piątek, 19 grudnia 2014
Pierniczki i ciasteczka

Kiedy znalazłam przepis na pierniczki z gotowanymi ziemniakami, wiedziałam, że muszę go wypróbować.

Pamiętam z dzieciństwa, że moja babcia do ciasta na chleb dodawała gotowane ziemniaki. Mówiła, że dzięki nim chleb dłużej zachowa świeżość.

Przepis jest stąd http://prl-kuchniadanusi.blogspot.com/2013/11/pierniczki-miekkie-golaski.html

 

Pierniczki od razu miękkie - golaski


 

Składniki:

- 25 dkg ugotowanych ziemniaków (surowych - obranych ok. 30 dkg)
- 25 dkg miodu
- 15 dkg cukru
- 12,5 dkg masła
- 45 dkg mąki tortowej i trochę do podsypania
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1,5 płaskiej łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody
- 1 jajko
Wykonanie:

 1)Ugotowane ziemniaki jeszcze gorące rozgnieść praską lub zmielić. Nie studzić. Do rondelka wlać miód, dodać cukier, masło i podgrzewać ciągle mieszając aż do rozpuszczenia się składników.
 
 2)Ciepłą masę dodać do roztartych ziemniaków i zmiksować na gładką masę. Przestudzić całość i zmiksować z jednym jajkiem.
 3) Do większej miski przesiać mąkę z kakaem, dodać sodę, cynamon i przyprawę do piernika, wszystko wymieszać łyżką, tak żeby produkty sypkie się połączyły.
 4)Wlać masę ziemniaczano-miodową i wyrobić ciasto. Dobrze się wyrabia -można troszkę podsypać mąki. Nie trzeba  wyrabiać długo - szybko jest jednolite.
 5)To ciasto nie klei się do blatu i nie trzeba w czasie wałkowania podsypywać mąką. Wałkować przez folię spożywczą lub aluminiową na grubość ok.5 mm i wykrawać pierniczki.
 
 6) Piekarnik nagrzać do temperatury 160 stopni C. Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć ciastka na blaszkach w niezbyt dużych odległościach ponieważ więcej rosną na wysokość. Wstawić do nagrzanego piekarnika na pierwszą półkę od dołu i piec z termoobiegiem  ok.8 minut. Można piec kilka razy na tym samym papierze.

Oczywiście, pierniczki można polukrować, polać czekoladą, ale takie golaski są pyszne, więc  ja ich nie będę dekorować.
Ciasteczka Bożenki

Składniki:

300 gram mąki
200 gram masła
100 gram cukru pudru
1 żółtko

Wykonanie:

Zagnieść ciasto, włożyć na pół godzinki do lodówki do schłodzenia, rozwałkować, wycinać ciasteczka.
Piec ok. 10 - 15 minut w temp 160 stopni.

I pierniczki, i ciasteczka pyszne. Dzięki za udostępnienie przepisów.
A dziś jeszcze lepiłam pierogi - z farszem ze słodkiej kapusty.
niedziela, 07 grudnia 2014
Figaro

Nazwa i wygląd tego ciasta tak mnie zainteresowało, że długo się nie zastanawiałam tylko upiekłam. Przepis z tej strony http://martexsweetdreams.blox.pl/html

Składniki na biszkopt:

- 4 jajka

- 4 łyżki cukru

- 4 łyżki mąki

- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywna pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować, dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Wylać do blaszki ( 24x24 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w 180 st C. Wystudzić, przeciąć na 2 blaty.

 

Składniki na masę morelową:

- 300 g suszonych moreli

- 1 słoik dżemu morelowego lub brzoskwiniowego

- 1 galaretka brzoskwiniowa

Dodatkowo:

- podłużne biszkopty ( ok 16 sztuk )

- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej + 3/4 szklanki wody

Morele zalać wrzątkiem, pozostawić do napęcznienia, odcedzić, posiekać w kosteczkę. wymieszać z 1/2 słoika dżemu. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody, wystudzić, gdy zacznie tężeć dodać do masy morelowej.

