Trochę kuchni, trochę pasji. Blog o tym co sprawia mi przyjemność.
sobota, 19 sierpnia 2017
Gołąbki z nadzieniem ziemniaczanym

Gołąbki z nadzieniem ziemniaczanym - smak Podkarpacia.

 

Podczas jednej z wycieczek, w okolicę Sanoka, miałam okazję zjeść tę potrawę. Bardzo mi smakowała. Wczoraj robiłam tradycyjne gołąbki z nadzieniem z ryżu i mięsa i zostały mi sparzone liście kapusty (zazwyczaj zostaje mi farsz). Pomyślałam, że skoro liście już przygotowane to zrobię farsz z ziemniaków, których zazwyczaj w domu nie brakuje. I tak po raz pierwszy zrobiłam te gołąbki.

 

 

Składniki:

  • 1 duża główka kapusty,
  • pół litra wywaru,
  • 1 kg ziemniaków surowych,
  • 50 dag ziemniaków ugotowanych,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki smalcu,
  • 1- 2 jaja,
  • sól, pieprz

Wykonanie: Z kapusty wyciąć głąb i sparzyć ją w osolonej wodzie. Oddzielić liście, ściąć grube nerwy liściowe. Wykonać nadzienie. Przyrumienić na tłuszczu cebulę. Zetrzeć na drobnej tarce ziemniaki, lekko je osączyć. Dodać ugotowane zmielone i wystudzone ziemniaki, jajo, zrumienioną cebulę, sól, pieprz i wszystko dokładnie połączyć. Nakładać nadzienie na liście, zawijać zamykając brzegi rulonu. Układać do brytfanny lub rondla z grubym dnem, pamiętając, aby pierwszą warstwę ułożyć nieco luźniej, a powierzchnię przykryć kilkoma listkami kapusty. Zalać wrzącym, dobrze osolonym wywarem, szczelnie przykryć. Wstawić do nagrzanego piekarnika lub dusić na płycie kuchennej . Gdy będą miękkie podawać z sosami: cebulowym, pomidorowym, pieczarkowym lub zrumienioną cebulką.

Gołąbki to bardzo popularna potrawa w naszym regionie. Sparzone liście kapusty można nadziewać farszami z kasz ugotowanych na sypko np.: ryżem, kaszą gryczaną, kaszą jęczmienną, które są połączone ze zrumienioną cebulą, duszonym lub gotowanym mięsem, suszonymi lub świeżymi grzybami. Chcąc sparzyć liście młodej kapusty, należy dodać do wody, oprócz soli, odrobinę kwasku cytrynowego - co zapobiegnie rozgotowaniu liści. Często, do duszenia gołąbków, gospodynie dodają słodką śmietankę, co czyni je bardziej delikatnymi i soczystymi.


Przepis: Ewa Ciuła, Lipowice (Beskid Dukielski)

PRZEPIS STĄD.




 

Zapisz

niedziela, 13 sierpnia 2017
Leczo z cukinii z pieczarkami

Leczo z cukinii z pieczarkami, ale bez mięska. Bardzo smaczne i na czasie.

 

Składniki:

2 małe cukinie

duża czerwona papryka

2 cebule

2 - 3 pomidory

kilka dużych pieczarek

3 ząbki czosnku

sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Na niewielkiej ilości oleju udusić pokrojoną w piórka cebulę. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i dusić razem.

Dodać cukinię pokrojoną w drobną kostkę.

Dusić razem. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić i dodać do garnka z potrawą. Nadal dusić.

Obrać pieczarki, pokroić i osobno podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.

Pieczarki dodać do lecza i razem jeszcze chwilę pogotować. Dodać do smaku sól i pieprz, ewentualnie ulubione zioła. Na końcu dodać posiekany czosnek.

Podawać z pieczywem lub ziemniakami.

Smacznego.

czwartek, 03 sierpnia 2017
Sezon na cukinie

Skoro jest sezon na cukinie dziś placki z cukinii.

