Trochę kuchni, trochę pasji. Blog o tym co sprawia mi przyjemność.
piątek, 02 grudnia 2016
Skrzydełka w zalewie pomidorowej

Przepis znalazłam na blogu  i bardzo mnie zainteresował. Postanowiłam spróbować, zrobiłam z połowy porcji, bo nie spodziewałam się gości. Mnie smakowały, ale mojemu mężowi nie za bardzo (on nie lubi kwaśnych smaków).

 

Skrzydełka w zalewie octowo-pomidorowej

 

Składniki:

  •  1,5-2 kg skrzydełek
  • dowolna przyprawa do drobiu bez soli
  • jajka + bułka tarta lub mąka

 Zalewa:

  •  6 szklanek wody
  • 1 szklanka octu
  • 3 łyżki soli
  • 4-5 łyżek keczupu pikantnego
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 5 łyżek cukru
  • 2 cebule
  • 3 ziela angielskie
  • 4 liście laurowe
  • szczypta gorczycy

Skrzydełka dzielimy na 3 części,odrzucamy lotki, posypujemy dowolną przyprawą lub papryką. Odstawiamy w chłodne miejsce na parę godzin. Następnie gotujemy ok 20 min, oczywiście to czas umowny...wszystko zależy od wielkości skrzydełek. Należy pilnować by mięso się nie rozpadło. Następnie panierujemy w jajku i bułce lub samej mące, obsmażamy z obu stron, układamy w naczyniu, w którym będziemy je przechowywać .
Wszystkie składniki zalewy łączymy ze sobą, cebulę kroimy w plastry-całość gotujemy ok 5 min i taką gorącą zalewamy skrzydełka,odstawiamy w zimne miejsce. Skrzydełka możemy również zamknąć w słoiku, postoją dłużej a my będziemy sięgać po nie gdy tylko najdzie na nie ochota. Najlepiej zrobić je dzień lub dwa dni przed konsumpcją.

Zdjęcia z kolejnych etapów przygotowania potrawy.



niedziela, 16 października 2016
Obiad z dynią

Wczoraj miałam dostawę świeżych, ekologicznych warzyw. Mój kuzyn co roku jesienią zaopatruje mnie w takie luksusy. Wczoraj wraz marchewką, pietruszką, selerami, porami, burakami i ziemniakami dostałam dwie dynie. No i właśnie dynia (między innymi) trafiła dziś na talerz.

 

 

Kurczak pieczony z dynią i ziemniakami

 

2 ćwiartki kurczaka

3 - 4 ziemniaki

1/4 dyni

2 łyżeczki curry

2 - 3 ząbki czosnku

2 gałązki rozmarynu lub suszony rozmaryn

sól. pieprz, można dać inne zioła

Mięso opłukać i dokładnie osuszyć. Doprawić solą, pieprzem i natrzeć 2 łyżeczkami przyprawy curry, startym czosnkiem. Wysmarować łyżką oliwy i listkami z 1 gałązki rozmarynu. Odłożyć do zamarynowania. Moje marynowały się całą noc.

Mięso przełożyć na naczynia i piec około 15minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

W tym czasie obrać ziemniaki i pokroić na kawałki. Doprawić je solą, pieprzem, dodać jeszcze 2 łyżeczki curry oraz łyżkę oliwy i listki rozmarynu, wszystko natrzeć i wymieszać, ułożyć obok udek w naczyniu. Piec kolejne 15 minut.

Obraną dynię również pokroić dużą w kostkę, przyprawić solą, pieprzem, czosnkiem i dodać do naczynia. Przed dodaniem dyni zawartość naczynia wymieszać. Piec jeszcze około 20 minut.

Mnie obiadek smakował.

Na moim talerzu nie było ziemniaków tylko sama dynia.

Smacznego.

 

czwartek, 06 października 2016
Imieninowe menu

Jeszcze kilka przepisów przydatnych przy przygotowywaniu imieninowego przyjęcia.

 

Galareta wieprzowa, zimne nóżki czy studzienina, a może jak mówiła babcia chłodne. Kiedyś nie było imprezy bez galarety, a teraz rzadko pojawia się na imieninach. Ja jednak postanowiłam ją zrobić. I goście byli zadowoleni.

 

 

Galareta z nóżek i golonki

 

Składniki:

- 2 nóżki wieprzowe,

- 1-2 małe golonki,

- pieprz, liść laurowy, ziele angielskie,

- warzywa: marchewka, pietruszka, seler, cebula,

- czosnek,

- woda,

Sposób przygotowania:

Mięso umyj, przełóż do garnka i zalej zimna wodą, dodaj warzywa, liść laurowy, ziele angielskie i gotuj bardzo spokojnie i wolno około 2 - 3 godziny. Po tym czasie wyjmij mięso i warzywa, a wywar odcedź i zachowaj. Do wywaru dodaj 2 - 3 ząbki zgniecionego czosnku. Mięso obierz z kości i drobno pokrój. Na dnie miseczek ułóż ugotowane warzywa i listki natki, dodaj mięso i całość ostrożnie zalej wywarem. Odstaw do wystygnięcia, a potem do lodówki. Podawaj z keczupem lub cytryną.

Jeżeli boisz się, że galareta nie zwiąże się, możesz do wywaru dodać łyżkę żelatyny rozpuszczonej w małej ilości wody.