Pierwszy blat biszkoptu umieścić w blaszce, wyłożyć masę morelową. Na masie układać maczane w kawie biszkopty.

 

Składniki na masę śmietanową:

- 300 g śmietany 30 - 36 %

- 2 łyżki cukru pudru

- 1 łyżka żelatyny

Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić, dodać do masy, połączyć, wyłożyć na biszkopty, wyrównać. Przykryć drugim blatem biszkoptu.

 

Składniki na kokosową posypkę:

- 50 g masła

- 50 g wiórek kokosowych

- 1 łyżka cukru

Masło rozpuścić na patelni, dodać cukier i kokos, podsmażyć do lekkiego zrumienienia, przestudzić.

Wierzch ciasta posmarować resztą dżemu, posypać kokosową posypką.

Całość schłodzić w lodówce.

Smacznego!

Przepis pochodzi stąd http://martexsweetdreams.blox.pl/2014/12/Figaro.html

Moje ciasto troszkę się różni - biszkopt upiekłam z 6 jajek, a nie zrobiłam kokosowej posypki, bo nie miałam w domu kokosu, tylko posmarowany dżemem wierzch posypałam mielonymi orzechami. Ciasto i mnie i znajomym smakowało. Jednak następnym razem zrobię posypkę z kokosa.


10:28, teresakopec , wypieki
Link Komentarze (4) »
piątek, 22 sierpnia 2014
Dziecinnie łatwe mufinki z jeżynami

Podam dziś dziecinnie łatwy przepis na mufinki z jeżynami. Tak łatwy, że moja niespełna trzyletnia wnusia, z niewielką pomocą swojej mamy, dała sobie z nim radę.

Mufinki z jeżynami

Składniki:

2 szklanki mąki

2/3 szklanki cukru

1 szklanka mleka

1/2 szklanki oleju

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 jajko

2 szklanki umytych i wysuszonych jeżyn

Wykonanie: suche produkty wsypujemy do jednej miski.

Do drugiej dajemy produkty mokre.

Mieszamy produkty mokre.

Nie zaszkodzi sprawdzić, czy już wymieszane i czy ładnie pachnie.

Mokre produkty wlewamy do suchych i dobrze mieszamy. Tu potrzeba pomocy mamy, bo teraz mieszanie jest dość trudne.

Kolejna kontrola - dobrze wymieszane.

Można już dodać owoce, znowu mieszamy.

Foremki napełniła mama, oczywiście pod czujnym okiem Alusi.

Do piekarnika też mama włożyła (nagrzanego do 180 stopni C na około 25 minut). Tego zadania Ala jeszcze bardzo długo sama nie zrobi.

Teraz nastąpił najbardziej nudny czas - oczekiwania na upieczone babeczki.

I wreszcie są - pyszne.

Teraz już można popróbować.

Smaczne było.

Życzymy smacznego.

niedziela, 17 sierpnia 2014
Fale Dunaju z jeżynami

Wczoraj zobaczyłam wpis Joli na jej blogu http://przepisyjoli.com/2014/08/fale-dunaju-z-jezynami/ z przepisem na ten placek i już wypróbowałam. Mogę go polecać, bo pyszny.

Przepis podaję za Jolą.

FALE DUNAJU Z JEŻYNAMI
Składniki:
Ciasto:

4 jajka (w temp. pokojowej)
150 g cukru
150 ml oleju
150 ml + 2 łyżki mleka (w temp. pokojowej)
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
300-350 g jeżyn


Krem:

500 ml śmietany 30%
450 g serka sernikowego (można również użyć zmielonego twarogu)
5 łyżek cukru pudru (lub do smaku)
Dodatkowo:

20 g czekolady (u mnie posypka) do posypania ciasta

Wykonanie:


