Trochę kuchni, trochę pasji. Blog o tym co sprawia mi przyjemność.
sobota, 01 września 2018
Co na obniżenie poziomu kwasu moczowego

Jedzenie zmniejszające poziom kwasu moczowego

Spożywanie produktów powodujących obniżenie poziomu kwasu moczowego jest niezwykle ważną kwestią, należy także upewnić się, że Twoja dieta nie zawiera jedzenia, które podnoszą jego zawartość we krwi.

Produkty powodujące obniżenie poziomu kwasu moczowego

Wiemy doskonale, że czasami trudno jest przestrzegać zdrowej diety. Czasami pozwalamy sobie na różnego rodzaju nawyki dotyczące zarówno stylu życia, jak i odżywiania się, które sprawiają, że trudno będzie nam czuć się dobrze.

Ale z jakiego powodu tak naprawdę w naszym ciele produkowany jest kwas moczowy? Należy pamiętać, że organizm przetwarza produkty żywnościowe do postaci między innymi kwasu moczowego, szczególnie w przypadku żywności przetworzonej, anchois, wędlin, mięsa, wątroby, a nawet słodkich napojów, takich jak napoje gazowane.

Z kolei kwas moczowy występujący w nadmiernych ilościach może ulegać krystalizacji, wskutek której powstaje coś w rodzaju kryształków w organizmie, uwalnianych następnie z nerek do krwi i torujących sobie drogę przez układ naczyń krwionośnych, powodując stan zapalny i ból towarzyszący temu zjawisku.

Typowym objawem świadczącym o wysokim poziomie kwasu moczowego jest zapalenie dużego palca u stopy, a także stawów dłoni i kolan. Może wprawdzie wydawać Ci się, że lekki ból związany ze stanem zapalnym jest do przeżycia, to jednak zazwyczaj jego natężenie stopniowo wzrasta.

Należy zawsze stosować się do poleceń lekarzy i przestrzegać dawkowania i zażywania przepisanego w takim przypadku leku, ale umiejętność kontrolowania spożywanego jedzenia może także pomóc Ci złagodzić objawy i wpłynąć na obniżenie poziomu kwasu moczowego.

Dlaczego więc tego nie spróbować? Dodaj kilka z następujących produktów spożywczych do swojej codziennej diety i sprawdź za jakiś czas efekty ich stosowania.

1. Karczoch

Karczoch jest prawdopodobnie jednym z najlepszych warzyw pozwalających na obniżenie poziomu kwasu moczowego. Jego tajemnica tkwi w silnym działaniu moczopędnym, co zarazem pomaga organizmowi pozbyć się toksyn i zapobieganie zatrzymywaniu płynów.

Ponadto karczoch zawiera wiele minerałów, witamin i przeciwutleniaczy. Warzywa te są bogate w błonnik, białka i kwasy tłuszczowe.

Aby przygotować karczochy i uzyskać pełnię ich korzystnych właściwości, nie tylko obniżenie poziomu kwasu moczowego, spróbuj je ugotować do postaci smacznej zupy. Podawaj ją z odrobiną oliwy z oliwek i octem jabłkowym do smaku.

2. Cebula

Upewnij się, że Twoja codzienna dieta zawiera spore ilości cebuli. Warzywo to było ulubionym produktem naszych przodków od wielu stuleci pomagając leczyć i zapobiegać wielu chorobom.

 Cebula jest doskonałym produktem pozwalającym na obniżenie poziomu kwasu moczowego we krwi, a dodatkowo redukuje okoliczności wywołujące objawy hiperglikemii. Warzywa te pozwalają także na obniżenie poziomu trójglicerydów we krwi.

 

Nie masz za bardzo konceptu na przyrządzenie cebuli tak, aby uzyskać maksymalne korzyści wynikające z jedzenia ich? To proste – weź dwie średnie cebule, obierz je, pokrój na wiórki i następnie całość ugotuj.

Gdy staną się przezroczyste, zdejmij je z ognia. Odcedź wodę i odstaw na bok, będziesz mógł później po ostygnięciu ją wypić po doprawieniu sokiem z cytryny. Spróbuj pić ją przez cały dzień.

3. Dynia

A co sądzisz o dyniach? Są one nie tylko smaczne, ale także bardzo zdrowe. Dynia oferuje silne właściwości moczopędne, które mogą pozwolić Ci na obniżenie poziomu kwasu moczowego dzięki zwiększonej produkcji moczu. To oznacza, że Twoje ciało będzie mogło skuteczniej pozbywać się szkodliwych toksyn.

