Trochę kuchni, trochę pasji. Blog o tym co sprawia mi przyjemność.
czwartek, 05 kwietnia 2018
Sernik z ciastem kakaowym Heni

Sernik Heni, bo przepis dawno temu dostałam od mojej koleżanki Heni i pod takim tytułem mam go zapisanego w zeszycie z przepisami. Piekę go często i zawsze się udaje, i zawsze wszystkim smakuje.

 

 

 Ciasto:

3 szklanki mąki

1 szklanka cukru pudru

3 żółtka

2 łyżki ciemnego kakao

1 kostka margaryny

2 łyżki kwaśnej śmietany

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Z podanych składników zagnieść ciasto. Można podzielić na dwie części. Jedną rozwałkować na blaszkę, a drugą zamrozić (potem zetrzeć na wierzch). Ja całość dałam na blaszkę, a na wierzch dałam masę kakaową z kajmaku.

Ser:

1,30 kg sera

1 szklanka cukru

4 jajka

1 kostka masła lub szklanka oleju

2 budynie śmietankowe lub waniliowe

olejem migdałowy

bakalie

Cukier utrzeć z żółtkami, dodać zmielony ser, rozpuszczone (dobrze ciepłe) masło, nadal ucierać. Do masy dodać pozostałe składniki, a na końcu ubitą pianę z 7 białek. Ser wyłożyć na ciasto. Zamrożoną część ciasta zetrzeć na wierzch. Piec ponad godzinę.

Ja tym razem nie dałam ciasta na wierzch, tylko na upieczony sernik dałam ciepłą masę kajmakową kakaową, taką gotową z puszki (lekko zagrzałam, by się dała smarować) i posypałam płatkami migdałów. Muszę przyznać sernik smakował wyśmienicie.

 

 

Smacznego.

16:32, teresakopec , wypieki
Link Dodaj komentarz »
Sezamowiec z kremem chałwowym

Sezamowiec z kremem chałwowym

 


Składniki

  • ciasto kruche:
  • 5 żółtek
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 200 gramów zimnego masła lub margaryny
  • masa sezamowa:
  • 200 gramów ziaren sezamu
  • 50 gramów masła lub margaryny
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka cukru pudru (z małą górką)
  • krem chałwowy:
  • 200 gramów masła lub margaryny
  • 250 gramów chałwy czystej, bez dodatków (miałam słonecznikową - waniliową)
  • beza kokosowa:
  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 150 gramów wiórków kokosowych
  • dodatkowo:
  • 400 gramów kwaskowatego dżemu lub powideł śliwkowych

Przygotowanie

 
  1. Ciasto kruche.
    Mąkę przesiewamy z solą, cukrami, proszkiem do pieczenia, wrzucamy zimny tłuszcz, siekamy drobno, potem wbijamy żółtka, zagniatamy ciasto.

    Dzielimy je na dwie części.

    Masa sezamowa.
    Tłuszcz rozpuszczamy w rondlu z miodem i cukrem pudrem, wsypujemy ziarna sezamu, mieszamy podsmażając na bladozłoty kolor, przekładamy do miseczki do lekkiego ostygnięcia (max 8 minut), zostawiony w rondlu się przypali, a za bardzo ostudzony będzie twardy jak kamień.

    Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyścielamy papierem do pieczenia, dno wylepiamy jedną częścią ciasta, nakłuwamy w wielu miejscach widelcem.

    Kiedy masa sezamowa leciutko się schłodzi, ale wciąż pozostaje dość ciepła, plastyczna i miękka, wykładamy ją równą warstwą na ciasto.

  2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, wkładamy ciasto z sezamem i pieczemy cały czas(!) pod przykryciem z folii aluminiowej(!) przez 25 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
    Ciasto schładzamy.

    Drugą część ciasta kruchego ponownie wykładamy na takiej samej blaszce wyścielonej papierem do pieczenia, nakłuwamy w wielu miejscach.

    Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, wkładamy ciasto i podpiekamy przez 15 minut, lekko schładzamy, smarujemy grubą warstwą powideł lub dżemu.

    Masa bezowa.
    Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, wsypujemy cukier, miksujemy przez 3 minutki na najszybszych obrotach do uzyskania szklistej bezy.
    Wsypujemy wiórki kokosowe, mieszamy łyżką.

    Bezę wykładamy na powidła, wyrównujemy powierzchnię.

    Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, wkładamy ciasto, pieczemy około 20 - 25 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
    UWAGA: Jeśli zauważymy, że pod koniec pieczenia beza za bardzo się przypieka przykryjmy ją folią aluminiową i dopieczmy do końca w/w czasu.
    Ciasto wyjmujemy z piekarnika, schładzamy.
    Papier odrywamy po całkowitym ostygnięciu ciasta.