Ciasto: białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę pod koniec ubijania dodawać porcjami cukier (cały czas miksując) aż piana stanie się lśniąca. Następnie, nadal miksując, dodawać do piany po jednym żółtku, gdy składniki się połączą wlewać do miksowanego ciasta ojej (małym strumieniem), miksować do połączenia składników. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie, przy użyciu szpatułki wmieszać do piany dodając naprzemiennie porcję przesianej mąki z proszkiem i mleka. Mieszać do połączenia składników. Blachę o wymiarach 22×33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód blachy wyłożyć połowę ciasta i równomiernie je rozprowadzić. Do pozostałego w misce ciasta dodać kakao i 2 łyżki mleka i wymieszać. Ciemne ciasto rozprowadzić równomiernie na jasnym cieście.
Jeżyny umyć i dokładnie osuszyć na ręczniku papierowym. Jeżyny układać rzędami w równych odstępach na cieście, delikatnie wciskając je w ciasto.
Ciasto piec w temp. 180 stopni przez około 30 minut. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić.
Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru, do ubitej śmietany dodawać porcjami serek śmietankowy i miksować do połączenia składników. Ubitą śmietanę z serkiem wyłożyć na wystudzonym cieście, wyrównać. Wierzch ciasta posypać startą, na tarce o małych oczkach, czekoladą.
Ciasto schłodzić przez kilka godzin.

Smacznego.

A, że jeżyny w tym roku obrodziły jeszcze będę piekła ten pyszny placek.

środa, 09 października 2013
Jogurtowiec

 

 

 

Składniki:

Spód:

4 szklanki płatków kukurydzianych

4 serki z musem wiśniowym na spodzie



Masa jogurtowa:

3 duże jogurty naturalne

5 łyżek cukru pudru

3 łyżki żelatyny

nie całe pół szklanki gorącego mleka

 

Dodatkowo:

słoik drylowanych wiśni w syropie


Wykonanie:

Żelatynę wymieszać w mleku i mieszać do momentu aż się rozpuści.

Płatki kukurydziane wymieszać dokładnie z jogurtem (łyżką). Na dno tortownicy wykładamy płatki lekko ubijając całość.

Jogurt z cukrem zmiksować, a następnie dodać żelatynę. Miksujemy chwile, aby się wszystko połączyło. Jogurt wylewamy na przygotowany spód z płatków kukurydzianych. Na wierzch dajemy wiśnie odcedzone z syropu. Wstawiamy do lodówki na 3godz. minimum. Całość zalewamy tężejącą galaretką np. wiśniową.



22:06, teresakopec , wypieki
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 24 czerwca 2013
Odkrycie tygodnia

Odkrycie tygodnia to nazwa pysznego ciasta, które upiekłam dzięki wpisowi na blogu http://martexsweetdreams.blox.pl/html . Na tym blogu znajdziecie wiele bardzo ciekawych przepisów.

Już sama nazwa kusiła by go upiec. Sezon truskawkowy jeszcze trwa więc przekazuję przepis dalej, bo warto go wypróbować. http://martexsweetdreams.blox.pl/2013/06/Ciasto-ODKRYCIE-TYGODNIA.html

 

ODKRYCIE TYGODNIA

Składniki na biszkopt:

- 5 jaj

- 1 szklanka cukru

- 1 szklanka mąki

- 1/4 szklanki maki ziemniaczanej

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Połączyć z żółtkami. Dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Wylać do blaszki ( 25x30cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 min. w 180 st. C.

 

Składniki na masę truskawkową:

- 900 g truskawek świeżych lub mrożonych + 3/4 szklanki wody

- 1 szklanka cukru

- 2 galaretki truskawkowe

- 2 budynie śmietankowe bez cukru + 3/4 szklanki wody

Do garnka wlać 3/4 szklanki wody, dodać truskawki i cukier. Zagotować do miękkości, a następnie poddusić, rozgnieść truskawki na jednolitą masę. Następnie wsypać galaretki i wymieszać. Budyń rozprowadzić w 3/4 szklanki wody i wlać do masy truskawkowej, chwilę pogotować, aż masa zgęstnieje. Zestawić z ognia, przestudzić, aż stanie się letnia i zacznie tężeć.