 

Sałatka z ananasa z serem feta

 

Składniki

ananas w syropie (puszka)

puszka kukurydzy

opakowanie sera typu "feta"

5 korniszonów

5 jajek ugotowanych na twardo

2 łyżki majonezu

pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

Ananasa i kukurydzę odsączyć, ser pokrajać w centymetrową kostkę. Każdy plaster ananasa pokroić na drobne kawałki.Jajka i korniszony pokroić w kostkę. Składniki wymieszać, dodać majonez oraz przyprawy do smaku. Podawać po schłodzeniu w lodówce.

 

Sałatka z tuńczyka (Agnieszki)

 

1 puszka tuńczyka

1 puszka kukurydzy

3 jajka ugotowane na twardo

5 ogórków konserwowych

słoik pieczarek marynowanych

majonez

 

Wykonanie:

Jajka i ogórki pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić w paski.Tuńczyka podzielić w małe kawałki. Wszystkie składniki połączyć ze sobą majonezem.

 

Nie mam zdjęcia, bo sałatka smakowała i nie zdążyłam cyknąć fotki.

 

Smacznego.



 

niedziela, 02 października 2016
Nadziewka z kurczaka

NADZIEWKA Z KURCZAKA - banalna w przygotowaniu i cudowna w smaku. Możecie ją podać na ciepło i na zimno. Sprawdza się idealnie na imprezach.

Przepis od Joli.

Składniki:

3 kajzerki

1 pierś z kurczaka (duża)

4 jajka

1/2 szklanki mleka

15 dag masła

zielona pietruszka (ja pominęłam)

2 łyżeczki majeranku

sól, pieprz i papryka do smaku

Wykonanie:

Bułki pokroić w kostkę, podobnie pokroić pierś z kurczaka, posiekać pietruszkę. Do pokrojonej bułki wlać roztopione masło, wymieszać. Żółtka wymieszać z mlekiem, dodać do bułki, wymieszać. Dodać mięso i znowu wymieszać, dodać przyprawy. Białka ubić i wymieszać z powstałą masą. Całość przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą keksówki, przykryć folią aluminiową i piec przez godzinę w piekarniku w 180 stopniach C.


Smacznego!

A tu nadziewka wraz z innymi przystawkami imieninowymi.

Przepis na roladę ze szpinaku podawałam tu http://kuchniaipasja.blox.pl/2010/12/Rolada-szpinakowa-z-lososiem.html

A na roladę z żółtego sera z kurczakiem tu http://kuchniaipasja.blox.pl/2013/12/Rolada-serowa-z-kurczakiem.html

Tagi: rolady
19:22, teresakopec , moje gotowanie
Link Komentarze (1) »
sobota, 27 sierpnia 2016
Pieczarki na grilla

Przygotowałam pieczarki na grilla. No i wszystkim bardzo smakowały, tak bardzo, że nie zdążyłam zrobić fotki gotowej potrawie.

Pieczarki wymyłam, odcięłam nóżki, które drobno posiekałam i udusiłam z drobno pokrojoną cebulą na odrobinie masła. Pieczarki ułożyłam na aluminiowej tace, na wierzch dałam uduszone nóżki, posoliłam, popieprzyłam i przykryłam kawałkiem sera pleśniowego. Na tace położyłam na grilla, gdy ser się stopił były gotowe.

Były pyszne.

poniedziałek, 22 sierpnia 2016
Lazania z cukini

Czasem potrzeba zjeść coś innego, np lazanię nie z makaronu, ale z cukinii.

Składniki:

- 500 g dobrej jakości mielonego mięsa (ja wykorzystałam szynkę wieprzową)
– puszka krojonych pomidorów
– 2 średniej wielkości cukinie
– 1 cebula
– 3 ząbki czosnku
– pęczek natki pietruszki
– 250 g sera żółtego startego
– olej do smażenia

– sól, pieprz do smaku
– po jednej łyżeczce suszonej bazylii i oregano
 

Przygotowanie:

Przygotowujemy wszystkie składniki, myjemy dokładnie cukinie (nie obieramy) i natkę pietruszki

Cukinię kroimy na niezbyt cienkie plastry.

Na rozgrzanej patelni grillowej z niewielką ilością oleju (ok. 1 łyżeczki) obsmażamy cukinie z każdej strony ok. 1-2 min. Usmażone plastry odkładamy na papierowy ręcznik.

Cebule kroimy w kostkę i siekamy drobno czosnek. Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy lekko czosnek i cebulę. Dodajemy mięso i smażymy aż straci surowy kolor i lekko zbrązowieje. Do podsmażonego mięsa dodajemy pomidory razem z sokiem i suszone zioła, dodajemy sól i pieprz. Dusimy wszystko razem na średnim ogniu, aż cała woda wyparuje a sos zgęstnieje. Na samym końcu do sosu dodajemy posiekaną pietruszkę. Można dodać kukurydzę lub paprykę, czy inne ulubione dodatki.

Formę do zapiekanek natłuszczamy lekko olejem i dno wykładamy plastrami cukinii. Na cukinie wykładamy połowę sosu i znowu przykrywamy plastrami cukinii. Na wierzch nakładamy resztę sosu, przykrywamy pozostałymi plastrami cukinii i zasypujemy utartym żółtym serem.

Lazanię przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 30 min., po czym odkrywamy z folii i zapiekamy jeszcze przez około 10 min, aż ser się ładnie stopi i lekko zbrązowieje.

Smacznego.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 10
| < Marzec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Tagi


ZABAWY BLOGOWE