    Masa chałwowa.
    Masło rozpuszczamy w rondlu, wrzucamy pokruszoną chałwę, mieszając podgrzewamy do połączenia, zestawiamy z ognia, schładzamy do temp. pokojowej, potem wkładamy do lodówki aż masa będzie miała konsystencję gęstej śmietany.

  3. Kiedy to nastąpi ciasto z sezamem (najlepiej razem z papierem w którym się piekło) wkładamy do blaszki, smarujemy równą warstwą masy chałwowej.

    Potem przykrywamy ciastem z kokosem i bardzo delikatnie dociskamy, ale tak by nie uszkodzić bezy.

    Ciasto wkładamy do lodówki na 12 - 24 godziny.

    UWAGA: Ciasto najlepiej się kroi po 30 minutach od wyjęcia z lodówki (masa sezamowa mięknie).

    Smacznego.

 

 

Przepis pochodzi STĄD.

16:29, teresakopec , wypieki
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 21 grudnia 2017
Makowiec sypany

Tym przepisem zainteresowała mnie moja siostra. Poszukałam w necie i znalazłam PRZEPIS. I oto jest, i muszę przyznać smaczny makowiec i praktycznie bez roboty.

Składniki: (forma 21 x 21 cm lub tortownica 23-24 cm)

  • 1 puszka masy makowej  850 g
  • 400 g herbatników kakaowych
  • 250 g masła
  • 2 gruszki lub 2 jabłka
  • 100 g rodzynek

Polewa:

  • 100 g białej czekolady
  • 200 g śmietanki 30%
  • 1 czubata łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 50 ml wody ( u mnie 25 ml wody, 25 ml soku z cytryny )



Sposób przygotowania:

Masło dobrze schłodzić. Rodzynki namoczyć w alkoholu. Użyłam  bakalii, które zostały mi z NALEWKI BOŻONARODZENIOWEJ. Herbatniki drobno pokruszyć za pomocą wałka do ciasta lub blendera. Gruszki lub jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do masy makowej dodać starte owoce oraz odsączone rodzynki. Całość wymieszać. Tak przygotowaną masę podzielić na 3 części, natomiast masło na 4 i pokruszone herbatniki na 4 części.

Dno tortownicy lub formy wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie rozsypać jedną część herbatników, na herbatniki zetrzeć jedną część masła i rozłożyć część masy makowej. Tak postępować do wykończenia składników. Ostatnią warstwę powinny stanowić herbatniki plus starte masło.

Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 35 minut w temp. 200 C. Gdyby wierzch bardzo się rumienił, przykryć folią aluminiową.

Ciasto wystudzić. Posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Można też przygotować polewę czekoladową.

Polewa: Żelatynę zalać mieszanką wody i soku. Odstawić do napęcznienia. Czekoladę i śmietankę rozpuścić w kąpieli wodnej. Żelatynę podgrzać i zamieszać, by się dobrze rozpuściła. Wlać do gorącej czekolady. Energicznie wymieszać. Odstawić, by polewa nieco zgęstniała. Polać ciasto i odstawić do całkowitego zgęstnienia.

Ciasta nie przechowywać w lodówce.

Smacznego!


Jest jeszcze czas, by taki makowiec przygotować na nadchodzące święta.

15:50, teresakopec , wypieki
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 09 października 2017
Ciasto bananowe

Szybkie ciasto bananowe. Mocno czekoladowe, łatwe ciasto.

Czekoladowe, wilgotne i błyskawiczne w wykonaniu. Najlepiej mieć w domu bardzo dojrzałe banany, mogą być takie z poczerniałą skórką. Przepis jest banalny. Blendujemy składniki mokre, mieszamy suche. Łączymy całość w komplet i do piekarnika.



 

