Trochę kuchni, trochę pasji. Blog o tym co sprawia mi przyjemność.
piątek, 22 grudnia 2017
Perliczka pieczona

Pyszna na świąteczny obiad.

Kiedy mój mąż zobaczył w sklepie tuszkę perliczki nie zastanawiał się tylko ją kupił. Za to ja miałam zagwozdkę, bo nigdy nie przyrządzałam perliczki, nigdy też jej  nie jadłam. No i oczywiście poszukałam w necie i znalazłam kilka przepisów.

Pieczona perliczka

1 perliczka ok 1200 g
2 l solanki
300 g boczku surowego
1 jabłko
kilka śliwek suszonych
szczypta majeranku
szczypta pieprzu świeżo zmielonego 

Tuszkę perliczki oczyść z resztek upierzenia, starannie opłucz. Przygotuj solankę. 4 czubate łyżki soli rozpuść w 2 litrach zimnej wody. (łatwiej rozpuścić sól w niewielkiej ilości wrzątku, i dopiero wówczas połączyć z zimną wodą)Zanurz perliczkę w zimnej solance tak, by była całkowicie przykryta roztworem. Pozostaw w chłodnym miejscu na kilka, a nawet kilkanaście godzin. Po tym czasie wyjmij tuszkę z solanki, osącz i jeszcze schowaj do lodówki na 4-6 godz. 

 Umyte jabłko pokrój na kawałki. Wnętrze perliczki natrzyj niewielką szczyptą majeranku, a następnie wypełnij przygotowanym jabłkiem i kilkoma suszonymi śliwkami.
Boczek pokrój w cienkie plastry, obłóż nimi wierzch perliczki, obwiąż grubą białą nitką (ja to zrobiłam niewprawnie, ale najważniejsze, że boczek do końca pieczenia przetrwał na perliczce). Tak przygotowaną tuszkę umieść w naczyniu do zapiekania, posyp pieprzem i odrobiną soli, pamiętając, że mięso jest już nasiąknięte solą. Podlej niewielką ilością wody (ok 50-70 ml ). Przykryj pokrywką lub folią aluminiową.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 230 stopni. Po ok. 20 min. zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz ok. półtorej godziny, od czasu do czasu polewając pieczeń wytworzonym sosem. Na ostatnie 20 minut odkryj i pozwól, by boczek lekko się zrumienił. By to przyspieszyć, włącz termoobieg.

Gdy perliczka już pięknie upieczona, wyjmij ją z piekarnika, ponownie przykryj i pozwól jej odpocząć jakieś 15- 20 minut. Po upływie tego czasu usuń sznurowanie i poćwiartuj mięso. Taki ptaszek najlepszy jest zaraz po upieczeniu. Odgrzewany nie będzie już tak soczysty.

Smacznego.

PRZEPIS z tego bloga.

niedziela, 10 grudnia 2017
Krokiety z pieczarkami i serem żółtym

Składniki

Ciasto na naleśniki:


1 szklanka mleka
pół szklanki wody gazowanej
2 jajka
około 1 szklanka mąki pszennej
szczypta proszku do pieczenia
sól do smaku


Farsz:
pół kilo pieczarek
1 cebula
sól, pieprz
10 dag sera żółtego


Dodatkowo:
olej do smażenia
2 jajka do panierki
bułka tarta do panierowania 

Wykonanie:

Składniki na ciasto zmiksować, dać tyle mąki aby nie było zbyt rzadkie i gęste.Odstawić na pół godziny. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i smażyć cieniutkie naleśniki.

Pieczarki obrać, umyć i drobno pokroić, cebulę drobno pokroić i dodać do pieczarek. Dusić do miękkości na odrobinie oleju, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wystudzić. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wymieszać z pieczarkami.

  

Na upieczone naleśniki nakładamy farsz i składamy krokiety. Panierujemy w jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy krokiety z obu stron po kilka minut.



Smacznego!

czwartek, 07 grudnia 2017
Kotlety schabowe z serem z piekarnika

Jeżeli znudziły się Wam tradycyjne schabowe, polecam ten przepis. Nie jest skomplikowany, a kotlety zupełnie inne niż zazwyczaj.


