Trochę kuchni, trochę pasji. Blog o tym co sprawia mi przyjemność.
czwartek, 21 grudnia 2017
Makowiec sypany

Tym przepisem zainteresowała mnie moja siostra. Poszukałam w necie i znalazłam PRZEPIS. I oto jest, i muszę przyznać smaczny makowiec i praktycznie bez roboty.

Składniki: (forma 21 x 21 cm lub tortownica 23-24 cm)

  • 1 puszka masy makowej  850 g
  • 400 g herbatników kakaowych
  • 250 g masła
  • 2 gruszki lub 2 jabłka
  • 100 g rodzynek

Polewa:

  • 100 g białej czekolady
  • 200 g śmietanki 30%
  • 1 czubata łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 50 ml wody ( u mnie 25 ml wody, 25 ml soku z cytryny )



Sposób przygotowania:

Masło dobrze schłodzić. Rodzynki namoczyć w alkoholu. Użyłam  bakalii, które zostały mi z NALEWKI BOŻONARODZENIOWEJ. Herbatniki drobno pokruszyć za pomocą wałka do ciasta lub blendera. Gruszki lub jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do masy makowej dodać starte owoce oraz odsączone rodzynki. Całość wymieszać. Tak przygotowaną masę podzielić na 3 części, natomiast masło na 4 i pokruszone herbatniki na 4 części.

Dno tortownicy lub formy wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie rozsypać jedną część herbatników, na herbatniki zetrzeć jedną część masła i rozłożyć część masy makowej. Tak postępować do wykończenia składników. Ostatnią warstwę powinny stanowić herbatniki plus starte masło.

Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 35 minut w temp. 200 C. Gdyby wierzch bardzo się rumienił, przykryć folią aluminiową.

Ciasto wystudzić. Posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Można też przygotować polewę czekoladową.

Polewa: Żelatynę zalać mieszanką wody i soku. Odstawić do napęcznienia. Czekoladę i śmietankę rozpuścić w kąpieli wodnej. Żelatynę podgrzać i zamieszać, by się dobrze rozpuściła. Wlać do gorącej czekolady. Energicznie wymieszać. Odstawić, by polewa nieco zgęstniała. Polać ciasto i odstawić do całkowitego zgęstnienia.

Ciasta nie przechowywać w lodówce.

Smacznego!


Jest jeszcze czas, by taki makowiec przygotować na nadchodzące święta.

15:50, teresakopec , wypieki
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 09 października 2017
Ciasto bananowe

Szybkie ciasto bananowe. Mocno czekoladowe, łatwe ciasto.

Czekoladowe, wilgotne i błyskawiczne w wykonaniu. Najlepiej mieć w domu bardzo dojrzałe banany, mogą być takie z poczerniałą skórką. Przepis jest banalny. Blendujemy składniki mokre, mieszamy suche. Łączymy całość w komplet i do piekarnika.



 

Ciasto bananowe

składniki ( na małą keksówkę ok. 10x25 cm) : 
- dwa mocno dojrzałe banany ( mogą być z poczerniałą skórką) 
-  3/4 szklanki ( ok.160 ml) ciepłego mleka
- 1/4 szklanki stopionego masła lub oleju
- 2 jajka
- szklanka mąki ( 170 g) 
- 4 czubate łyżki ciemnego kakao
- 2/3 szklanki cukru ( 180 g) 
- kilka kropli esencji waniliowej lub łyżka cukru waniliowego
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- dwie garście ulubionych bakalii ( u mnie żurawina i rodzynki)  
polewa:
- pół tabliczki gorzkiej czekolady (przynajmniej 50 % zawartości kakao)
- łyżeczka masła
- 3 łyżki gorącego mleka.
Piekarnik ustawić na 180 st., formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Banany pokroić i mocno zblendować w wysokim naczyniu. Dodać wszystkie mokre składniki: mleko, masło lub olej, jajka, zmiksować na jednolitą masę. Wszystkie składniki suche - mąkę, kakao, cukier, sodę i proszek zmieszać w dużej misce. Dolać do nich masę z bananami, bakalie i całość wymieszać krótko łyżką (nie mikserem) ale nie bardzo porządnie, mogą pozostać grudki. 
Przelać do formy i wstawić do całkowicie nagrzanego piekarnika. Piec ok. 40 - 50 minut, patyczek od szaszłyka wsadzony do ciasta musi być po wyjęciu suchy, nieoklejony. 

