA sam PRZEPIS bardzo mi się spodobał, więc kupiłam dynię i sprawdziłam czy ta pasta będzie smakowała mojej rodzinie. No i muszę przyznać, jest dobra.

Ulubiona pasta z dyni i suszonych pomidorów

  • Czas przygotowania: 15 minut + 45 minut czekania

Składniki na jeden duży słoik:

1 kg dyni Hokkaido, ewentualnie dyni piżmowej
olej
sól

1/2 cebuli
oliwa
szczypta soli

1 ząbek czosnku
3 – 4 łyżki posiekanej pietruszki
szczypta płatków chili

2 – 3 łyżki oliwy
1 1/2 łyżki octu balsamicznego
5 suszonych pomidorów
sól i czarny pieprz

Przygotowanie:
  1. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Dynię pokroić na ćwiartki, przy pomocy łyżki wydłubać pestki, posmarować olejem, oprószyć solą i wsunąć do piekarnika. Piec przez 40 – 45 minut do momentu, aż będzie bardzo miękka.
  2. Upieczoną dynię wyjąć na blat i chwilę studzić. W tym czasie cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać.
  3. Na patelni lekko rozgrzać oliwę, dodać cebulę, szczyptę soli i podsmażać przez 1 – 2 minuty, do momentu, aż zmięknie. Wtedy dodać posiekany czosnek, poczekać 10 sekund, po czym dodać posiekaną pietruszkę oraz płatki chili i smażyć ostatnie 10 sekund.
  4. Upieczoną dynię włożyć do miski, dodać oliwę, ocet balsamiczny, suszone pomidory sól oraz czarny pieprz i dokładnie zblendować na gładką pastę. Do takiej pasty dodać zawartość patelni wraz z aromatyczną oliwą i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą, a potem schłodzić w lodówce, żeby się przegryzła. Dobra na każdym pieczywie i o każdej porze dnia.

Porady:

  • Do tego przepisu najlepiej nadaje się dynia Hokkaido, ewentualnie może być to dynia piżmowa. Ta pierwsza jest gęsta, zwarta i mączysta, dzięki czemu pasta ma odpowiednią gęstość. Używając zwyczajnej dyni olbrzymiej otrzymacie zupę krem.
  • Dynię Hokkaido dobrze piecze się w skórze i blenduje razem ze skórą, która po upieczeniu jest miękka i smaczna.
  • Dynię wystarczy podzielić na ćwiartki, pokrojona w kostkę może być za sucha i niewystarczająco aromatyczna.
  • Zamiast octu balsamicznego można dodać sok z cytryny.

Ja do swojej pasty dałam więcej cebuli i czosnku, bo moja rodzina lubi smak tych warzyw.



Kanapeczki z pastą dyniową pyszne.

 

Czasem tak bywa, że coś z obiadu zostanie, szkoda tego wyrzucić i wtedy robi się kolejny zupełnie inny obiad. Tak właśnie było i tym razem. Wczorajsze ugotowane ziemniaki i mięso z rosołu, no i mamy knedle z farszem mięsnym.

A żeby nie było nudno to zrobiłam jeszcze surówkę z marchewki, selera i jabłka.

Obiad był bardzo smaczny.

 

sobota, 19 sierpnia 2017
Gołąbki z nadzieniem ziemniaczanym

Gołąbki z nadzieniem ziemniaczanym - smak Podkarpacia.

 

Podczas jednej z wycieczek, w okolicę Sanoka, miałam okazję zjeść tę potrawę. Bardzo mi smakowała. Wczoraj robiłam tradycyjne gołąbki z nadzieniem z ryżu i mięsa i zostały mi sparzone liście kapusty (zazwyczaj zostaje mi farsz). Pomyślałam, że skoro liście już przygotowane to zrobię farsz z ziemniaków, których zazwyczaj w domu nie brakuje. I tak po raz pierwszy zrobiłam te gołąbki.

 

 

Składniki:

  • 1 duża główka kapusty,
  • pół litra wywaru,
  • 1 kg ziemniaków surowych,
  • 50 dag ziemniaków ugotowanych,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki smalcu,
  • 1- 2 jaja,
  • sól, pieprz

Wykonanie: Z kapusty wyciąć głąb i sparzyć ją w osolonej wodzie. Oddzielić liście, ściąć grube nerwy liściowe. Wykonać nadzienie. Przyrumienić na tłuszczu cebulę. Zetrzeć na drobnej tarce ziemniaki, lekko je osączyć. Dodać ugotowane zmielone i wystudzone ziemniaki, jajo, zrumienioną cebulę, sól, pieprz i wszystko dokładnie połączyć. Nakładać nadzienie na liście, zawijać zamykając brzegi rulonu. Układać do brytfanny lub rondla z grubym dnem, pamiętając, aby pierwszą warstwę ułożyć nieco luźniej, a powierzchnię przykryć kilkoma listkami kapusty. Zalać wrzącym, dobrze osolonym wywarem, szczelnie przykryć. Wstawić do nagrzanego piekarnika lub dusić na płycie kuchennej . Gdy będą miękkie podawać z sosami: cebulowym, pomidorowym, pieczarkowym lub zrumienioną cebulką.

Gołąbki to bardzo popularna potrawa w naszym regionie. Sparzone liście kapusty można nadziewać farszami z kasz ugotowanych na sypko np.: ryżem, kaszą gryczaną, kaszą jęczmienną, które są połączone ze zrumienioną cebulą, duszonym lub gotowanym mięsem, suszonymi lub świeżymi grzybami. Chcąc sparzyć liście młodej kapusty, należy dodać do wody, oprócz soli, odrobinę kwasku cytrynowego - co zapobiegnie rozgotowaniu liści. Często, do duszenia gołąbków, gospodynie dodają słodką śmietankę, co czyni je bardziej delikatnymi i soczystymi.


Przepis: Ewa Ciuła, Lipowice (Beskid Dukielski)

PRZEPIS STĄD.




 

Zapisz

niedziela, 13 sierpnia 2017
Leczo z cukinii z pieczarkami

Leczo z cukinii z pieczarkami, ale bez mięska. Bardzo smaczne i na czasie.

 

Składniki:

2 małe cukinie

duża czerwona papryka

2 cebule

2 - 3 pomidory

kilka dużych pieczarek

3 ząbki czosnku

sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Na niewielkiej ilości oleju udusić pokrojoną w piórka cebulę. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i dusić razem.

Dodać cukinię pokrojoną w drobną kostkę.

Dusić razem. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić i dodać do garnka z potrawą. Nadal dusić.

Obrać pieczarki, pokroić i osobno podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.

Pieczarki dodać do lecza i razem jeszcze chwilę pogotować. Dodać do smaku sól i pieprz, ewentualnie ulubione zioła. Na końcu dodać posiekany czosnek.

Podawać z pieczywem lub ziemniakami.

Smacznego.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 12
| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tagi


ZABAWY BLOGOWE