Składniki:

500 g  schabu  - 6 kotletów ( 3 porcje)
3 plastry szynki (lub tyle aby przykryć plaster mięsa)
3 plastry żółtego sera
kilka półplasterków cebuli
3 łyżki keczupu
pietruszka
sól pieprz

Przygotowanie:
Schab umyć, osuszyć, pokroić na kotlety - 6 sztuk. Każdy kotlet rozbić tłuczkiem.  Położyć obok siebie trzy kotlety posolić i popieprzyć. Na każdym ułożyć po 1 plaster szynki, posmarować keczupem, na to cebula, plaster sera, natka, przykryć kotletem posypanym pieprzem. Kotlety spiąć na brzegach ze sobą wykałaczkami tak aby nie rozpadły się podczas smażenia. Posolić i popieprzyć na zewnątrz.  Na patelni, rozgrzać oliwę, obsmażyć mięso z obu stron na rumiano. Obsmażone kotlety przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na patelnię dać pokrojoną cebulę i chwilę podusić, dodać 3 - 4 łyżki keczupu. Uduszoną cebulę nałożyć na kotlety. Naczynie przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na 45 minut. Podawać natychmiast.

 


Smacznego!

niedziela, 19 listopada 2017
Zapiekanka

Zostało mi sporo wędliny po imprezie i nie wiedziałam, co z nią zrobić, bo za 2 dni nie będzie się już nadawała do jedzenia. Myślałam i wymyśliłam, że zrobię zapiekankę.

Na dnie, wysmarowanego tłuszczem naczynia do zapiekania ułożyłam pokrojone w plasterki ziemniaki, które posypałam przyprawą do ziemniaków.

Na ziemniakach znalazła się wędlina pokrojona w drobną kostkę, którą wcześniej chwilę podsmażyłam na patelni.

Na tej samej patelni podsmażyłam cebulę i przyprawiłam ją majerankiem. I to była trzecia warstwa zapiekanki.

Na cebulę wyłożyłam pokrojoną  czerwoną paprykę.

I kolejną warstwę z ziemniaków.

Znowu posypałam przyprawą i zalałam rozbełtanym jajkiem ze śmietaną. Tu pasowałby żółty ser, ale nie miałam.

Całość zapiekałam około godziny w piekarniku.

I gotowe.

Obiad mam smakował. Ale następnym razem ziemniaki pokroję w cieńsze plasterki.

A wędliny jeszcze zostało, jutro też trzeba coś z niej zrobić, może jajecznicę lub pizzę.

piątek, 03 listopada 2017
Kulinarny wpis

Pasta z dyni do chleba.

Zdjęcie pasty na swoim blogu pokazała BOŻENKA sam PRZEPIS bardzo mi się spodobał, więc kupiłam dynię i sprawdziłam czy ta pasta będzie smakowała mojej rodzinie. No i muszę przyznać, jest dobra.

Ulubiona pasta z dyni i suszonych pomidorów

  • Czas przygotowania: 15 minut + 45 minut czekania

Składniki na jeden duży słoik:

1 kg dyni Hokkaido, ewentualnie dyni piżmowej
olej
sól

1/2 cebuli
oliwa
szczypta soli

1 ząbek czosnku
3 – 4 łyżki posiekanej pietruszki
szczypta płatków chili

2 – 3 łyżki oliwy
1 1/2 łyżki octu balsamicznego
5 suszonych pomidorów
sól i czarny pieprz

Przygotowanie:
  1. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Dynię pokroić na ćwiartki, przy pomocy łyżki wydłubać pestki, posmarować olejem, oprószyć solą i wsunąć do piekarnika. Piec przez 40 – 45 minut do momentu, aż będzie bardzo miękka.
  2. Upieczoną dynię wyjąć na blat i chwilę studzić. W tym czasie cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać.
  3. Na patelni lekko rozgrzać oliwę, dodać cebulę, szczyptę soli i podsmażać przez 1 – 2 minuty, do momentu, aż zmięknie. Wtedy dodać posiekany czosnek, poczekać 10 sekund, po czym dodać posiekaną pietruszkę oraz płatki chili i smażyć ostatnie 10 sekund.
  4. Upieczoną dynię włożyć do miski, dodać oliwę, ocet balsamiczny, suszone pomidory sól oraz czarny pieprz i dokładnie zblendować na gładką pastę. Do takiej pasty dodać zawartość patelni wraz z aromatyczną oliwą i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą, a potem schłodzić w lodówce, żeby się przegryzła. Dobra na każdym pieczywie i o każdej porze dnia.

