niedziela, 30 sierpnia 2015
Najłatwiejsza szarlotka - sypana

Szarlotka sypana

 

Przepis dla tych, którzy twierdzą, że nic nie potrafią upiec.


Składniki:


1 kg jabłek lub nieco więcej (ok. 6-8 średnich sztuk)
1 łyżeczka cynamonu 
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka kaszy manny
3/4 szklanki cukru 
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
cukier wanilinowy 
szczypta soli
3/4 kostki zimnego masła

Wkładamy masło do zamrażarki na czas przygotowań, aby szybko schłodziło się. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach – jeśli lubimy cynamon możemy dodać łyżeczkę tej przyprawy do jabłek i wymieszać. Włączamy piekarnik i nastawiamy go na temperaturę 180ºC. Teraz do dużej miski wsypujemy suche składniki: mąkę, kaszę, proszek, cukier, cukier wanilinowy i sól. Dokładnie je mieszamy i dzielimy na 3 części. Wykładamy tortownicę o średnicy od 20-24 cm lub kwadratową blaszkę pergaminem. Na dno wsypujemy 1/3 suchych składników. Na wierzchu rozsypujemy równomiernie połowę jabłek (nie należy ich odciskać z wody oraz nie uklepujemy ich na cieście). Na jabłka sypiemy następną część proszku. Potem kolejna warstwa jabłek i ostatnia część suchych składników. Wyjmujemy masło z zamrażarki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Układamy na wierzchu ciasta. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. godzinę. Szarlotkę kroimy dopiero po przestygnięciu. Sok z jabłek utworzy wraz z suchymi składnikami wspaniałe ciasto, a masło stworzy na wierzchu chrupiącą skórkę. 

Świetnie smakuje z lodami.

Smacznego!

niedziela, 23 sierpnia 2015
Jogurtowy placek ze śliwkami

 

Jogurtowy placek ze śliwkami

Składniki:


400 g mąki tortowej (typ 450)
4 jajka
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka jogurtu naturalnego
pół szklanki oleju
1/2 kg śliwek


Śliwki umyć, osuszyć i usunąć pestki. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na bardzo pulchną masę (jak na biszkopt) stopniowo dodawać olej, jogurt i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać.
Ciasto wylać na blaszkę prostokątną wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą i rozprowadzić łyżką. Ciasto można posypać kaszą manną, wtedy śliwki nie wpadną do środka. Ułożyć połówki śliwek, skórką do dołu. Ja posypałam śliwki cynamonem, bo tak lubię. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec ok 40-45 min do suchego patyczka. Wystudzone posypać cukrem pudrem.

 

Placek jogurtowy ze śliwkami

piątek, 21 sierpnia 2015
Pyszna szarlotka

Pyszna szarlotka

Ciasto:

4 szklanki mąki

1 szklanka cukru pudru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 margaryna

2 łyżki smalcu

2 - 3 łyżki kwaśnej śmietany

4 żółtka

1 całe jajko

cukier waniliowy

Z podanych składników wyrobić kruche ciasto. 1/3 część ciasta zamrozić, a resztę rozwałkować na blaszkę i odstawić do lodówki.

W tym czasie, kiedy ciasto się chłodzi przygotować jabłka.

2 kg jabłek obrać. 1 kg pokroić w kostkę, a resztę zetrzeć na jarzynowej tarce. Jabłka wymieszać z cynamonem i galaretką cytrynową lub pomarańczową (proszek).

Na rozwałkowane ciasto nałożyć przygotowane jabłka.

Ubić białka z 2 łyżkami cukru i 1 paczką wiórek kokosowych. Pianę wyłożyć na jabłka, a na nią zetrzeć zamrożone ciasto. Piec około 1 godziny. Można, po wystudzeniu, na wierzchu polać zygzak z polewy czekoladowej. Ja nie polewałam i bez tego była pyszna.

 Smacznego.

Tagi: szarlotka
16:39, teresakopec , wypieki
Link Komentarze (3) »
niedziela, 12 lipca 2015
Ciasto grysikowe z czarną porzeczką

Warto spróbować, bo sezon na czarną porzeczkę trwa.