Czekoladę połamać na kawałki, wrzucić do małego rondelka lub miseczki, podgrzewać nad naczyniem z gotująca się wodą. Dodać masło, mleko, mieszać do połączenia składników. Gdyby polewa była zbyt gęsta, dodać więcej mleka. 

Przepis pochodzi z tego bloga



13:24, teresakopec , wypieki
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 05 października 2017
Mleczna kanapka

 

MLECZNA KANAPKA

Składniki:
Ciasto

  • 6 jajek
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju

Krem

  • 0,5 szklanki mleka
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 1/2 szklanki cukru
  • 350 g masła w temperaturze pokojowej

Polewa

  • 60 g mlecznej czekolady
  • 60 g gorzkiej czekolady
  • 80 g masła

Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę pod koniec ubijania dodać cukier i cały czas ubijać, następnie dodać żółtka i olej. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia i cały czas miksując dodawać do masy, aż do połączenia składników.
Prostokątną blachę do pieczenia (o wymiarach 22×33 cm) wyłożyć papierem i przełożyć do niej ciasto. Ciasto piec w temp. 170 stopni przez około 25 minut. Upieczone ciasto wystudzić i przekroić na dwa blaty.
Mleko wlać do rondelka, dodać cukier i podgrzewać mieszając do momentu gdy cukier się rozpuści. Wystudzić. Masło zmiksować na puszystą masę, a następnie dodać zimne mleko z cukrem, chwilę miksować i dodać mleko w proszku. Miksować do uzyskania jednolitej masy.
Mleczną masę wyłożyć na jeden blat ciasta i przykryć drugim blatem. Wstawić do lodówki na czas przygotowania polewy.
Połamane czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem masła. Polewę wyłożyć na ciasto i wyrównać.
Ciasto przechowywać w lodówce. Choć po kilku godzinach w lodówce masa dość stwardnieje (z powodu masła), wystarczy wyjąć ciasto 2 godziny przed planowanym podaniem.

Smacznego!

16:06, teresakopec , wypieki
Link Komentarze (1) »
piątek, 23 grudnia 2016
Świąteczny keks z bakaliami
Świąteczny keks z bakaliami



 Składniki:
  • 17 dag margaryny
  • 15 dag cukru
  • 4 jaja
  • 30 dag mąki
  • 50 ml rumu lub koniaku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśniej śmietany
  • 10 dag rodzynek
  • 25 dag mieszanki bakaliowej (orzechy włoskie i laskowe, daktyle, śliwki, morele, migdały, kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa),

Przygotowanie

  1. Bakalie pokroić, zalać alkoholem, odstawić na ok. 2 godziny. Ja tym razem użyłam bakali z nalewki Bożonarodzeniowej http://kuchniaipasja.blox.pl/2016/11/Nalewka-Bozonarodzeniowa.html#ListaKomentarzy ,więc już nie musiałam zalewać alkoholem.
  2. Margarynę utrzeć z cukrem, dodając kolejno żółtka. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem i wsypać do masy, dodać śmietanę. Ucierać, aż ciasto będzie jednolite. Dodać ubite na sztywno białka, delikatnie wymieszać. Bakalie oprószyć mąką, wymieszać z ciastem. Do wyłożonej papierem lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą keksówki (ok. 35cm) włożyć ciasto. Piec 50-55 min. w temperaturze 180-200°C. Upieczony keks wystudzić na kratce kuchennej. Keks można posypać cukrem pudrem lub posmarować dżemem wiśniowym. Ja nie posypywałam, ani nie smarowałam dżemem.