Spróbuj przyrządzić dynię w taki sam sposób, jak w opisanych powyżej przypadkach dla innych produktów. I nie zapomnij o nasionach, które po uprażeniu świetnie nadają się na przekąski i także znakomicie wpływają na obniżenie poziomu kwasu moczowego.

4. Seler

Założymy się, że nie zdawałeś sobie sprawy z tego, jak olbrzymie korzyści zdrowotne niesie ze sobą zwykły seler. To smaczne warzywo potrafi czynić cuda dla praktycznie każdej diety, pełniąc funkcję skutecznego oczyszczania krwi ze szkodliwych substancji, co naturalnie pozwala także uzyskać obniżenie poziomu kwasu moczowego, do tego w całkowicie naturalny sposób.

Seler oczyszcza nie tylko krew, ale może również działać jako skuteczny produkt odchudzający. Jeśli chcesz w pełni wykorzystać jego drogocenne właściwości, wystarczy go ugotować w wodzie.

4. Marchew

Marchew jest kolejnym wielkim sojusznikiem dla wszystkich tych, którzy próbują uzyskać obniżenie poziomu kwasu moczowego.

Warzywo to doskonale nadaje się do prawie każdego rodzaju potrawy, a jej właściwości dla Twojego organizmu obejmują między innymi eliminowanie kryształów powstających podczas krystalizowania kwasu moczowego, co naturalnie obniża jego poziom.

Możesz spożywać marchew w postaci naturalnego soku, w tym celu połącz ją z burakami w sokowirówce lub w blenderze.

O czym należy pamiętać:

Należy również pamiętać, że spożywanie dziczyzny, produktów przetworzonych, anchois, sardynek i innych owoców morza, a także picie piwa zwiększy produkcję kwasu moczowego.

Upewnij się zatem, że będziesz unikał wymienionych powyżej produktów w swojej codziennej diecie, a szybko poczujesz korzystną różnicę, którą spowoduje obniżenie poziomu kwasu moczowego.

Należy zawsze postępować zgodnie z zaleceniami lekarza, stosować się do przepisanej przez niego terapii lekami i dodać do diety produkty korzystnie wpływające na Twoje zdrowie, takie jak wiśnie i owoce cytrusowe, na przykład grejpfruty. Są one bogate w witaminę C, niezwykle cenny składnik znakomicie wpływający na obniżenie poziomu kwasu moczowego.

ARTYKUŁ.

14:56, teresakopec , zdrowie
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 03 września 2017
Ciemne winogrona

Ciemne winogrona – 5 powodów, by po nie sięgnąć

 


Winogrona, szczególnie te ciemne, to źródło wielu właściwości zdrowotnych, wobec których nie można przejść obojętnie. W porównaniu ze swoimi białymi odpowiednikami są one o wiele bogatsze w przeciwutleniacze, ale korzyści płynących z ich regularnego spożywania jest o wiele więcej.

Wiele osób nie widzi dużej różnicy pomiędzy winogronami ciemnymi, a jasnymi – właściwie nie jest nawet w stanie rozpoznać ich smaku, nie mówiąc już o właściwościach. Okazuje się jednak, że różnica jest i to dosyć znacząca.

Jeśli zależy Ci na zdrowym odżywianiu i zapewnieniu sobie licznych korzyści zdrowotnych za jednym zamachem, winogrona będą idealnym naturalnym lekarstwem. Poniżej znajdziesz aż 5 właściwości czerwonych winogron, które wyróżniają je na tle innych owoców.

1. Ciemne winogrona a resweratrol

Ten rodzaj winogron zawiera duże ilości resweratrolu, organicznego związku nazywanego nieraz ,,cząsteczką młodości”. Substancja ta obecna jest zarówno w skórce winogron, jak i w ich pestkach.

W przypadku owoców jego zadaniem jest tworzenie naturalnej bariery ochronnej przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi; z tej samej właściwości postanowiły skorzystać także liczne koncerny kosmetyczne.

Ciemne winogrona za sprawą resweratrolu są uważane za naturalny środek powstrzymujący przedwczesne starzenie się komórek. Są one także bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które odwracają negatywny wpływ wolnych rodników na nasz organizm.

Aby w pełni skorzystać z właściwości, które oferują nam winogrona, najlepiej jest przygotować z nich naturalny napój, zawierający zarówno skórkę, jak i miąższ i pestki. Wpłynie to korzystnie na skórę i układ krwionośny, gdyż resweratrol działa przeciwzapalnie i pomaga zwalczyć patogeny z krwiobiegu.

