Trochę kuchni, trochę pasji. Blog o tym co sprawia mi przyjemność.
piątek, 23 grudnia 2016
Świąteczny keks z bakaliami
Świąteczny keks z bakaliami



 Składniki:
  • 17 dag margaryny
  • 15 dag cukru
  • 4 jaja
  • 30 dag mąki
  • 50 ml rumu lub koniaku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśniej śmietany
  • 10 dag rodzynek
  • 25 dag mieszanki bakaliowej (orzechy włoskie i laskowe, daktyle, śliwki, morele, migdały, kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa),

Przygotowanie

  1. Bakalie pokroić, zalać alkoholem, odstawić na ok. 2 godziny. Ja tym razem użyłam bakali z nalewki Bożonarodzeniowej http://kuchniaipasja.blox.pl/2016/11/Nalewka-Bozonarodzeniowa.html#ListaKomentarzy ,więc już nie musiałam zalewać alkoholem.
  2. Margarynę utrzeć z cukrem, dodając kolejno żółtka. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem i wsypać do masy, dodać śmietanę. Ucierać, aż ciasto będzie jednolite. Dodać ubite na sztywno białka, delikatnie wymieszać. Bakalie oprószyć mąką, wymieszać z ciastem. Do wyłożonej papierem lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą keksówki (ok. 35cm) włożyć ciasto. Piec 50-55 min. w temperaturze 180-200°C. Upieczony keks wystudzić na kratce kuchennej. Keks można posypać cukrem pudrem lub posmarować dżemem wiśniowym. Ja nie posypywałam, ani nie smarowałam dżemem.



Smacznego.

Tagi: keks
17:30, teresakopec , wypieki
Link Komentarze (1) »
środa, 14 grudnia 2016
Cynamonowy jabłecznik cappuccino

Cynamonowy jabłecznik cappuccino

 

 

 

Składniki

na ciasto:

  • 4 jajka

  • 120 g cukru

  • 90 g mąki pszennej

  • 90 g mąki ziemniaczanej

  • 20 g kakao

  • 4 łyżki oleju

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 1 łyżka naparu kawy

  • 3 łyżki gęstej śmietany

na masę jabłkową:

  • 1 litrowy słoik jabłek na szarlotkę

  • 8 łyżeczek żelatyny

  • 125 ml wody

na masę śmietanową:

  • 650 ml śmietany kremówki

  • 200 ml jogurtu greckiego

  • 80 g cukru pudru

  • 5 łyżeczek żelatyny

  • 125ml wody

  • 1 łyżka naparu z kawy

  • ½ łyżeczki cynamonu

dodatek:

  • 200 g biszkoptów

  • 50 g startej czekolady


Przygotowanie

Ciasto: 

Ubić mikserem na sztywno białka z cukrem. Zmniejszyć obroty na najmniejsze i dodawać kolejno: żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao, cynamon, kawę, olej i śmietanę. Wymieszać i przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 min w temp. 180°C. Wystudzić. 


Masa jabłkowa: 

Żelatynę zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia, a następnie podgrzać do rozpuszczenia. Dodać do jabłek i dokładnie wymieszać. Wylać masę na biszkopt. Wyrównać powierzchnię i wstawić na pół godziny do lodówki. 


Masa śmietanowa: 

Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Połączyć delikatnie z jogurtem, cukrem pudrem, kawą, cynamonem i rozpuszczoną w wodzie żelatyną. Połowę masy wylać na jabłka. Ułożyć biszkopty i zalać pozostałą masą. Wstawić do lodówki na godzinę. Posypać startą czekoladą (ja tego nie zrobiłam, bo nie miałam w domu czekolady).

Smacznego.



Zapisz

00:35, teresakopec , wypieki
Link Komentarze (1) »
niedziela, 02 października 2016
Śnieżny puch

Przepis na to pyszne i bez pieczenia ciasto krąży po sieci od dość dawna. Ja właśnie postanowiłam sprawdzić czy faktycznie jest takie pyszne. I nie zawiodłam się. Moim gościom też smakowało.

Śnieżny puch

 

Składniki na spód:
ok. 200h herbatników

Blaszkę (24x24cm) wyłożyć folią aluminiową (ja wyłożyłam papierem do pieczenia). Spód wyłożyć herbatnikami.

Składniki na warstwę serową:
500g sera białego (wiaderkowy lub zmielony trzykrotnie)
3 łyżki cukru pudru ( ominęłam i było wystarczająco słodkie)
2 bite śmietany w proszku (tzw. "Śnieżki")
1 szkl. mleka
500ml wrzątku
2 galaretki cytrynowe 

Galaretki rozpuścić we wrzątku. Wystudzić.
Śnieżki wsypać do mleka i ubijać do momentu uzyskania puszystej konsystencji. Dodać cukier puder i zmielony biały ser. Dokładnie zmiksować. Na koniec wlać powoli wystudzone tężejące galaretki.
Masę serową delikatnie (tak by nie uniosły się herbatniki) przelać do blaszki. Wstawić do lodówki celem stężenia.

Składniki na warstwę kokosową:
6 łyżek wiórek kokosowych
1 łyżka masła
1 łyżka cukru

Masło rozpuścić w rondelku. Dodać cukier, wymieszać. Wsypać wiórki i podsmażać do momentu uzyskania złotego koloru cały czas mieszając. Gotowe wyłożyć na wystudzony sernik. 