CIASTO GRYSIKOWE Z CZARNĄ PORZECZKĄ

Składniki:

Ciasto

    2 i ½ szklanki mąki pszennej
    1 i 1/3 szklanki cukru
    2 budynie czekoladowe bez cukru
    200 g masła w temperaturze pokojowej
    5 żółtek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    tłuszcz i bułka tarta do blachy

Masa grysikowa

    5 białek
    1 i ½ szklanki cukru
    ½ l gęstej śmietany 18%
    1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
    120 g kaszy manny
    400 g czarnej porzeczki
    szczypta soli

Wykonanie:
Porzeczki umyć, oczyścić i wysuszyć.
Masło utrzeć z cukrem na puch, następnie cały czas miksując dodawać żółtka. Mąkę przesiać z solą, proszkiem do pieczenia i budyniami. Suche składniki dodawać do masy jajecznej nadal miksując. Gdy składniki się połączą ciasto ma konsystencję grubej kruszonki. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Jedną częścią ciasta wykleić spód prostokątnej blaszki o wymiarach 22×33 cm, a drugą zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika. Blaszkę z ciastem schłodzić w lodówce.
Masa grysikowa
Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania do piany dodać cukier i cały czas ubijać aż piana stanie się lśniąca. Odłożyć mikser. Do piany delikatnie, przy użyciu łyżki wmieszać śmietanę, gdy składniki się połączą wmieszać budyń i kaszę mannę.
Masę grysikową wyłożyć na schłodzony spód, na masę wysypać porzeczki. Na wierzch pokruszyć drugą część ciasta z zamrażarki.
Ciasto piec w 180 stopniach przez 50 minut.

Przepis podaję http://przepisyjoli.com/2014/07/ciasto-grysikowe-z-czarna-porzeczka/

Ja dałam mniej cukru i jest pyszne.

08:32, teresakopec , wypieki
Link Komentarze (4) »
sobota, 27 czerwca 2015
Sernik z kokosem

Sernik z kokosem

Ciasto:

30 dag mąki

10 dag cukru

12 dag margaryny

2 żółtka

1 jajko

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka smalcu

Z podanych składników zagnieść ciasto i wyłożyć nim blaszkę.

Ser:

1,2 kg sera

3/4 szklanki cukru

1 cukier waniliowy

1/2 szklanki oleju

2 budynie waniliowe lub śmietankowe

4 żółtka

2 jajka

1 szklanka mleka

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać jajka. Cały czas ucierając dodać olej (powoli), a następnie zmielony ser i budyń. Na końcu dodać mleko. Wylać na ciasto . Piec w nagrzanym piekarniku ( 180 stopni C) przez około 35 - 40 minut.

Kokos:

2 torebki wiórek kokosowych (20 dag),

szklanka cukru

6 białek

Ubić białka, dodać cukier i wiórka. Wylać na podpieczony sernik i piec jeszcze około 15 - 20 minut.

 

 

Pycha. Smacznego!

Tagi: sernik
20:09, teresakopec , wypieki
Link Komentarze (3) »
piątek, 19 grudnia 2014
Pierniczki i ciasteczka

Kiedy znalazłam przepis na pierniczki z gotowanymi ziemniakami, wiedziałam, że muszę go wypróbować.

Pamiętam z dzieciństwa, że moja babcia do ciasta na chleb dodawała gotowane ziemniaki. Mówiła, że dzięki nim chleb dłużej zachowa świeżość.

Przepis jest stąd http://prl-kuchniadanusi.blogspot.com/2013/11/pierniczki-miekkie-golaski.html

 

Pierniczki od razu miękkie - golaski


 

Składniki:

- 25 dkg ugotowanych ziemniaków (surowych - obranych ok. 30 dkg)
- 25 dkg miodu
- 15 dkg cukru
- 12,5 dkg masła
- 45 dkg mąki tortowej i trochę do podsypania
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1,5 płaskiej łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody
- 1 jajko
Wykonanie:

 1)Ugotowane ziemniaki jeszcze gorące rozgnieść praską lub zmielić. Nie studzić. Do rondelka wlać miód, dodać cukier, masło i podgrzewać ciągle mieszając aż do rozpuszczenia się składników.
 
