Trochę kuchni, trochę pasji. Blog o tym co sprawia mi przyjemność.
niedziela, 10 grudnia 2017
Mam i ja

Wszyscy chwalą się świątecznymi skrzatami, więc i ja się pochwalę.

A tu po niewielkich poprawkach.

Myślę, że powstaną kolejne.

Krokiety z pieczarkami i serem żółtym

Składniki

Ciasto na naleśniki:


1 szklanka mleka
pół szklanki wody gazowanej
2 jajka
około 1 szklanka mąki pszennej
szczypta proszku do pieczenia
sól do smaku


Farsz:
pół kilo pieczarek
1 cebula
sól, pieprz
10 dag sera żółtego


Dodatkowo:
olej do smażenia
2 jajka do panierki
bułka tarta do panierowania 

Wykonanie:

Składniki na ciasto zmiksować, dać tyle mąki aby nie było zbyt rzadkie i gęste.Odstawić na pół godziny. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i smażyć cieniutkie naleśniki.

Pieczarki obrać, umyć i drobno pokroić, cebulę drobno pokroić i dodać do pieczarek. Dusić do miękkości na odrobinie oleju, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wystudzić. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wymieszać z pieczarkami.

  

Na upieczone naleśniki nakładamy farsz i składamy krokiety. Panierujemy w jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy krokiety z obu stron po kilka minut.



Smacznego!

czwartek, 07 grudnia 2017
Kotlety schabowe z serem z piekarnika

Jeżeli znudziły się Wam tradycyjne schabowe, polecam ten przepis. Nie jest skomplikowany, a kotlety zupełnie inne niż zazwyczaj.


Składniki:

500 g  schabu  - 6 kotletów ( 3 porcje)
3 plastry szynki (lub tyle aby przykryć plaster mięsa)
3 plastry żółtego sera
kilka półplasterków cebuli
3 łyżki keczupu
pietruszka
sól pieprz

Przygotowanie:
Schab umyć, osuszyć, pokroić na kotlety - 6 sztuk. Każdy kotlet rozbić tłuczkiem.  Położyć obok siebie trzy kotlety posolić i popieprzyć. Na każdym ułożyć po 1 plaster szynki, posmarować keczupem, na to cebula, plaster sera, natka, przykryć kotletem posypanym pieprzem. Kotlety spiąć na brzegach ze sobą wykałaczkami tak aby nie rozpadły się podczas smażenia. Posolić i popieprzyć na zewnątrz.  Na patelni, rozgrzać oliwę, obsmażyć mięso z obu stron na rumiano. Obsmażone kotlety przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na patelnię dać pokrojoną cebulę i chwilę podusić, dodać 3 - 4 łyżki keczupu. Uduszoną cebulę nałożyć na kotlety. Naczynie przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na 45 minut. Podawać natychmiast.

 


Smacznego!

Ciepłe czapki

Idzie zima, więc czapki się robią . Jest druga z kłosem.

I obie razem.

I jeszcze jedna z warkoczem.

I wszystkie razem.

środa, 06 grudnia 2017
Jest też druga złota

Oto druga złota bombka.

Zdjęcia nie oddają prawdziwego wyglądu. W rzeczywistości jest piękniejsza.

poniedziałek, 04 grudnia 2017
Cała w złocie

Dzięki Basi powstała złota bombka z kwiatami.

Bombka jedna, zdjęć dużo, bo chciałam pokazać z każdej strony. Nieskromnie muszę przyznać, że w rzeczywistości jest ładniejsza niż na zdjęciach.

 
1 , 2
| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tagi


ZABAWY BLOGOWE