Placki z cukinii

 

Składniki:

  • cukinia- 2 średnie szt.
  • cebula- 1 szt.
  • czosnek- 2 ząbki
  • jajka- 2 szt.
  • szklanka otrębów owsianych
  • mąka (do zagęszczenia - ile zabierze)
  • sól, pieprz
  • bazylia świeża lub suszona
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

Cukinie umyj i zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Posyp solą. Odstaw na 10 minut. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Natkę pietruszki drobno posiekaj. Cukinię odciśnij z nadmiaru wody. Połącz ją z cebulą i natką. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dosyp otręby, dokładnie wymieszaj. Jajka włóż do osobnego naczynia z mąką. Dołóż do warzyw. Wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem, ewentualnie ulubionymi ziołami. Na rozgrzany tłuszcz wykładaj po dwie łyżki ciasta formując placuszki. Usmaż na złoty kolor z każdej strony. 

Podaj z dipem lub śmietaną.

Smacznego.

Zapisz

czwartek, 27 lipca 2017
Tarta z warzywami

Tarta z warzywami.

Składniki na kruchy spód:

25 dag mąki

12 dag masła

1 żółtko

kilka łyżek zimnej wody

Mąkę przesiać, dodać masło i razem siekać nożem, dodać żółtko i tyle wody by ciasto dało się zagnieść. Gotowa zawinąć w folię i włożyć na pół godziny do lodówki. Potem należy rozwałkować i włożyć do formy. Znowu dać na pół godziny do lodówki. 

Nadzienie:

2  małe cukinie

pół kalafiora

kilka suszonych pomidorków

kilka małych pomidorków (koktajlowych)

10 dag serka ricotta

4 łyżki kwaśnej śmietany

2 jajka 2 ząbki czosnku

sól, pieprz i ulubione zioła

Wykonanie:

Różyczki kalafiora obsmażyć na oliwie z suszonych pomidorów, dodać suszone pomidory, utartą na tarce 1 cukinię i czosnek.

Śmietanę połączyć z jajkami i połową ricotty, doprawić solą i pieprzem do smaku i dodać na patelnię do warzyw.

Wymieszać i chwilę razem smażyć.

Spód ciasta nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika na 15 minut w 180 stopni C.

Następnie na podpieczony spód nałożyć przygotowany farsz, na nim ułożyć plasterki cukinii, pomidorki przekrojone na pół (ja dałam plasterki większego pomidora), i posypać kawałkami ricotty.

Całość wstawić do piekarnika i piec około 20 - 25 minut.

 

Smacznego!

Przepis dostałam od mojej synowej Asi.

wtorek, 02 maja 2017
Filety z udek po cygańsku

Filety z udek po cygańsku


Składniki:

  • 500 g filetów z udek kurczaka
  • 2 cebule
  • 8 szt. suszonych śliwek
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 2 łyżki keczupu
  • 3/4 szkl. wody 
  • sól
  • papryka słodka 
  • oliwa (lub masło klarowane)


Wykonanie:

  • Udka doprawić solą i papryką, następnie obsmażyć z dwóch stron na oliwie/maśle. Podsmażone mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego.

 

 

 

  • Na tej samej patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać śliwki, powidła śliwkowe i keczup. Dolać wodę wymieszać i dusić przez kilka minut.

 

 

  • Powstały sos przelać do naczynia żaroodpornego. Mięso powinno być przykryte sosem.

 

  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 50 minut.

 

Smacznego.



sobota, 29 kwietnia 2017
Pasztet z pestek dyni

Niedawno odwiedziłam moją znajomą Krystynę i to ona dała mi ten przepis. Trochę bez przekonania, ale wypróbowałam. I jestem bardzo zadowolona - smaczny.

 

 

Pasztet z pestek dyni

 

Składniki:

3 szklanki pestek dyni

1 szklanka płatków owsianych

5 cebul

4 szklanki wody

4 łyżki oliwy z oliwek

3 ząbki czosnku

sól i pieprz do smaku

15 dag śliwek suszonych

2 łyżki otrąb owsianych lub pszennych do posypania foremki

Wykonanie:

Cebulę umyć, obrać, drobno posiekać i zeszklić na oliwie. Do wysokiego naczynia wlać wodę, dodać resztę składników (oprócz śliwek) i miksować do czasu, aż masa będzie gładka. Doprawić solą i pieprzem (można dodać majeranek lub inne zioła) i odstawić na pół godziny. Foremkę do pieczenia posmarować masłem klarowanym, posypać otrębami iwlać część masy.Na to ułożyć śliwki i wylać drugą część masy. Piec w 160 stopniach C. około 50 minut.

Smacznego.

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 11
| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Tagi


ZABAWY BLOGOWE