 2)Ciepłą masę dodać do roztartych ziemniaków i zmiksować na gładką masę. Przestudzić całość i zmiksować z jednym jajkiem.
 3) Do większej miski przesiać mąkę z kakaem, dodać sodę, cynamon i przyprawę do piernika, wszystko wymieszać łyżką, tak żeby produkty sypkie się połączyły.
 4)Wlać masę ziemniaczano-miodową i wyrobić ciasto. Dobrze się wyrabia -można troszkę podsypać mąki. Nie trzeba  wyrabiać długo - szybko jest jednolite.
 5)To ciasto nie klei się do blatu i nie trzeba w czasie wałkowania podsypywać mąką. Wałkować przez folię spożywczą lub aluminiową na grubość ok.5 mm i wykrawać pierniczki.
 
 6) Piekarnik nagrzać do temperatury 160 stopni C. Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć ciastka na blaszkach w niezbyt dużych odległościach ponieważ więcej rosną na wysokość. Wstawić do nagrzanego piekarnika na pierwszą półkę od dołu i piec z termoobiegiem  ok.8 minut. Można piec kilka razy na tym samym papierze.

Oczywiście, pierniczki można polukrować, polać czekoladą, ale takie golaski są pyszne, więc  ja ich nie będę dekorować.
Ciasteczka Bożenki

Składniki:

300 gram mąki
200 gram masła
100 gram cukru pudru
1 żółtko

Wykonanie:

Zagnieść ciasto, włożyć na pół godzinki do lodówki do schłodzenia, rozwałkować, wycinać ciasteczka.
Piec ok. 10 - 15 minut w temp 160 stopni.

I pierniczki, i ciasteczka pyszne. Dzięki za udostępnienie przepisów.
A dziś jeszcze lepiłam pierogi - z farszem ze słodkiej kapusty.
 