Masę wyłożyć na biszkopt i równomiernie rozprowadzić. Poczekać aż masa zastygnie.

 

Składniki na masę śmietanową:

- 1/2 l śmietany kremówki

- 3 łyżki cukru pudru

- 4 śmietan - fixy

- ok. 100 g pokruszonych herbatników

Śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan - fixami. Wyłożyć na masę truskawkową, posypać pokruszonymi herbatnikami. Schłodzić.



Smacznego.

10:46, teresakopec , wypieki
Link Komentarze (2) »
 
1 , 2 , 3
| < Grudzień 2014 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Zakładki:
Anioły Anielki
Basi gotowanie
Gotowanie
Http://2owieczki.blogspot.com/
Http://alexls-destinationart.blogspot.com/
Http://amagiadocroche.blogspot.com/
Http://aneniowewytworkipotworki.blogspot.com/
Http://aniakonieczna.blogspot.com/
Http://annabienia.blogspot.com/
Http://antosia2.blogspot.com/
Http://aplapapla.blogspot.com/
Http://asiagaj.blogspot.com/
Http://askoz-mojakraina.blogspot.com/
Http://baglady.blox.pl/html
Http://bajka1.blogspot.com/
Http://bajkadecoupage.blogspot.com/
Http://basia-kolorowyblog.blogspot.com/
Http://be-bycitworzyc.blogspot.com/
Http://belastitches.blogspot.com/
Http://bettineum.blox.pl/html
Http://bezpospiechu.blogspot.com/
Http://blog.karteczkowo.pl/
Http://bogumilap.blogspot.com/
Http://bond-mary.blogspot.com/
Http://brulionzprzepisami.blox.pl/html
Http://cafe-szydelko.blog.onet.pl/
Http://chatamagoda.blogspot.com/
Http://cicha1.blox.pl/html
Http://cichutkikacikjoie.blogspot.com/
Http://cro-tat.blogspot.com/
Http://czas-relaksu.blogspot.com/
Http://danihaft.blogspot.com/
Http://dannunes.blogspot.com/
Http://dasia-dasiolandia.blogspot.com/
Http://dorfi.blox.pl/html
Http://drutki.blox.pl/html
Http://drutoterapia.blogspot.com/
Http://drutyimotki.blogspot.com/
Http://dzianinagazeli.blogspot.com/
Http://dziunia1.blogspot.com/
Http://e-decoupage.blogspot.com/
Http://egunia.blogspot.com/
Http://eksplozjasmaku.blox.pl/html
Http://elilinhas.blogspot.com/
Http://ella0591.blogspot.com/
Http://fagusia.blox.pl/html
Http://fascinata.blox.pl/html
Http://galeriaszpilka.blox.pl/html
Http://glinka121.blogspot.com/
Http://gocha-lubi.blogspot.com/
Http://graficospontocruz.blogspot.com/
Http://hafcikicinka26.blox.pl/html
Http://haft.blox.pl/html
Http://haftowanie.blox.pl/html/1310721,262146,169.html?1
Http://haftymalgosi.blox.pl/html
Http://haftyoli.blox.pl/html
Http://hania739.blogspot.com/
Http://hobbydoci.blox.pl/html
Http://houseofart.blogspot.com/
Http://jaewka.blogspot.com/
Http://jagmat60.bloog.pl/?ticaid=6b622
Http://janeczkowo.blogspot.com/
Http://janjaneves.blogspot.com/
Http://jolinka.blogspot.com/
Http://kaga104.blogspot.com/
Http://kasiainoino.blogspot.com/
Http://klubszalonychrobotek.blogspot.com/
Http://koroneczki.blox.pl/html
Http://koronkowepasje.blogspot.com/
Http://krzysia.blox.pl/html