2. Sposób na nadciśnienie

Ciemne winogrona zawierają nierozpuszczalny błonnik oraz potas, a substancje te doskonale wpływają na zdrowie Twojego serca. Zwłaszcza duża dawka potasu to doskonałe rozwiązanie dla osób zmagających się z nadciśnieniem. Aby skorzystać z tych właściwości należy:

  • Jeść co najmniej 15-20 winogron dziennie, aby znacznie obniżyć poziom sodu w organizmie.
  • Włączać winogrona do różnych przepisów – możesz dodawać je do sałatek albo przygotowywać z nich pyszny napój, doskonały czy to na przekąskę, czy jako dodatek do obiadu.
 

3. Skuteczny sposób na zaparcia

Kolejną właściwością ciemnych winogron jest fakt, że doskonale zapobiegają uciążliwym zaparciom. Warto sięgać po nie szczególnie rano i dodawać je do śniadania, ponieważ jest to jedno z najlepszych naturalnych środków przeczyszczających.

Obecne w winogronach cukry, takie jak celuloza, oraz organiczne kwasy pomagają dodatkowo zapewnić dobrą kondycję mięśni żołądka i jelit.

Jedz winogrona regularnie, a uporasz się z zaparciami i innymi przykrymi dolegliwościami układu trawiennego. Warto jednak podkreślić, że owoce te nie są najlepszym rozwiązaniem dla osób zmagających się z biegunką.

4. Winogrona a Alzheimer

Badania przeprowadzone w Mount Sinai Medical School w Nowym Jorku wykazały, że wspomniany już wcześniej resweratrol posiada zdolność spowolnienia rozwoju choroby Alzheimera. Przeciwutleniacze obecne w winogronach poprawiają pamięć, a resweratrol niweluje postępującą degenerację komórek nerwowych.

Dodatkowo substancje te pomagają zapanować nad metabolizmem tlenowym, dzięki czemu winogrona są skuteczniejszym środkiem profilaktycznym niż chociażby zielona herbata.

Jeśli chodzi o profilaktykę Alzheimera, dobra wiadomość jest również taka, że możesz sięgać zarówno po świeże winogrona, jak i po… kieliszek czerwonego wina!

5. Działanie przeciwnowotworowe winogron

Kolejną niesamowitą właściwością winogron jest ich działanie przeciwnowotworowe, zwłaszcza w przypadku raka piersi czy rak okrężnicy lub odbytnicy. Badania przeprowadzone przez amerykańskie towarzystwo badań nad nowotworami wykazały, że antocyjany oraz proantocyjanidyny są w stanie spowolnić rozwój komórek nowotworowych.

Z kolei polifenole, tak samo jak resweratrol, działają przeciwulteniająco i przeciwzapalnie. Tym samym spowalniają degenerację komórek, wywoływaną przez chorobę nowotworową.

Ciemne winogrona są zalecane pacjentom przechodzącym chemioterapię. Sok z winogron dodaje energii i wzmacnia układ odpornościowy, tym samym łagodzi negatywne skutki terapii i wzmacnia jej skuteczność. Przeciwzapalne właściwości winogron także są nie bez znaczenia przy tak intensywnym leczeniu.

Podsumowując, nie wahaj się i już dziś sięgnij po swoją codzienną porcję winogron. Szczególnie te czerwone przyniosą Ci całą masę korzyści zdrowotnych.

 

Artykuł pochodzi STĄD.



09:07, teresakopec , zdrowie
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 24 sierpnia 2017
Moc czarnuszki

MOC CZARNUSZKI

-> czarnuszka ma działanie antyzapalne, antynowotworowe, antyoksydacyjne, antywirusowe, antybakteryjne i antygrzybicze 

-> udowodniono naukowo jej silne działanie przeciwnowotworowe – hamuje powstawanie komórek rakowych

-> doskonale wzmacnia odporność – już kilka ziarenek poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego

-> obniża poziom histaminy – regularne przyjmowanie oleju z czarnuszki przez około 7 tygodni poprawia samopoczucie alergikom i znacznie łagodzi objawy alergii; pomaga również astmatykom, u których zauważono znaczącą poprawę

-> czarnuszka ma działanie przeciwpasożytnicze – skutecznie zwalcza pasożyty, nawet tasiemce

-> reguluje ciśnienie oraz zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych

-> poprawia trawienie i chroni przed wrzodami, a także przynosi ulgę osobom z refluksem żołądkowo-przełykowym