Porady:

  • Do tego przepisu najlepiej nadaje się dynia Hokkaido, ewentualnie może być to dynia piżmowa. Ta pierwsza jest gęsta, zwarta i mączysta, dzięki czemu pasta ma odpowiednią gęstość. Używając zwyczajnej dyni olbrzymiej otrzymacie zupę krem.
  • Dynię Hokkaido dobrze piecze się w skórze i blenduje razem ze skórą, która po upieczeniu jest miękka i smaczna.
  • Dynię wystarczy podzielić na ćwiartki, pokrojona w kostkę może być za sucha i niewystarczająco aromatyczna.
  • Zamiast octu balsamicznego można dodać sok z cytryny.

Ja do swojej pasty dałam więcej cebuli i czosnku, bo moja rodzina lubi smak tych warzyw.



Kanapeczki z pastą dyniową pyszne.

 

Czasem tak bywa, że coś z obiadu zostanie, szkoda tego wyrzucić i wtedy robi się kolejny zupełnie inny obiad. Tak właśnie było i tym razem. Wczorajsze ugotowane ziemniaki i mięso z rosołu, no i mamy knedle z farszem mięsnym.

A żeby nie było nudno to zrobiłam jeszcze surówkę z marchewki, selera i jabłka.

Obiad był bardzo smaczny.

 

sobota, 19 sierpnia 2017
Gołąbki z nadzieniem ziemniaczanym

Gołąbki z nadzieniem ziemniaczanym - smak Podkarpacia.

 

Podczas jednej z wycieczek, w okolicę Sanoka, miałam okazję zjeść tę potrawę. Bardzo mi smakowała. Wczoraj robiłam tradycyjne gołąbki z nadzieniem z ryżu i mięsa i zostały mi sparzone liście kapusty (zazwyczaj zostaje mi farsz). Pomyślałam, że skoro liście już przygotowane to zrobię farsz z ziemniaków, których zazwyczaj w domu nie brakuje. I tak po raz pierwszy zrobiłam te gołąbki.

 

 

Składniki:

  • 1 duża główka kapusty,
  • pół litra wywaru,
  • 1 kg ziemniaków surowych,
  • 50 dag ziemniaków ugotowanych,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki smalcu,
  • 1- 2 jaja,
  • sól, pieprz

Wykonanie: Z kapusty wyciąć głąb i sparzyć ją w osolonej wodzie. Oddzielić liście, ściąć grube nerwy liściowe. Wykonać nadzienie. Przyrumienić na tłuszczu cebulę. Zetrzeć na drobnej tarce ziemniaki, lekko je osączyć. Dodać ugotowane zmielone i wystudzone ziemniaki, jajo, zrumienioną cebulę, sól, pieprz i wszystko dokładnie połączyć. Nakładać nadzienie na liście, zawijać zamykając brzegi rulonu. Układać do brytfanny lub rondla z grubym dnem, pamiętając, aby pierwszą warstwę ułożyć nieco luźniej, a powierzchnię przykryć kilkoma listkami kapusty. Zalać wrzącym, dobrze osolonym wywarem, szczelnie przykryć. Wstawić do nagrzanego piekarnika lub dusić na płycie kuchennej . Gdy będą miękkie podawać z sosami: cebulowym, pomidorowym, pieczarkowym lub zrumienioną cebulką.

Gołąbki to bardzo popularna potrawa w naszym regionie. Sparzone liście kapusty można nadziewać farszami z kasz ugotowanych na sypko np.: ryżem, kaszą gryczaną, kaszą jęczmienną, które są połączone ze zrumienioną cebulą, duszonym lub gotowanym mięsem, suszonymi lub świeżymi grzybami. Chcąc sparzyć liście młodej kapusty, należy dodać do wody, oprócz soli, odrobinę kwasku cytrynowego - co zapobiegnie rozgotowaniu liści. Często, do duszenia gołąbków, gospodynie dodają słodką śmietankę, co czyni je bardziej delikatnymi i soczystymi.


Przepis: Ewa Ciuła, Lipowice (Beskid Dukielski)

PRZEPIS STĄD.




 

Zapisz

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 12
| < Luty 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        
Tagi


ZABAWY BLOGOWE