Smacznego.

Tagi: keks
17:30, teresakopec , wypieki
Link Komentarze (1) »
środa, 14 grudnia 2016
Cynamonowy jabłecznik cappuccino

Cynamonowy jabłecznik cappuccino

 

 

 

Składniki

na ciasto:

  • 4 jajka

  • 120 g cukru

  • 90 g mąki pszennej

  • 90 g mąki ziemniaczanej

  • 20 g kakao

  • 4 łyżki oleju

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 1 łyżka naparu kawy

  • 3 łyżki gęstej śmietany

na masę jabłkową:

  • 1 litrowy słoik jabłek na szarlotkę

  • 8 łyżeczek żelatyny

  • 125 ml wody

na masę śmietanową:

  • 650 ml śmietany kremówki

  • 200 ml jogurtu greckiego

  • 80 g cukru pudru

  • 5 łyżeczek żelatyny

  • 125ml wody

  • 1 łyżka naparu z kawy

  • ½ łyżeczki cynamonu

dodatek:

  • 200 g biszkoptów

  • 50 g startej czekolady


Przygotowanie

Ciasto: 

Ubić mikserem na sztywno białka z cukrem. Zmniejszyć obroty na najmniejsze i dodawać kolejno: żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao, cynamon, kawę, olej i śmietanę. Wymieszać i przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 min w temp. 180°C. Wystudzić. 


Masa jabłkowa: 

Żelatynę zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia, a następnie podgrzać do rozpuszczenia. Dodać do jabłek i dokładnie wymieszać. Wylać masę na biszkopt. Wyrównać powierzchnię i wstawić na pół godziny do lodówki. 


Masa śmietanowa: 

Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Połączyć delikatnie z jogurtem, cukrem pudrem, kawą, cynamonem i rozpuszczoną w wodzie żelatyną. Połowę masy wylać na jabłka. Ułożyć biszkopty i zalać pozostałą masą. Wstawić do lodówki na godzinę. Posypać startą czekoladą (ja tego nie zrobiłam, bo nie miałam w domu czekolady).

Smacznego.



Zapisz

00:35, teresakopec , wypieki
Link Komentarze (1) »
niedziela, 02 października 2016
Śnieżny puch

Przepis na to pyszne i bez pieczenia ciasto krąży po sieci od dość dawna. Ja właśnie postanowiłam sprawdzić czy faktycznie jest takie pyszne. I nie zawiodłam się. Moim gościom też smakowało.

Śnieżny puch

 

Składniki na spód:
ok. 200h herbatników

Blaszkę (24x24cm) wyłożyć folią aluminiową (ja wyłożyłam papierem do pieczenia). Spód wyłożyć herbatnikami.

Składniki na warstwę serową:
500g sera białego (wiaderkowy lub zmielony trzykrotnie)
3 łyżki cukru pudru ( ominęłam i było wystarczająco słodkie)
2 bite śmietany w proszku (tzw. "Śnieżki")
1 szkl. mleka
500ml wrzątku
2 galaretki cytrynowe 

Galaretki rozpuścić we wrzątku. Wystudzić.
Śnieżki wsypać do mleka i ubijać do momentu uzyskania puszystej konsystencji. Dodać cukier puder i zmielony biały ser. Dokładnie zmiksować. Na koniec wlać powoli wystudzone tężejące galaretki.
Masę serową delikatnie (tak by nie uniosły się herbatniki) przelać do blaszki. Wstawić do lodówki celem stężenia.

Składniki na warstwę kokosową:
6 łyżek wiórek kokosowych
1 łyżka masła
1 łyżka cukru

Masło rozpuścić w rondelku. Dodać cukier, wymieszać. Wsypać wiórki i podsmażać do momentu uzyskania złotego koloru cały czas mieszając. Gotowe wyłożyć na wystudzony sernik. 

Smacznego!

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5
| < Luty 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        
Tagi


ZABAWY BLOGOWE