-> olej z czarnuszki łagodzi i leczy wszelkie choroby skórne, m.in. egzemę, wysypki, łuszczycę czy trądzik; poprawia wygląd skóry, nawilża ją i ujędrnia, a także sprawia, że rany szybciej się goją

-> wzmacnia włosy – pobudza ich porost, zapobiega wypadaniu i zwiększa gęstość czupryny

-> po czarnuszkę powinny sięgać osoby chore na cukrzycę, ponieważ reguluje ona poziom cukru we krwi oraz chroni trzustkę i regeneruje ją

-> oczyszcza organizm z toksyn i chroni wątrobę przed uszkodzeniami

-> wzmacnia ośrodkowy układ nerwowy – ma działanie antydepresyjne, uspokajające i przeciwlękowe, a dodatkowo zwiększa naszą odporność na stres

-> reguluje miesiączkowanie, zmniejsza objawy napięcia przedmiesiączkowego i wspomaga laktację u matek karmiących

 

W JAKI SPOSÓB JĄ STOSOWAĆ?

-> JAKO PRZYPRAWĘ – zmielone nasiona czarnuszki mogą zastąpić pieprz; nasiona możemy dodawać do domowego chleba, do zup, bigosów czy sałatek

-> JAKO HERBATKĘ – zalewamy wrzątkiem jedną łyżeczkę nasion, zaparzamy kilka minut i dodatkowo możemy osłodzić herbatkę ziołową miodem

-> DO STOSOWANIA ZEWNĘTRZNEGO – taki napar można nie tylko pić, ale i przemywać nim zmieniono chorobową skórę, doskonale sprawdzi się przy wszelkich problemach skórnych -> trądzik, atopowe zapalenie skóry itp.

-> JAKO OLEJ – można spożywać 1 łyżeczkę 2x dziennie lub dodawać np. do sałatek; olej z czarnuszki spożywamy podobnie jak olej lniany – tylko i wyłącznie na zimno oraz przechowujemy go w lodówce, najlepszy jest oczywiście nierafinowany i tłoczony na zimno -> dostępne są również tabletki z olejem z czarnuszki – ja widuje je w sklepach ze zdrową żywnością, ale w internecie można je kupić taniej

-> NA PRZEZIĘBIENIA -> na jedną łyżkę miodu dodać łyżeczkę zmielonej czarnuszki i zmieszać – taka papka łagodzi kaszel i ból gardła oraz jest bardzo pomocna przy przeziębieniach

-> W KOSMETYCE -> papka sprawdzi się również jako domowa maseczka na twarz, a jeśli chcemy zrobić sobie peeling możemy użyć nieco grubszych ziarenek

-> polecam Wam również jedną z moich ulubionych naturalnych past do zębów z czarnuszką

Artykuł pochodzi STĄD.



14:29, teresakopec , zdrowie
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 14 sierpnia 2017
Nasiona chia – 7 niezwykłych korzyści

 

Nasiona chia są bez wątpienia bardzo popularne. Oprócz tego, co można usłyszeć od celebrytów i osób zainteresowanych zdrowym odżywianiem, należy także wiedzieć, że nasiona chia naprawdę mają wiele właściwości zdrowotnych i korzystnie wpływają na zdrowie.

W dzisiejszym artykule chcemy powiedzieć czym są nasiona chia i dlaczego warto włączyć  je do swojej diety.

Nasiona chia: cudowne i przepyszne

Słowo “chia” to pochodzi z języka Majów i oznacza “siłę”. Od tysięcy lat te nasiona były używane w Ameryce Centralnej jako podstawowe pożywienie. Jest to związane z wysoką ilością witamin, kwasów tłuszczowych omega-3 i minerałów zawartych w nasionach chia.

Choć nasiona chia były pierwotnie częścią diety Majów i Azteków, obecnie są spożywane na całym świecie i zdobyły szczególną popularność wśród sportowców. Dobra wiadomość jest taka, że ten produkt jest nie tylko odżywczy, ale również nie zmienia smaku potraw – możesz dodawać go zarówno do słodkich, jak i słonych rzeczy!

Typowe przepisy na śniadanie, deser lub obiad mogą zawierać te małe, bezglutenowe nasiona, aby dodać do posiłku niesamowitą ilość błonnika i przeciwutleniaczy.

