Trochę kuchni, trochę pasji. Blog o tym co sprawia mi przyjemność.
wtorek, 02 maja 2017
Filety z udek po cygańsku

Filety z udek po cygańsku


Składniki:

  • 500 g filetów z udek kurczaka
  • 2 cebule
  • 8 szt. suszonych śliwek
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 2 łyżki keczupu
  • 3/4 szkl. wody 
  • sól
  • papryka słodka 
  • oliwa (lub masło klarowane)


Wykonanie:

  • Udka doprawić solą i papryką, następnie obsmażyć z dwóch stron na oliwie/maśle. Podsmażone mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego.

 

 

 

  • Na tej samej patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać śliwki, powidła śliwkowe i keczup. Dolać wodę wymieszać i dusić przez kilka minut.

 

 

  • Powstały sos przelać do naczynia żaroodpornego. Mięso powinno być przykryte sosem.

 

  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 50 minut.

 

Smacznego.



sobota, 29 kwietnia 2017
Pasztet z pestek dyni

Niedawno odwiedziłam moją znajomą Krystynę i to ona dała mi ten przepis. Trochę bez przekonania, ale wypróbowałam. I jestem bardzo zadowolona - smaczny.

 

 

Pasztet z pestek dyni

 

Składniki:

3 szklanki pestek dyni

1 szklanka płatków owsianych

5 cebul

4 szklanki wody

4 łyżki oliwy z oliwek

3 ząbki czosnku

sól i pieprz do smaku

15 dag śliwek suszonych

2 łyżki otrąb owsianych lub pszennych do posypania foremki

Wykonanie:

Cebulę umyć, obrać, drobno posiekać i zeszklić na oliwie. Do wysokiego naczynia wlać wodę, dodać resztę składników (oprócz śliwek) i miksować do czasu, aż masa będzie gładka. Doprawić solą i pieprzem (można dodać majeranek lub inne zioła) i odstawić na pół godziny. Foremkę do pieczenia posmarować masłem klarowanym, posypać otrębami iwlać część masy.Na to ułożyć śliwki i wylać drugą część masy. Piec w 160 stopniach C. około 50 minut.

Smacznego.

 

niedziela, 09 kwietnia 2017
Sałatka z selera naciowego z kurczakiem

Sałatka z selera naciowego z kurczakiem

 

Pyszna i łatwa do wykonania.

 

Składniki:

1 seler naciowy

2 pojedyncze piersi z kurczaka

pęczek szczypiorku

3 jaja ugotowane na twardo

3 łyżki majonezu

Wykonanie: Ugotować piersi z kurczaka z odrobiną soli ( ja gotowałam z warzywami). Seler pokroić w drobną kostkę, szczypiorek posiekać. Ugotowane mięso kurczaka pokroić w drobną kostkę, a jeszcze lepiej poszarpać na włókna. Ugotowane jaka pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem. Jeśli trzeba dosolić i popieprzyć.

Smacznego.


piątek, 02 grudnia 2016
Skrzydełka w zalewie pomidorowej

Przepis znalazłam na blogu  i bardzo mnie zainteresował. Postanowiłam spróbować, zrobiłam z połowy porcji, bo nie spodziewałam się gości. Mnie smakowały, ale mojemu mężowi nie za bardzo (on nie lubi kwaśnych smaków).

 

Skrzydełka w zalewie octowo-pomidorowej

 

Składniki:

  •  1,5-2 kg skrzydełek
  • dowolna przyprawa do drobiu bez soli
  • jajka + bułka tarta lub mąka

 Zalewa:

  •  6 szklanek wody
  • 1 szklanka octu
  • 3 łyżki soli
  • 4-5 łyżek keczupu pikantnego
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 5 łyżek cukru
  • 2 cebule
  • 3 ziela angielskie
  • 4 liście laurowe
  • szczypta gorczycy

Skrzydełka dzielimy na 3 części,odrzucamy lotki, posypujemy dowolną przyprawą lub papryką. Odstawiamy w chłodne miejsce na parę godzin. Następnie gotujemy ok 20 min, oczywiście to czas umowny...wszystko zależy od wielkości skrzydełek. Należy pilnować by mięso się nie rozpadło. Następnie panierujemy w jajku i bułce lub samej mące, obsmażamy z obu stron, układamy w naczyniu, w którym będziemy je przechowywać .
Wszystkie składniki zalewy łączymy ze sobą, cebulę kroimy w plastry-całość gotujemy ok 5 min i taką gorącą zalewamy skrzydełka,odstawiamy w zimne miejsce. Skrzydełka możemy również zamknąć w słoiku, postoją dłużej a my będziemy sięgać po nie gdy tylko najdzie na nie ochota. Najlepiej zrobić je dzień lub dwa dni przed konsumpcją.