Smacznego!

sobota, 03 września 2016
Placek drożdżowy sypany

Podczas pobytu w sanatorium rozmowy są o wszystkim. No i właśnie pani Danusia powiedziała, że piecze drożdżowy placek, przy którym nie ma roboty, którego się nie wyrabia, a on i tak się udaje. Oczywiście przepis zapisałam, ale tu nie miałam możliwości upiec. Zadanie to otrzymała moja siostra. Placek się udał, co prawda troszkę się przypalił, ale następnym razem będzie krócej pieczony.

Drożdżówka bez wyrabiania jest bardzo prosta, trochę inna w smaku od tradycyjnej, ale praktycznie nie mamy z nią nic do roboty. W zależności od upodobań możemy dać pod kruszonkę owoce. 

W tej upieczonej przez Gosię są pokrojone brzoskwinie (z własnego ogródka, bo to nie sad).

 

Placek drożdżowy sypany

 

Składniki:

  • 10 dag drożdży (standardowa kostka)
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 roztrzepane jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 3/4 szklanka mleka
  • 4,5 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • owoce: jabłka, jagody, truskawki, śliwki lub inne

Kruszonka:

  • 0,5 kostki masła (100g)
  • 1 szklanka mąki
  • 0,5 szklanki cukru pudru

Do ciasta najlepiej użyć dużej miski z szerokim dnem. Na całej powierzchni dna rozkruszamy drobno drożdże. Następnie posypujemy je drobnym cukrem i cukrem waniliowym. Na to wylewamy roztrzepane widelcem jajka . Na jajka wlewamy olej, a następnie lekko ciepłe mleko. Posypujemy całość równomiernie mąką. Na końcu dajemy na wierzch szczyptę soli. Nie można mieszać, należy zachować też podaną kolejność. Ciasto odstawiamy nakryte ściereczką na 3 godziny. Po tym czasie zawartość miski należy wymieszać (najlepiej chwilkę mikserem) i przełożyć do blachy wyłożonej papierem. W blasze zostawić jeszcze na 30 min.

 

 

W tym czasie robimy kruszonkę rozcierając wszystkie składniki palcami do uzyskania jednolitych okruchów. Na ciasto wykładamy owoce i posypujemy na wierzchu kruszonką.

 

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania wstawiamy do zimnego piekarnika, nastawiamy na 180 stopni i pieczemy ok. 30-40 minut.

 

Gosia piekła 35 minut i to okazało się za długo.

 

Smacznego.



sobota, 13 sierpnia 2016
Szybkie, łatwe i bez pieczenia

Ciasto, które można szybko przygotować i zaskoczyć nim gości. A najważniejsze nie trzeba znać przepisu.

 

Składniki:

- paczka zwykłych prostokątnych herbatników

- serek mascarpone

- łyżka lub dwie Nutelli

- pół szklanki mocnej kawy

Wykonanie: mieszamy mikserem serek z Nutellą, proporcje wg. uznania czy raczej smaku. Powstałym kremem smarujemy herbatniki i tworzymy kanapki. Kanapki nasączmy kawą i sklejamy kremem razem. Układamy pionowo na tace. Kiedy ustawimy wszystkie kanapki wierzch i boki smarujemy resztą kremu. Można całość posypać mielonymi orzechami, kokosem lub migdałami. Całość ostawiamy na kilka godzin do lodówki. Gotowe kroimy po skosie, wtedy porcje będą miały ładne paseczki.

Ponieważ zostało mi kremu, a brakło zwykłych herbatników, zrobiłam drugie "ciasto" z herbatników kakaowych. Też jest pyszne.

Oba na jednym talerzu.

Smacznego.

sobota, 07 maja 2016
Z rabarbarem

Urósł rabarbar w ogrodzie, więc placek z rabarbarem musiał być. I jest.

Placek z rabarbarem z budyniową pianką

Ciasto.

Składniki:

3 szkl. mąki

1/2 szkl. cukru

25 dag margaryny

6 żółtek

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 łyżki kakao

cukier waniliowy

Ciasto zagniatamy, a właściwie siekamy wszystkie składniki. Ciasto dzielimy. 1/3 ciasta zamrażamy, a resztę wykładamy na blaszkę i 15 minut pieczemy w 180 stopniach C. Popieczone ciasto zostawiamy do wystudzenia.

Mamy czas na pokrojenie rabarbaru w kostkę, lub w talarki.

Kiedy ciasto wystygnie robimy budyniową piankę.

Pianka budyniowa.

Składniki:

6 białek

3/4 szkl. cukru

2 budynie waniliowe

1 cukier waniliowy

1/2 szkl. ojeju

30 - 40 dag rabarbaru

Ubijamy białka, do ubitych dodajemy cukier, potem dosypujemy proszek budyniowy, a na końcu olej. Wykładamy na podpieczone, wystudzone ciasto, na piankę posypujemy pokrojony rabarbar. Na wierzch dajemy utarte na jarzynowej tarce zamrożone ciasto. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach C. Można wierzch posypać cukrem pudrem, ale ja wolę mniej słodkie, więc nie posypuję.

 

Smacznego.

15:00, teresakopec , wypieki
Link Komentarze (2) »
 
1 , 2 , 3 , 4
| < Maj 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tagi


ZABAWY BLOGOWE