Oto kilka ciekawych faktów o tym super-zbożu przygotowanych przez Amerykańskie Towarzystwo Odżywiania:

  • Zawiera pięć razy więcej wapnia niż mleko (jest idealne dla osób, które nie tolerują laktozy lub dla wegan).
  • Zawiera trzy razy więcej przeciwutleniaczy niż jagody.
  • Jest trzykrotnie bogatsze w żelazo niż szpinak (jest idealne dla osób cierpiących na anemię).
  • Zawiera więcej białka niż warzywa.
  • Zawiera dwa razy więcej błonnika niż owies (zalecane dla osób cierpiących na zaparcia).
  • Dostarcza dwa razy więcej potasu niż banan (co pomaga zapobiegać skurczom).



Wiele korzyści z nasion chia

Zdążyliśmy już wiele powiedzieć o cechach charakterystycznych tego cudownego nasiona, ale spożywając nasiona chia możesz skorzystać nie tylko z ich właściwości odżywczych.

Przyjrzyjmy się bliżej innym korzyściom z jedzenia nasion chia:

Zmniejsza chęć do podjadania



Jeśli popołudniami nachodzi Cię niekontrolowana potrzeba zjedzenia czegoś słodkiego lub słonego, spróbuj zjeść łyżkę nasion chia.

  • Zapewniają niesamowite poczucie sytości, a przy tym są łatwe do strawienia.
  • Zalecamy spożywanie nasion chia do śniadania, aby Twój żołądek był pełny przez kilka godzin.
  • Można je wymieszać z jogurtem, mlekiem lub nawet sokiem pomarańczowym.

Nawodnienie

Czy jesteś osobą, która zazwyczaj niewiele pije w ciągu dnia? Przyczyną może być to, że o tym zapominasz lub nie przepadasz za piciem dużej ilości wody. W tym przypadku jedz nasiona chia, ponieważ pomagają nawodnić organizm.

Są także doskonałe przed ćwiczeniami lub podczas bardzo intensywnego dnia.

 

Zmniejsza ból stawów

Zawarte w nasionach chia kwasy tłuszczowe omega-3 mają właściwości przeciwzapalne. Właśnie dlatego te nasiona są idealne jeśli bolą Cię stawy.   

Azteccy wojownicy używali tego zboża na przykład do leczenia urazów kolan. Jeśli cierpisz na zapalenie stawów lub na chorobę zwyrodnieniową stawów, radzimy spożywać na śniadanie nasiona chia. 

Ochrona przed toksynami

Życie w mieście może powodować wiele problemów zdrowotnych. Przyczyną jest nie tylko stres, ale również zanieczyszczenia. Jeśli dodasz do tego dym tytoniowy i promienie UV, konsekwencje mogą być  bardzo szkodliwe.

Nasiona chia mogą Cię ochronić przed tymi toksynami.

W jaki sposób? Poprawiają zdrowie skóry, tworzą warstwę ochronną przeciwko szkodliwemu promieniowaniu słońca i wzmacniają płuca.

Zawierają ogromny ładunek energetyczny

Czy ostatnimi czasy odczuwasz zmęczenie, nie masz siły i masz trudności z koncentracją? Jeśli tak, czas rozważyć dodanie nasion chia do swojej diety. Pomogą Ci stać się bardziej aktywną już od wczesnych godzin porannych.

Dodatkowo mogą zapewnić Ci brakującą dawkę energii, ponieważ zawierają więcej białek i potasu niż większość owoców i warzyw. Są idealne na poniedziałek!

Zwiększają masę mięśniową

 

Inna korzyść z jedzenia nasion chia jest związana z energią. Kiedy ćwiczysz i chcesz zbudować więcej masy mięśniowej, czasami może przyjść Ci na myśl sięgnięcie po chemiczne suplementy, które nie są dobre dla zdrowia lub mają negatywne skutki uboczne.

Rewelacyjnym naturalnym zamiennikiem jest chia, ponieważ pomaga w regeneracji tkanek i wspiera wzrost masy mięśniowej. Dodaj te nasiona do smoothie lub soków przed pójściem na siłownię lub po powrocie z niej.

Pomagają schudnąć

Jedną z głównych korzyści z nasion chia jest to, że pomaga zrzucić zbędne kilogramy. Dzieje się tak dzięki zawartemu w nich błonnikowi i ich zdolności do kontrolowania apetytu.  Po kontakcie z wodą te nasiona zwiększają swoją objętość aż 10-krotnie. Nie martw się – nie jest to nic złego. Przez wiele godzin nie będziesz czuła głodu!

Więcej korzyści z nasion chia

Jakby tego było mało, można wymieniać dalsze właściwości nasion chia:

  • Eliminują płyny i toksyny (to pomaga zapobiegać utlenianiu komórkowemu).
  • Regulują florę jelitową,
  • Zmniejszają niepokój (to pomaga się zrelaksować).
  • Zwalczają cellulit.
  • Przyspieszają metabolizm i spalanie tłuszczu.