Http://kuchnia-pelna-cudow.blogspot.com/search?updated-max=2011-03-17T18%3A20%3A00%2B01%3A00&max-results=7
Http://laceknitter.blogspot.com/
Http://lovebiser.blogspot.com/
Http://lubaxa.blogspot.com/
Http://lubieleniuchowac.blogspot.com/
Http://lucykatecrafts.blogspot.com/
Http://lusterkoduszy.blox.pl/html
Http://madlinka1989.blogspot.com/
Http://magda79.blogspot.com/
Http://magnolia000.blox.pl/html
Http://magnolia000.blox.pl/html/1310721,262146,169.html?1
Http://majanaboxing.blox.pl/html
Http://maknetawzory.blogspot.com/
Http://mam-hobby.blogspot.com/
Http://mamuska73.blogspot.com/
Http://mamuska73.blogspot.com/
Http://maspuntodecruz2.blogspot.com/
Http://melzamelo.blogspot.com/
Http://mmmordka.blogspot.com/
Http://mojarobotkowalnia.blox.pl/html/1310721,262146,169.html?1
Http://mojeciacho.blox.pl/html
Http://mojesmutkidietaszydekoidrutki.blogspot.com/
Http://mojkrzyzykowyswiat.blogspot.com/
Http://monia-prace.bloog.pl/
Http://myhappyhome.blox.pl/html
Http://myszszeczkunia.blox.pl/html
Http://nicecross.blogspot.com/
Http://niechsiedzieje.blogspot.com/
Http://nitkaipasja.blox.pl/html
Http://nuno-runo.blogspot.com/
Http://nurece.blogspot.com/
Http://odrecznie.blogspot.com/
Http://okiemgackowej.blox.pl/html
Http://orguoyuncakcnine2.blogspot.com/
Http://pasjeelzbiety.blogspot.com/
Http://pasjeodnalezione.blogspot.com/
Http://patchworld.blox.pl/html
Http://picurka13.blogspot.com/
Http://pimposhka.blogspot.com/
Http://pokojzkominkiem.blogspot.com/
Http://pomyslolek.blogspot.com/
Http://pracemarty.blogspot.com/
Http://przyjemnezpozytecznym.blogspot.com/
Http://pyzia-pyziulka.blogspot.com/
Http://renataa25.blogspot.com/
Http://renewelt.blogspot.com/
Http://robotkijustyny.blox.pl/html
Http://robotkimaknety.blogspot.com/
Http://rusticnook.blogspot.com/
Http://sew-it-pretty.blogspot.com/
Http://skrzatka.blogspot.com/
Http://swetrydoroty.blogspot.com/
Http://sylwiaserwin.pl/
Http://szkieuka.blogspot.com/
Http://szydelkobean.blogspot.com/
Http://tamborek.blox.pl/html
Http://tengel27.blogspot.com/
Http://tkaitka.blogspot.com/
Http://toiowouwandy.blogspot.com/
Http://tojazdzid.blog.onet.pl/
Http://tot-tricot.blogspot.com/
Http://troszkeinaczej.blogspot.com/
Http://trustrans.blogspot.com/
Http://tylkoprzyjemnosci.blogspot.com/
Http://uantoniny.blogspot.com/
Http://ukathryn.blogspot.com/
Http://utkanezmarzen.blogspot.com/
Http://wegetarianka.blox.pl/html
Http://wwolnymczasie.blox.pl/html
Http://www.facebook.com/pages/Iron-Fox/138067832875502?v=photos
Http://www.haft.zpasja.info/
Http://www.henryknicpon.pl/
Http://www.knitandtonic.net/knitandtonic/
Http://www.middia.net/domocredix/
Http://www.smakimprezy.pl/
Http://zamotanalacrima.blogspot.com/
Http://zapachjasminu.blogspot.com/
Http://zula-uzuli.blogspot.com/
Tagi
mail: teresakopec@gazeta.pl
zBLOGowani.pl