Ciasto bananowe

składniki ( na małą keksówkę ok. 10x25 cm) : 
- dwa mocno dojrzałe banany ( mogą być z poczerniałą skórką) 
-  3/4 szklanki ( ok.160 ml) ciepłego mleka
- 1/4 szklanki stopionego masła lub oleju
- 2 jajka
- szklanka mąki ( 170 g) 
- 4 czubate łyżki ciemnego kakao
- 2/3 szklanki cukru ( 180 g) 
- kilka kropli esencji waniliowej lub łyżka cukru waniliowego
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- dwie garście ulubionych bakalii ( u mnie żurawina i rodzynki)  
polewa:
- pół tabliczki gorzkiej czekolady (przynajmniej 50 % zawartości kakao)
- łyżeczka masła
- 3 łyżki gorącego mleka.
Piekarnik ustawić na 180 st., formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Banany pokroić i mocno zblendować w wysokim naczyniu. Dodać wszystkie mokre składniki: mleko, masło lub olej, jajka, zmiksować na jednolitą masę. Wszystkie składniki suche - mąkę, kakao, cukier, sodę i proszek zmieszać w dużej misce. Dolać do nich masę z bananami, bakalie i całość wymieszać krótko łyżką (nie mikserem) ale nie bardzo porządnie, mogą pozostać grudki. 
Przelać do formy i wstawić do całkowicie nagrzanego piekarnika. Piec ok. 40 - 50 minut, patyczek od szaszłyka wsadzony do ciasta musi być po wyjęciu suchy, nieoklejony. 

Czekoladę połamać na kawałki, wrzucić do małego rondelka lub miseczki, podgrzewać nad naczyniem z gotująca się wodą. Dodać masło, mleko, mieszać do połączenia składników. Gdyby polewa była zbyt gęsta, dodać więcej mleka. 

Przepis pochodzi z tego bloga



13:24, teresakopec , wypieki
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 05 października 2017
Mleczna kanapka

 

MLECZNA KANAPKA

Składniki:
Ciasto

  • 6 jajek
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju

Krem

  • 0,5 szklanki mleka
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 1/2 szklanki cukru
  • 350 g masła w temperaturze pokojowej

Polewa

  • 60 g mlecznej czekolady
  • 60 g gorzkiej czekolady
  • 80 g masła

Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę pod koniec ubijania dodać cukier i cały czas ubijać, następnie dodać żółtka i olej. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia i cały czas miksując dodawać do masy, aż do połączenia składników.
Prostokątną blachę do pieczenia (o wymiarach 22×33 cm) wyłożyć papierem i przełożyć do niej ciasto. Ciasto piec w temp. 170 stopni przez około 25 minut. Upieczone ciasto wystudzić i przekroić na dwa blaty.
Mleko wlać do rondelka, dodać cukier i podgrzewać mieszając do momentu gdy cukier się rozpuści. Wystudzić. Masło zmiksować na puszystą masę, a następnie dodać zimne mleko z cukrem, chwilę miksować i dodać mleko w proszku. Miksować do uzyskania jednolitej masy.
Mleczną masę wyłożyć na jeden blat ciasta i przykryć drugim blatem. Wstawić do lodówki na czas przygotowania polewy.
Połamane czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem masła. Polewę wyłożyć na ciasto i wyrównać.
Ciasto przechowywać w lodówce. Choć po kilku godzinach w lodówce masa dość stwardnieje (z powodu masła), wystarczy wyjąć ciasto 2 godziny przed planowanym podaniem.

Smacznego!

16:06, teresakopec , wypieki
Link Komentarze (1) »
piątek, 23 grudnia 2016
Świąteczny keks z bakaliami
Świąteczny keks z bakaliami



 Składniki:
  • 17 dag margaryny
  • 15 dag cukru
  • 4 jaja
  • 30 dag mąki
  • 50 ml rumu lub koniaku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśniej śmietany
  • 10 dag rodzynek
  • 25 dag mieszanki bakaliowej (orzechy włoskie i laskowe, daktyle, śliwki, morele, migdały, kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa),

Przygotowanie

  1. Bakalie pokroić, zalać alkoholem, odstawić na ok. 2 godziny. Ja tym razem użyłam bakali z nalewki Bożonarodzeniowej http://kuchniaipasja.blox.pl/2016/11/Nalewka-Bozonarodzeniowa.html#ListaKomentarzy ,więc już nie musiałam zalewać alkoholem.
  2. Margarynę utrzeć z cukrem, dodając kolejno żółtka. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem i wsypać do masy, dodać śmietanę. Ucierać, aż ciasto będzie jednolite. Dodać ubite na sztywno białka, delikatnie wymieszać. Bakalie oprószyć mąką, wymieszać z ciastem. Do wyłożonej papierem lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą keksówki (ok. 35cm) włożyć ciasto. Piec 50-55 min. w temperaturze 180-200°C. Upieczony keks wystudzić na kratce kuchennej. Keks można posypać cukrem pudrem lub posmarować dżemem wiśniowym. Ja nie posypywałam, ani nie smarowałam dżemem.



Smacznego.

Tagi: keks
17:30, teresakopec , wypieki
Link Komentarze (1) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5
| < Lipiec 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Tagi


ZABAWY BLOGOWE