Aby skorzystać ze wszystkich korzyści nasion chia, przed spożyciem zalecamy namoczenie ich w wodzie. Jedna łyżka stołowa nasion na szklankę wody to idealna ilość.

Następnie dodaj je do dowolnego jedzenia lub napoju i voila!

Artykuł pochodzi stąd .

08:41, teresakopec , zdrowie
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 09 maja 2017
Mniszek lekarski

O właściwościach leczniczych tej pospolitej rośliny zwanej po łacinie Taraxacum officinale nie trzeba przekonywać, a mimo to dla większości z nas to uciążliwy chwast, który wysiewa się na trawnikach, rabatach i grządkach. Może zamiast narzekać na mniszka lekarskiego warto, szczególnie wczesną wiosną, wykorzystać go w domowej aptece? Zastosowanie tej rośliny jest dość szerokie – ma właściwości oczyszczające połączone są z właściwościami diuretycznymi, czyli moczopędnymi. Stosuje się go przy przewlekłych zapaleniach dróg żółciowych, kłębków nerwowych (pomocniczo), pęcherza czy kamicy. Reguluje też pracę nerek i wątroby, pomaga w niestrawności. Jako surowiec zielarski wykorzystuje się jego korzeń, liście, a także kwiaty. Korzenie mniszka pospolitego zbiera się jesienią. Nieuszkodzone, umyte i osuszone suszy się w ciemnym i przewiewnym miejscu. Z tej części rośliny przygotowuje się głównie odwary i nalewki. Przygodę z mniszkiem można zacząć od sałatki z liści – bomby witaminowej! Jego liście zawierają bowiem witaminy A, B, C, D (aż dwie z grupy witamin A, D, E, K, których nasz organizm sam nie jest w stanie zsyntetyzować), zawartość witaminy A jest wyższa niż w marchewkach. Nie wszystkim odpowiada goryczka liści mniszka, dlatego można je blanszować. Do sałatki można dodać rzodkiewkę, pomidory, doprawić sosem vinegret. Z żółtych kwiatów mniszka można przygotować syrop (tzw. miód z mlecza), świetny na infekcje dróg oddechowych. Sprawdza się w leczeniu kaszlu, chrypki, stanów zapalnych jamy ustnej i gardła. Przyjmuje się go 2-3 łyżeczki dziennie. Syrop przygotowuje się z zebranych w suchy, słoneczny dzień główek kwiatów (400 kwiatów, 1 cytryna, 1 litr wody, 1 kg cukru). Kwiaty trzeba rozłożyć na gazecie, by pozbyć się owadów, następnie włożyć do garnka, zalać wrzącą wodą, lekko ugnieść i gotować na małym ogniu przez 15 minut. Pod koniec gotowania dodaje się cytrynę w plasterkach, całość odstawia się na noc, później cedzi przez gazę i dodaje cukier. Gotuje się jeszcze aż do rozpuszczenia cukru. Kiedy uzyskamy konsystencję lejącego się miodu syrop przelewamy do czystych i wyparzonych słoiczków. Zakręcamy je i ustawiamy na denkiem do góry do ostygnięcia. Gotowy syrop przechowujemy w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu. 

 

Ten korzeń niszczy 98% komórek nowotworowych w zaledwie 2 dni

 


 

Mniszek lekarski to zioło stosowane od zawsze przez ludzkość na całym świecie. Wykazuje wiele właściwości korzystnych dla naszego zdrowia, jednak niszczenie komórek nowotworowych sprawia, że można je nazwać rośliną niezwykłą. Odkrycie tego faktu wywołało duże poruszenie wśród naukowców.

Mniszek lekarski wzmacnia układ odpornościowy i wspomaga przepływ krwi, wpływając w znaczącym stopniu na leczenie nowotworów, między innymi płuc i prostaty. Stosowanie tego popularnego zioła uważa się obecnie za bardziej skuteczne niż chemioterapia.

Ekstrakt z korzenia mniszka lekarskiego jest jedynym jak dotąd lekiem na atypową przewlekłą białaczkę szpikową. Ten rodzaj nowotworu najczęściej atakuje osoby w podeszłym wieku.
Badania wykazały, że komórki rakowe zaczynają ulegać rozpadowi w czasie krótszym niż 48 godzin po podaniu ekstraktu z mniszka lekarskiego. W odpowiedzi na ich rozpad organizm zastępuje je zdrowymi komórkami. Wyniki badań udowodniły, że wyciąg z mniszka lekarskiego wykazuje właściwości przeciwrakowe w przypadku raka piersi, wątroby, okrężnicy, płuc i prostaty.