1 , 2 , 3
| < Wrzesień 2015 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        
Zakładki:
Anioły Anielki
Basi gotowanie
Gotowanie
Http://2owieczki.blogspot.com/
Http://alexls-destinationart.blogspot.com/
Http://amagiadocroche.blogspot.com/
Http://aneniowewytworkipotworki.blogspot.com/
Http://aniakonieczna.blogspot.com/
Http://annabienia.blogspot.com/
Http://antosia2.blogspot.com/
Http://aplapapla.blogspot.com/
Http://asiagaj.blogspot.com/
Http://askoz-mojakraina.blogspot.com/
Http://baglady.blox.pl/html
Http://bajka1.blogspot.com/
Http://bajkadecoupage.blogspot.com/
Http://basia-kolorowyblog.blogspot.com/
Http://be-bycitworzyc.blogspot.com/
Http://belastitches.blogspot.com/
Http://bettineum.blox.pl/html
Http://bezpospiechu.blogspot.com/
Http://blog.karteczkowo.pl/
Http://bogumilap.blogspot.com/
Http://bond-mary.blogspot.com/
Http://brulionzprzepisami.blox.pl/html
Http://cafe-szydelko.blog.onet.pl/
Http://chatamagoda.blogspot.com/
Http://cicha1.blox.pl/html
Http://cichutkikacikjoie.blogspot.com/
Http://cro-tat.blogspot.com/
Http://czas-relaksu.blogspot.com/
Http://danihaft.blogspot.com/
Http://dannunes.blogspot.com/
Http://dasia-dasiolandia.blogspot.com/
Http://dorfi.blox.pl/html
Http://drutki.blox.pl/html
Http://drutoterapia.blogspot.com/
Http://drutyimotki.blogspot.com/
Http://dzianinagazeli.blogspot.com/
Http://dziunia1.blogspot.com/
Http://e-decoupage.blogspot.com/
Http://egunia.blogspot.com/
Http://eksplozjasmaku.blox.pl/html
Http://elilinhas.blogspot.com/
Http://ella0591.blogspot.com/
Http://fagusia.blox.pl/html
Http://fascinata.blox.pl/html
Http://galeriaszpilka.blox.pl/html
Http://glinka121.blogspot.com/
Http://gocha-lubi.blogspot.com/
Http://graficospontocruz.blogspot.com/
Http://hafcikicinka26.blox.pl/html
Http://haft.blox.pl/html
Http://haftowanie.blox.pl/html/1310721,262146,169.html?1
Http://haftymalgosi.blox.pl/html
Http://haftyoli.blox.pl/html
Http://hania739.blogspot.com/
Http://hobbydoci.blox.pl/html
Http://houseofart.blogspot.com/
Http://jaewka.blogspot.com/
Http://jagmat60.bloog.pl/?ticaid=6b622
Http://janeczkowo.blogspot.com/
Http://janjaneves.blogspot.com/
Http://jolinka.blogspot.com/
Http://kaga104.blogspot.com/
Http://kasiainoino.blogspot.com/
Http://klubszalonychrobotek.blogspot.com/
Http://koroneczki.blox.pl/html
Http://koronkowepasje.blogspot.com/
Http://krzysia.blox.pl/html
Http://kuchnia-pelna-cudow.blogspot.com/search?updated-max=2011-03-17T18%3A20%3A00%2B01%3A00&max-results=7
Http://laceknitter.blogspot.com/
Http://lovebiser.blogspot.com/
Http://lubaxa.blogspot.com/
Http://lubieleniuchowac.blogspot.com/
Http://lucykatecrafts.blogspot.com/
Http://lusterkoduszy.blox.pl/html
Http://madlinka1989.blogspot.com/
Http://magda79.blogspot.com/
Http://magnolia000.blox.pl/html
Http://magnolia000.blox.pl/html/1310721,262146,169.html?1
Http://majanaboxing.blox.pl/html
Http://maknetawzory.blogspot.com/
Http://mam-hobby.blogspot.com/
Http://mamuska73.blogspot.com/
Http://mamuska73.blogspot.com/
Http://maspuntodecruz2.blogspot.com/
Http://melzamelo.blogspot.com/
Http://mmmordka.blogspot.com/
Http://mojarobotkowalnia.blox.pl/html/1310721,262146,169.html?1
Http://mojeciacho.blox.pl/html
Http://mojesmutkidietaszydekoidrutki.blogspot.com/
Http://mojkrzyzykowyswiat.blogspot.com/
Http://monia-prace.bloog.pl/
Http://myhappyhome.blox.pl/html
Http://myszszeczkunia.blox.pl/html
Http://nicecross.blogspot.com/
Http://niechsiedzieje.blogspot.com/
Http://nitkaipasja.blox.pl/html
Http://nuno-runo.blogspot.com/
Http://nurece.blogspot.com/
Http://odrecznie.blogspot.com/
Http://okiemgackowej.blox.pl/html
Http://orguoyuncakcnine2.blogspot.com/
Http://pasjeelzbiety.blogspot.com/
Http://pasjeodnalezione.blogspot.com/
Http://patchworld.blox.pl/html
Http://picurka13.blogspot.com/
Http://pimposhka.blogspot.com/
Http://pokojzkominkiem.blogspot.com/
Http://pomyslolek.blogspot.com/
Http://pracemarty.blogspot.com/
Http://przyjemnezpozytecznym.blogspot.com/
Http://pyzia-pyziulka.blogspot.com/
Http://renataa25.blogspot.com/
Http://renewelt.blogspot.com/
Http://robotkijustyny.blox.pl/html
Http://robotkimaknety.blogspot.com/
Http://rusticnook.blogspot.com/
Http://sew-it-pretty.blogspot.com/
Http://skrzatka.blogspot.com/
Http://swetrydoroty.blogspot.com/
Http://sylwiaserwin.pl/
Http://szkieuka.blogspot.com/
Http://szydelkobean.blogspot.com/
Http://tamborek.blox.pl/html
Http://tengel27.blogspot.com/
Http://tkaitka.blogspot.com/
Http://toiowouwandy.blogspot.com/
Http://tojazdzid.blog.onet.pl/
Http://tot-tricot.blogspot.com/
Http://troszkeinaczej.blogspot.com/
Http://trustrans.blogspot.com/
Http://tylkoprzyjemnosci.blogspot.com/
Http://uantoniny.blogspot.com/
Http://ukathryn.blogspot.com/
Http://utkanezmarzen.blogspot.com/
Http://wegetarianka.blox.pl/html
Http://wwolnymczasie.blox.pl/html
Http://www.facebook.com/pages/Iron-Fox/138067832875502?v=photos
Http://www.haft.zpasja.info/
Http://www.henryknicpon.pl/
Http://www.knitandtonic.net/knitandtonic/
Http://www.middia.net/domocredix/
Http://www.smakimprezy.pl/
Http://zamotanalacrima.blogspot.com/
Http://zapachjasminu.blogspot.com/
Http://zula-uzuli.blogspot.com/
Tagi
mail: teresakopec@gazeta.pl
zBLOGowani.pl