Zdjęcia z kolejnych etapów przygotowania potrawy.



niedziela, 16 października 2016
Obiad z dynią

Wczoraj miałam dostawę świeżych, ekologicznych warzyw. Mój kuzyn co roku jesienią zaopatruje mnie w takie luksusy. Wczoraj wraz marchewką, pietruszką, selerami, porami, burakami i ziemniakami dostałam dwie dynie. No i właśnie dynia (między innymi) trafiła dziś na talerz.

 

 

Kurczak pieczony z dynią i ziemniakami

 

2 ćwiartki kurczaka

3 - 4 ziemniaki

1/4 dyni

2 łyżeczki curry

2 - 3 ząbki czosnku

2 gałązki rozmarynu lub suszony rozmaryn

sól. pieprz, można dać inne zioła

Mięso opłukać i dokładnie osuszyć. Doprawić solą, pieprzem i natrzeć 2 łyżeczkami przyprawy curry, startym czosnkiem. Wysmarować łyżką oliwy i listkami z 1 gałązki rozmarynu. Odłożyć do zamarynowania. Moje marynowały się całą noc.

Mięso przełożyć na naczynia i piec około 15minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

W tym czasie obrać ziemniaki i pokroić na kawałki. Doprawić je solą, pieprzem, dodać jeszcze 2 łyżeczki curry oraz łyżkę oliwy i listki rozmarynu, wszystko natrzeć i wymieszać, ułożyć obok udek w naczyniu. Piec kolejne 15 minut.

Obraną dynię również pokroić dużą w kostkę, przyprawić solą, pieprzem, czosnkiem i dodać do naczynia. Przed dodaniem dyni zawartość naczynia wymieszać. Piec jeszcze około 20 minut.

Mnie obiadek smakował.

Na moim talerzu nie było ziemniaków tylko sama dynia.

Smacznego.

 

czwartek, 06 października 2016
Imieninowe menu

Jeszcze kilka przepisów przydatnych przy przygotowywaniu imieninowego przyjęcia.

 

Galareta wieprzowa, zimne nóżki czy studzienina, a może jak mówiła babcia chłodne. Kiedyś nie było imprezy bez galarety, a teraz rzadko pojawia się na imieninach. Ja jednak postanowiłam ją zrobić. I goście byli zadowoleni.

 

 

Galareta z nóżek i golonki

 

Składniki:

- 2 nóżki wieprzowe,

- 1-2 małe golonki,

- pieprz, liść laurowy, ziele angielskie,

- warzywa: marchewka, pietruszka, seler, cebula,

- czosnek,

- woda,

Sposób przygotowania:

Mięso umyj, przełóż do garnka i zalej zimna wodą, dodaj warzywa, liść laurowy, ziele angielskie i gotuj bardzo spokojnie i wolno około 2 - 3 godziny. Po tym czasie wyjmij mięso i warzywa, a wywar odcedź i zachowaj. Do wywaru dodaj 2 - 3 ząbki zgniecionego czosnku. Mięso obierz z kości i drobno pokrój. Na dnie miseczek ułóż ugotowane warzywa i listki natki, dodaj mięso i całość ostrożnie zalej wywarem. Odstaw do wystygnięcia, a potem do lodówki. Podawaj z keczupem lub cytryną.

Jeżeli boisz się, że galareta nie zwiąże się, możesz do wywaru dodać łyżkę żelatyny rozpuszczonej w małej ilości wody.

 

Sałatka z ananasa z serem feta

 

Składniki

ananas w syropie (puszka)

puszka kukurydzy

opakowanie sera typu "feta"

5 korniszonów

5 jajek ugotowanych na twardo

2 łyżki majonezu

pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

Ananasa i kukurydzę odsączyć, ser pokrajać w centymetrową kostkę. Każdy plaster ananasa pokroić na drobne kawałki.Jajka i korniszony pokroić w kostkę. Składniki wymieszać, dodać majonez oraz przyprawy do smaku. Podawać po schłodzeniu w lodówce.

 

Sałatka z tuńczyka (Agnieszki)

 

1 puszka tuńczyka

1 puszka kukurydzy

3 jajka ugotowane na twardo

5 ogórków konserwowych

słoik pieczarek marynowanych

majonez

 

Wykonanie:

Jajka i ogórki pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić w paski.Tuńczyka podzielić w małe kawałki. Wszystkie składniki połączyć ze sobą majonezem.

 

Nie mam zdjęcia, bo sałatka smakowała i nie zdążyłam cyknąć fotki.

 

Smacznego.



 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 11
| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tagi


ZABAWY BLOGOWE