Trzeba przyznać, że smak herbaty z korzenia z mniszka lekarskiego nie jest tak przyjemny, jak smak innych herbat. Jednak brak efektów ubocznych w leczeniu raka sprawia, że nie ma to większego znaczenia. Działanie niepożądane po chemioterapii i naświetlaniu znacznie obniżają jakość życia pacjentów.

Leczenie konwencjonalne raka uszkadza układ odpornościowy, zabijając wszystkie komórki, także zdrowe. Na szczęście mniszek lekarski nie powoduje żadnych efektów ubocznych, wzmacniając układ odpornościowy i niszcząc tylko chore komórki. Trzeba tu dodać, że przyjmowanie ekstraktu z korzenia mniszka lekarskiego może zaostrzać działania niepożądane. Dlatego też zawsze należy skonsultować się z lekarzem, zanim rozpoczniemy terapię alternatywną.

Przyjmowanie ekstraktu z korzenia mniszka lekarskiego lub picie herbaty przyrządzonej na jego bazie przynosi korzyści dla zdrowia nie tylko pacjentom chorym na nowotwór. Na przykład poprzez stymulowanie produkcji insuliny przez trzustkę, wspomaga leczenie cukrzycy.

Herbata z korzenia mniszka lekarskiego to być może to, czego właśnie potrzebujesz, jeśli planujesz oczyszczanie swojego organizmu lub cierpisz na dolegliwości związane z trawieniem. Wątroba nie tylko przefiltrowuje toksyny i zanieczyszczenia z krwi, ale także działa na układ trawienny produkując żółć.

Minerały i witaminy zawarte w mniszku lekarskim wspomagają oczyszczanie wątroby, wpływając korzystnie na jej kondycję. Ponadto, mniszek lekarski zawiera duże ilości przeciwutleniaczy i witaminy, które odgrywają kluczową rolę w walce przeciwko infekcjom bakteryjnym. Infekcje dróg moczowych to jedne z najbardziej powszechnych zakażeń. Przyjmowanie codziennie mniszka lekarskiego stosowane jest w ich profilaktyce.

Choć mniszek lekarski jest gorzki w smaku, jest w całości jadalny, jeśli pochodzi z miejsca niezanieczyszczonego chemikaliami. W zielonych częściach mniszka znajdziemy duże ilości błonnika pokarmowego, składnika sprzyjającego prawidłowemu funkcjonowaniu jelit. Ponadto, diety bogate w błonnik zmniejszają ryzyko powstawania chorób serca, otyłości i zespołu jelita drażliwego.

Codzienne spożywanie suplementów na bazie mniszka lekarskiego lub picie herbaty z jego korzeni, łodygi i liści zapewnia wiele korzystnych działań dla naszego zdrowia. Gorzki smak tego zioła może być jednak dla niektórych osób przeszkodą we włączeniu go do swojej diety. Dodanie mniszka do porannego koktajlu może być rozwiązaniem, jeśli spożycie całej szklanki naparu z tej rośliny wydaje się zadaniem nie do wykonania. Zmiksowanie go z ulubionymi owocami pozwoli złagodzić jego gorzki smak.

http://tipy.interia.pl/artykul_27945,ten-korzen-niszczy-98-komorek-nowotworowych-w-zaledwie-2-dni.html

22:39, teresakopec , zdrowie
Link Dodaj komentarz »
piątek, 18 listopada 2016
Siemie lniane

Siemię lniane to roślina, która zyskuje coraz większą popularność w przemyśle spożywczym. Od kiedy badania udowodniły, że siemię lniane zawiera ważne dla organizmu wartości odżywcze, ma szerokie zastosowanie w kwestiach medycznych i kosmetycznych.

Nasiona lnu są bogate w kwasy tłuszczowe omega 3, antyoksydanty oraz wiele innych istotnych substancji. Siemię można traktować jako suplement diety, który poprawi zdrowie.

Dodatkowo siemię lniane zalecane jest przy dietach odchudzających.  Dodanie siemienia lnianego do codziennej diety daje jeszcze całą garść innych korzyści. W tym artykule chcemy podzielić się z Wami dziesięcioma pozytywnymi skutkami spożywania nasion lnu. Koniecznie je wypróbujcie!

1. Siemię lniane pomaga stracić wagę

Błonnik znajdujący się w siemieniu lnianym to potężne narzędzie w zdrowej walce z nadmierną wagą.  Składnik ten wzmaga procesy trawienne i powoduje uczucie sytości, dzięki czemu nie spożywa się nadmiernych kalorii.

2. Reguluje cholesterol

Kolejną ważną cechą siemienia lnianego jest jego zdolność to zmniejszania poziomu cholesterolu.  Rozpuszczalny błonnik chroni obieg krwi przed przedostaniem się do niego złych tłuszczy.

3. Walczy ze stanami zapalnymi

Wielu ekspertów uważa, że przyczyną wielu przewlekłych chorób są stany zapalne wewnątrz organizmu. Siemię lniane zawiera substancję zwaną kwasem linolenowym, która ma działanie przeciwzapalne, bardzo korzystne dla naszego ciała.

Dlatego też codzienne spożywania siemienia lnianego jest kluczowe w zapobieganiu i leczeniu takich schorzeń jak:

  • Nieżyt żołądka
  • Zapalenie ścięgien
  • Wrzodziejące zapalenie jelita grubego
  • Artretyzm
  • Choroba zwyrodnieniowa stawów

4. Walczy z rakiem

W składzie siemienia lnianego znajduje się 27 antykancerogennych składników, które są ważne zarówno w zapobieganiu, jak i leczeniu nowotworów. Jeden z najwartościowszych składników, lignina, jest potężniejszym antyoksydantem niż witamina E.

Dzięki temu siemię lniane zapobiega niszczeniu komórek i redukuje obecność złośliwych guzów, występujących m.in. w piersiach.

5. Zapewnia równowagę hormonalną

Wielu specjalistów od odżywiania zgadza się, że siemię lniane jest jednym z najlepszych produktów dla kobiet podczas menopauzy, a także dla tych z kłopotami hormonalnymi. Jest to zasługą fitoestrogenów, które w naturalny sposób balansują hormony.

Co więcej, spożywanie siemienia lnianego zwiększa płodność i przyczynia się do kontrolowania objawów, które są rezultatem obniżonego poziomu estrogenu.

6. Poprawia trawienie

Rozpuszczalny i nierozpuszczalny błonnik jest przydatny w leczeniu problemów trawiennych, takich jak zgaga, nieżyt żołądka i zaparcia. Dzięki wielkiej przyswajalności redukuje nadmiar kwasów żołądkowych i zapobiega formowaniu się wrzodów.

Siemię lniane to także naturalny smar i środek przeczyszczający, który ułatwia defekację bez zmieniania pH w jelitach.

7. Wypełnia energią

Pomimo niewielkiej ilości kalorii, siemię lniane naładuje Was energią, którą możemy wykorzystać zarówno pod względem fizycznym, jak i psychicznym.

Jego spożywanie przyspiesza spalanie kalorii i zwiększa energię podczas ćwiczeń czy innych aktywności fizycznych.

8. Chroni układ sercowo-naczyniowy

Dzięki obecności antyoksydantów i kwasów omega 3, siemię lniane efektywnie zapobiega krzepnięciu krwi i problemom tętniczym.

 

Jego właściwości będą efektywne tak długo, jak tylko spożywaniu siemienia lnianego towarzyszy zbalansowana dieta i inne zdrowe nawyki.

9. Zapobiega przedwczesnemu starzeniu

Witaminy działające jak antyoksydanty, które znajdują się w siemieniu lnianym, są pomocne w spowalnianiu procesów starzenia, które pojawiają się z powodu działania wolnych rodników.

Te witaminy to:

  • Witamina B (włączając w to kwas foliowy)
  • Witamina C
  • Witamina E

10. Redukuje nadmiar wody w organizmie

Dzięki zawartości minerałów i błonnika, siemię lniane poprawia funkcjonowanie nerek, które łatwiej filtrują nadmiar wody oraz sodu. Moczopędne działanie powoduje kurczenie się tkanek, co zapobiega przed ponownym gromadzeniem się w nich nadmiernych płynów.

Najlepsze rezultaty przynosi konsumowanie siemienia lnianego codziennie, przed lub w trakcie każdego głównego posiłku.

Najlepiej spożywać zmielone siemię lniane, jako że jest ono najłatwiejsze do trawienia. W ten sposób możesz dodawać je do sałatek, zup, shake’ów i wielu innych dań.

http://krokdozdrowia.pl/siemie-lniane-10-zdrowotnych-korzysci/

 



13:24, teresakopec , zdrowie
Link Komentarze (1) »
 
1 , 2 , 3
| < Listopad 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tagi


ZABAWY BLOGOWE